S-a întâmplat în 13 decembrie 1865

0
84

S-a întâmplat în 13 decembrie 1865: S-a născut generalul David Praporgescu, erou al primului război mondial.Generalul David Praporgescu s-a născut pe 10 decembrie 1865, la Turnu Măgurele şi a murit pe 30 septembrie 1916 în luptele de pe Valea Oltului, pentru apărarea crestelor Carpaţilor.

  A urmat şcoala primară şi primele două clase de gimnaziu la Turnu Măgurele, după care a fost trimis ca bursier al judeţului Teleorman, la „Şcoala normală pentru învăţătura poporului român” din Bucureşti. După absolvirea studiilor, David Praporgescu a fost învăţător în comuna Tiţa o perioadă, după care şi-a îndreptat atenţia către o carieră militară.
      În 1885 s-a înrolat ca soldat voluntar în Regimentul 11 Călărași din Botoșani. În 1888, pe când avea gradul de sergent, i s-a aprobat să meargă direct la examenul de absolvire la Școala Militară de Infanterie și Cavalerie din București, pe care l-a absolvit fiind clasificat primul din 100 de absolvenți, fiind avansat la gradul de sublocotenent, la 1 octombrie 1888.Între 1889–1890 urmează Școala Specială de Cavalerie din București, pe care a absolvit-o tot ca șef de promoție. În 1894 este trimis la perfecționare la Școala de Echitație de la Samur (Franța), după care continuă cu un stagiu de pregătire la Regimentul 5 Dragoni din Compiegne. Întors în țară urmează cursurile Școlii Superioare de Război. Între 1902-1903, a fost trimis din nou peste hotare pentru un stagiu de pregătire în armata austro-ungară.
        După absolvirea școlii militare de ofițeri cu gradul de sublocotenent, David Praporgescu a ocupat diferite poziții în cadrul unităților de cavalerie sau în eșaloanele superioare ale armatei, cele mai importante fiind cele de comandant al Regimentului 4 Roșiori sau comandant al Brigăzii 2 Călărași.A avut și o bogată carieră didactică în instituțiile militare de învățământ fiind șef de secție și profesor de cavalerie și de tactica armei cavalerie la Școala de Ofițeri de Infanterie și Cavalerie, între 1903-1908. A fost, de asemenea, șef de catedră pentru tactica cavaleriei, la Școala Superioară de Război.
       Declanşarea primului război mondial, la 28 iulie 1914, a generat numeroase frământări în Vechiul Regat, iar David Praporgescu va participa în calitate de comandant a Brigăzii 2 Călăraşi la încorporarea rezerviştilor şi la pregătirea exerciţiilor tactice de front.În aprilie 1916 este avansat general, iar la începutul lunii august a fost numit comandantul Diviziei 20 Infanterie. Pe 27-28 august 1916, trupele armatei române au luat cu asalt pasurile şi trecătorile Carpaţilor pentru eliberarea fraţilor ardeleni de peste munţi.
      În ziua intrării României în război, Divizia 20 Infanterie a primit misiunea de a acoperi şi apăra linia Dunării pe sectorul Calafat-Izlaz, în eventualitatea unui atac masiv din Bulgaria.Când situaţia trupelor române din defileul Oltului s-a complicat, generalul Ioan Popovici, comandantul Corpului I armată, era obligat să reziste în faţa ofensivei armatei a IX-a germane cu doar două divizii. Generalul Falkenhayn era decis să lovească armata română în defileu, printr-o lovitură frontală cu ajutorul Corpului Alpin care trebuia să cadă în spatele trupelor noastre la Câineni.
       Pe 27 septembrie, generalul David Praporgescu a hotărât să atace decisiv pe direcţia Câineni- Turnu Roşu ca să respingă ofensiva germanilor din zona munţilor Cibinului. Iniţial, soldaţii români sub comanda lui Praporgescu au reuşit să respingă ofensiva Corpului Alpin din zona Câineni, dar ordinul de retragere al generalului Popovici s-a dovedit a fi catastrofal întrucât au fost prinse ca într-un cleşte.
      În urma victoriei obţinute împotriva trupelor germane din 29 septembrie 1916  de pe înălţimile Căţelul şi Murgaşul, Marele Cartier General al Armatei Române l-a numit pe generalul David Praporgescu la comanda Corpului I de Armată în locul lui Ion Popovici.Pe 10 octombrie 1916, trupele germane au reluat în forţă ofensiva din defileul Oltului, printr-un bombardament intens de artilerie la Coţi, iar soldaţii Corpului I de Armată au reuşit iniţial să reziste, în ciuda pierderilor mari de vieţi omeneşti. Pe 13 octombrie, generalul Praporgescu era decis să câştige şarja de la Coţi, şi a refăcut forţele de rezervă de la Grebleşti.Aici, explozia unui obuz i-a adus moartea în timp ce acesta le vorbea soldaţilor: „Nu slăbiţi credinţa, a noastră e izbânda”.David Praporgescu a fost primul general al Armatei Române care a căzut pe linia frontului în primul război mondial. A fost înmormântat în cimitirul Bellu din Bucureşti.
Surse:
Kirițescu, Constantin, Istoria războiului pentru întregirea României, Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989
***, Marele Cartier General al Armatei României. Documente 1916 – 1920, Editura Machiavelli, București, 1996
***, Istoria militară a poporului român, vol. V, Editura Militară, București, 1989
***, România în anii primului Război Mondial, Editura Militară, București, 1987

http://www.edituramilitara.ro/istorie/258-generalul-david-praporgescu-o-biografie-1865-1916.html

https://mausoleedinromania.ro/generalul-david-praporgescu-1856-1916/

https://adevarul.ro/locale/focsani/moartea-generalului-david-praporgescu-eroul-muntii-coti-ignorat-manualul-militarului-1_590068e65ab6550cb890b3a5/index.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here