S-a întâmplat în 12 martie 1881

0
234

S-a întâmplat în 12 martie 1881 . S-a născut Mustafa Kemal Atatürk, primul preşedinte al Republicii Turcia. Mustafa Kemal Atatürk (n. 12 martie 1881, Selânik – azi Salonic, Grecia; d. 10 noiembrie 1938, Istanbul) a fost un soldat şi politician turc, născut în Macedonia, fondatorul şi primul preşedinte al Republicii Turcia.

Republica Turcia a fost fondată pe 29 octombrie 1923 şi Kemal a fost ales primul preşedinte al ţării. În practică a fost un dictator moderat, deşi a impus multe reforme cu caracter democratic. Prestigiul lui a fost atât de mare în majoritatea anilor 20 încât în vremea sa a existat foarte puţină opoziţie faţă de guvern.

 Deşi a admirat unele aspecte ale politicii Uniunii Sovietice şi Italiei Fasciste, el nu era nici comunist, nici fascist: proprietatea privată a fost protejată şi încurajată iar inamicii politici nu au suferit de obicei de pedepse mai grele decât exilul în provincie. Kemal avea un program încorporat în deviza partidului său (Partidul Republican al Poporului), constând în „şase stele”: republicanism, naţionalism, secularism, populism, etatism şi revoluţie.

 Baza programului său era planul de secularizare şi modernizare a Turciei. Califatul a fost abolit în martie 1924, şcolile religioase au fost desfiinţate în acelaşi timp şi legea musulmană (Sharía) a fost desfiinţată, fiind înlocuită de codul civil elveţian, codul penal italian şi codul comercial german. Egalitatea femeilor a fost încurajată după căsătoria lui Mustafa Kemal cu o femeie educată în Vest, Latife Hanim, în 1923 (au divorţat în 1925) şi a început legalizarea ei prin adoptarea unor legi.

 În decembrie 1934 femeilor li s-a dat voie să voteze pentru membri din parlament şi să deţină locuri în parlament. Kemal a văzut fezul (pălăria otomană) ca un simbol al feudalismului şi a interzis-o.

 Cea mai revoluţionară reformă a fost înlocuirea alfabetului arab, cu care limba turcă fusese scrisă de secole, cu alfabetul latin, în1928. În 1934 o lege i-a forţat pe turci să-şi adopte nume de familie în stil vestic. Adunarea i-a dat lui Kemal titlul de „Atatürk”, însemnând „tatăl turcilor”.

 Principiile politice ale lui Atatürk, aşa numitul „Kemalism”, au fost proclamate în 1931 ca ideologia oficială a regimului. La 9 februarie 1934, a fost creată, printre alţii, la iniţiativa lui Atatürk, Înţelegerea Balcanică (Entente Balkanique) de către Grecia, Iugoslavia, România şi Turcia. Acest tratat, avea un caracter defensiv, în cazul izbucnirii unui război, ţările aliate îşi puteau apăra graniţele.

 Ţările din acest spaţiu au dorit stabilirea unei zone tampon între Uniunea Sovietică şi Vestul Europei. Albania, Bulgaria, Italia, Ungaria şi Uniunea Sovietică au refuzat să participe la acest tratat defensiv. În aceeaşi perioadă şi în aceeaşi ordine de idei, între Republica Turcia şi România s-a semnat un Tratat de Prietenie Veşnică.

Aş fi tare curios să aflu, dacă s-ar putea, prin absurd, ce ar zice Kemal despre Turcia de azi, cea a lui Erdogan, cel ce se visează sultan modern.
Surse:

https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/viata-lui-mustafa-kemal-ataturk

https://www.timpul.md/articol/mustafa-kemal—ataturk-parintele-turciei-moderne-39340.html

https://www.britannica.com/biography/Kemal-Ataturk

https://www.history.com/topics/middle-east/kemal-ataturk

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.