S-a întâmplat în 12 iunie 2003

0
227

S-a întâmplat în 12 iunie 2003: A murit actorul Gregory Peck, unul dintre cei mai cunoscuţi actori de la Hollywood. Gregory Peck s-a născut la 5 aprilie 1916, în La Jolla, California. Părinţii au divorţat pe când el avea doar cinci ani, iar mare parte din copilărie şi-a petrecut-o alături de bunică. Nu a simţit că în acea perioadă ar fi trăit într-un mediu stabil, notează site-ul imdb.com, amintirile cele mai pregnante de atunci fiind faptul că mergea în fiecare săptămână la cinematograf, împreună cu bunica, şi că peste tot era însoţit de câinele său.

         După terminarea liceului, a urmat şcoala militară şi Colegiul de Stat San Diego, apoi s-a înscris la Universitatea California din Berkeley, pentru a studia medicina. În perioada aceea, şi-a descoperit pasiunea pentru actorie şi, după absolvire, a plecat la New York City, unde s-a înscris de Şcoala de Actorie Neighborhood Playhouse. Imediat după ce şi-a terminat studiile, a debutat pe Broadway, în piesa „The Morning Star” (1942), de Emlyn Williams.  Anul următor era deja la Hollywood, unde a debutat în filmul „Days of Glory” (1944). Celebritatea a venit odată cu următorul film, „The Keys of the Kingdom” (1944), în care a interpret rolul unui preot misionar, care i-a adus şi prima nominalizare la Oscar. A urmat filmul „Spellbound” (1945) al lui Alfred Hitchcock, apoi „The Yearling” (1946), care i-a adus o nouă nominalizare la Oscar şi un premiu Globul de Aur.
         Rolurile care l-au consacrat pe marele actor al anilor ’40 -’60 erau cele eroice, impozante. S-a bucurat de succes şi în western-uri, jucând în filme precum „Duel in the Sun” (1946), „Yellow Sky” (1948) şi „The Gunfighter” (1950). A primit alte nominalizări la Oscar pentru rolurile din filmele „Gentleman’s Agreement” (1947) şi „Twelve O’Clock High” (1949). A continuat să interpreteze genul de personaje care-i aduseseră faima în filme precum „Captain Horatio Hornblower R.N.” (1951) sau „Moby Dick” (1956). A lucrat alături de Audrey Hepburn, pentru filmul acesteia de debut, „Roman Holiday” (1953). Unul dintre cele mai importante roluri ale sale a fost însă cel al avocatului Atticus Finch, din filmul „To Kill a Mockingbird” (1962), după cartea lui Harper Lee, publicată în 1960, care i-a şi adus premiul Oscar pentru cea mai bună interpretare.
      La începutul anilor ’60, a jucat şi în „Cape Fear” (1962) şi „Captain Newman, M.D.” (1963). De asemenea, a avut o prestaţie extraordinară şi în rolul Căpitanului Keith Mallory din „The Guns of Navarone” (1961), unul dintre cele mai mari succese de box-office din anul respectiv. Anii ’70 au venit cu noi proiecte pentru Gregory Peck, acesta aflându-se, de data aceasta, în postura de producător pentru filmele „The Trial of the Catonsville Nine” (1972) şi „The Dove” (1974). Cariera sa actoricească se afla într-un moment de cotitură, dar Peck a încercat o revenire, fără succes, cu rolul lui Robert Thorn din filmul horror „The Omen” (1976). După aceea, a revenit însă la rolurile impunătoare care-l consacraseră, în filmele „MacArthur” (1977) şi „The Boys from Brazil” (1978).
        În anii ’80, face o nouă schimbare, îndreptându-se către televiziune cu mini-seriile „The Blue and the Gray” (1982) şi „The Scarlet and the Black” (1983).În 1991, apare într-o reecranizare a filmului din 1962, „Cape Fear” (1991), în regia lui Martin Scorsese, de data aceasta interpretând un rol diferit. În acelaşi an, a jucat şi în „Other People’s Money”(1991). Pe lângă cariera strălucită în actorie, Peck s-a implicat în numeroase cauze sociale, militând împotriva războiului şi pentru respectarea drepturilor omului şi ale muncitorilor. De asemenea, a fost preşedinte al Societăţii Americane de Cancer, membru în consiliul de administraţie al Institutului American de Film şi preşedinte al Academiei de Arte şi Ştiinţe Cinematografice.
       Pentru implicarea sa în numeroase acte caritabile, Gregory Peck fost distins, în 1967, cu Premiul Umanitar Jean Hersholt. De asemenea, i-a fost acordată, în 1969, Medalia Libertăţii, cea mai înaltă distincţie a SUA, de către preşedintele Lyndon Johnson. Treizeci de ani mai târziu, în 1999, Institutul American de Film l-a numit pe Peck – unul dintre cele mai mari staruri ale tuturor timpurilor. La 12 iunie 2003, Gregory Peck s-a stins din viaţă, în somn, la locuinţa sa din Los Angeles, în urma unei bronhopneumonii. Avea 87 de ani. A lăsat-o în urmă pe soţia sa, Veronique Passani, şi pe cei doi copii ai lor.

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0000060/bio

https://www.oscars.org/collection-highlights/gregory-peck

https://romanialibera.ro/cultura/oameni/gregory-peck–un-actor-predestinat-rolurilor-de-eroi-cinstiti-154856

https://www.oscars.org/collection-highlights/gregory-peck

https://www.agerpres.ro/flux-documentare/2016/04/02/filme-si-artisti-de-oscar-gregory-peck-100-de-ani-de-la-nastere-12-26-39

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.