S-a întâmplat în 13 august 1814

0
83

S-a întâmplat în 13 august 1814: Marea Britanie cumpără Capul Bunei Speranţe. Olandezii cedeaza Provincia Capului Bunei Speranțe Marii Britanii pentru 6 milioane de lire. Capul Bunei Speranţe este un cap aflat în sudul Africii, pe coasta Oceanului Atlantic, în Republica Africa de Sud. Nu este extremitatea sudică a continentului, Capul Agulhas, aflat la 150 km distanţă, fiind mai sudic. Unul din cele mai mari capuri din sudul Atlanticului, Capul Bunei Speranţe a căpătat o semnificaţie deosebită pentru marinari de-a lungul timpului, fiind denumit în multe cazuri Capul.

     A fost un reper important de pe rutele clipperelor europene către Orientul Îndepărtat şi Australia, rute încă parcurse în unele curse de yachting. Termenul Capul Bunei Speranţe a fost utilizat şi pentru a numi Colonia Capului înfiinţată în 1652, în apropierea Peninsulei Capului. Puţin înainte de formarea Uniunii Africii de Sud, termenul se referea la întreaga regiune care avea să devină în 1910 Provincia Capului. Primul european care a ajuns la acest cap a fost exploratorul portughez Bartolomeu Diaz în 1488, care l-a denumit „Capul Furtunilor” (în portugheză Cabo das Tormentas).
        El a fost rebotezat mai târziu de Ioan al II-lea al Portugaliei „Capul Bunei Speranţe” (în portugheză Cabo da Boa Esperança) datorită optimismului adus de deschiderea unei noi rute maritime către India şi Orient. Pământul din jurul capului era locuit de hotentoţi la momentul stabilirii primilor olandezi în 1652. Administratorul colonial olandez Jan van Riebeeck a înfiinţat o tabără de realimentare pentru Compania Olandeză a Indiilor Orientale la aproximativ 50 km nord de cap, în Table Bay la 6 aprilie 1652, colonie ce a evoluat ulterior în oraşul Cape Town.
        Proviziile de hrană proaspătă erau vitale pentru lungile călătorii în jurul Africii, şi astfel Cape Town a devenit cunoscut ca „Taverna mărilor”. La 31 decembrie 1687, a sosit la cap o comunitate de hughenoţi din Olanda. Aceştia fugiseră în Olanda din Franţa pentru a evita persecuţiile religioase de acolo. Compania Olandeză a Indiilor Orientale avea nevoie de agricultori pricepuţi la Capul Bunei Speranţe şi guvernul olandez a trimis acolo refugiaţii hughenoţi. Colonia a crescut treptat de-a lungul următorilor 150 de ani până când a ajuns să se întindă pe sute de kilometri spre nord şi nord-est. Regatul Unit a invadat şi a ocupat Colonia Capului în 1795 (prima ocupaţie) dar a cedat teritoriul în 1803.
        Totuşi, forţele britanice s-au întors la 19 ianuarie 1806 şi au ocupat din nou Capul (A doua ocupaţie). Teritoriul a fost cedat Regatului Unit în urma Tratatului anglo-olandez din 1814 fiind administrat de Londra sub numele de Colonia Capului. A rămas colonie britanică până la incorporarea sa în statul independent Uniunea Africii de Sud în 1910 (stat ce a devenit apoi Republica Africa de Sud). Guvernul portughez a ridicat două repere pentru navigatori, Crucea Diaz şi Crucea Da Gama, în memoria exploratorilor Vasco da Gama şi Bartolomeu Diaz.

Surse:

https://atlasulnorilor.com/2016/10/03/cape-town-si-capul-bunei-sperante-africa-de-sud/

https://www.britannica.com/place/Cape-of-Good-Hope

https://www.researchgate.net/profile/Sageata_Radu/publication/278278558_Statele_lumii_contemporane/links/557e745a08aeea18b777c760/Statele-lumii-contemporane.pdf?origin=publication_detail

https://www.scribd.com/doc/120940778/Africa-de-Sud

http://blog.icar.ro/capul-bunei-sperante-bartolemeo-diaz-si-olandezul-zburator/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here