S-a întâmplat în 12 martie 1947

0
160

S-a întâmplat în 12 martie 1947 . Preşedintele Harry Truman, în mesajul adresat Congresului SUA, prezintă programul politicii externe, cunoscut sub denumirea Doctrina Truman. La 12 martie 1947 preşedintele Truman, într-un discurs prezidenţial în faţa Congresului S. U. A., a schiţat un program al politicii externe americane pentru combaterea „pericolului comunist” în lume.

 În acest scop, el a cerut Congresului să aprobe un credit de 400 milioane dolari pentru ajutorarea Greciei, ameninţată de comunism, şi a Turciei, unde U.R.S.S. revendica partea de nord-est (Anatolia). Doctrina Truman a derivat din evenimentele din Grecia, unde comuniştii încercau să răstoarne monarhia şi guvernul legal ales.

 Trupele britanice, care ajutaseră la eliberarea Greciei de germani în 1944, restauraseră monarhia, dar aveau reale dificultăţi în a o susţine în lupta împotriva comuniştilor greci, ajutaţi de cei din Iugoslavia, Bulgaria şi Albania, din ordinul Moscovei. Ministrul de Externe britanic, Ernest Bevin, a solicitat ajutor american, iar preşedinte Truman a anunţat, în martie 1947, faptul că politica S. U. A. va fi aceea „de sprijinire a popoarelor libere care rezistă încercărilor de subjugare de către minorităţi înarmate sau prin presiuni externe”.

 Grecia a primit imediat un ajutor masiv în bani, arme şi instrucţie, asistenţă ce a permis înfrângerea comuniştilor până în 1949. Turcia, care era şi ea ameninţată, a primit un ajutor american consistent. Doctrina Truman a scos în evidenţă faptul că Statele Unite nu aveau nici o intenţie de a reveni la izolaţionism, aşa cum procedaseră după Primul Război Mondial.

 Doctrina Truman a reprezentat o cotitură în politica americană faţă de URSS, marcând începutul unei politici de „stăvilire”, de „îndiguire” a expansiunii sovietice. Americanii s-au angajat pe linia unei politici de blocare a răspândirii comunismului, nu numai în Europa, ci în întreaga lume, inclusiv în Coreea şi Vietnam. Doctrina Truman avea să declanşeze, în fapt, Războiul Rece…

Surse:

Doctrinele politicii internaționale în Războiul Rece (The doctrines of international politics during the Cold War)

https://history.state.gov/milestones/1945-1952/truman-doctrine

http://ziarullumina.ro/planul-marshall-si-doctrina-truman-doua-jumatati-ce-alcatuiesc-un-intreg-56962.html

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/planul-marshall-cum-au-salvat-americanii-economiile-din-europa-de-vest-pentru-a-opri-expansiunea-comunismului

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.