S-a întâmplat în 12 februarie 1884

0
100

S-a întâmplat în 12 februarie 1884 . A murit Christian Tell, general, om politic. A fost participant la Revoluţia de la 1848 din Ţara Românească (membru al Guvernului provizoriu şi al Locotenenţei domneşti). A luat parte la mişcarea unionistă (deputat în Adunarea ad-hoc din Ţara Românească). În timpul regelui Carol I a fost primar al Capitalei (1870-1871) şi ministru în mai multe rânduri.

A fost ministru între anii 1871 şi 1876, cu întreruperi. Împreună cu Ion Ghica şi Nicolae Bălcescu a pus bazele societăţii secrete Francmasonice Frăţia.

Aceasta a fost motorul revoluţiei de la 1848. S-a născut la Brașov pe 12 ianuarie 1808. Și-a făcut studile la Colegiul Sfântul Sava din București. Aici i-a avut ca profesori pe Gheorghe Lazăr și Ion Heliade Rădulescu. A fost influențat de către Ion Heliade Rădulescu, împărtășind abordarea moderată a acestuia, referitoare la afirmarea națională a românilor. Christian Tell s-a înrolat în forțele militare ale Imperiului Otoman. A luptat în Războiul ruso-turc din 1828-1829, unde a primit gradul de căpitan.

În 1830, intră în nou-formata armată a Țării Românești, avansând constant în grad.

Apoi, anul 1834 s-a căsătorit cu Târșița Ștefănescu, fiica unui mic boier oltean. În 1843, împreună cu Ion Ghica și Nicolae Bălcescu, a pus bazele societății secrete bucureștene Frăția. Aceasta a fost motorul revoluției de la 1848. De asemenea, a susținut în 1857 alegerea deputaților masoni pentru Divanul ad-hoc.

La izbucnirea revoluției din 1848, Christian Tell a mobilizat trupele pe care le comanda în sprijinul revoluționarilor din Țara Românească.

A ajuns să fie cunoscut sub numele de „sabia revoluției”. A fost prezent la adunarea de la 9 iunie 1848, care a emis Proclamația de la Islaz. A fost numit printre cei cinci membri ai guvernului provizoriu înființat în acel moment. Christian Tell a făcut de asemenea parte și din noul guvern provizoriu stabilit la București. După 19 iulie 1848 a fost membru al locotenenței domnești (împreună cu Ion Heliade Rădulescu și Nicolae Golescu).

A militat pentru înființarea și înzestrarea Gărzii Naționale, fiind înaintat la gradul de general.

În vederile lui Tell, armata şi nou-creata gardă naţională reprezentau un element de „statornicire”. De asemenea, luând în calcul covârşitoarele forţe imperiale intervenţioniste în ţară, el n-a îmbrăţişat ideea rezistenţei armate cu orice preţ. După cum nu consiliase nici pentru măsuri revoluţionare interne repezi. A fost, mai degrabă, adeptul tacticii legaliste într-un proces evoluţionist, fără seisme sociale destabilizatoare.

După înfrângerea revoluției de la 1848, pentru Tell a urmat o perioadă grea a exilului în Franța.

Apoi a fost exilat în insula Chios și Smirna, o bună bucată de timp fiind despărțit de familie. A fost confruntat, ca de altfel majoritatea românilor aflați în pribegie, cu dificultăți financiare. Împreună cu ceilalți doi membri ai locotenenței domnești, Ion Heliade Rădulescu și Nicolae Golescu, a încercat să reorganizeze emigrația românească. Reorganizarea privea aripa moderată, intrând uneori în conflict cu aripa radicală (Brătienii, C. A. Rosetti, Ion Ghica). Christian Tell s-a întors din exil în 1857.

A fost participant activ (deputat, coordonator al Comisiei Centrale de la Focșani în mișcarea unionist).

Aceasta a dus la dubla alegere ca domnitor în 1859 a lui Alexandru Ioan Cuza. Astfel s-a înființat statul unitar român. Tell a sprijinit domnitorul în efortul său de a consolida autoritatea publică și de a iniția reforme. Între decembrie 1862 și 1866, generalul a devenit ministru al Educației și Culturii, în guvernul Nicolae Kretzulescu. Încă o dată, între 1871 și 1874, în guvernul condus de Lascăr Catargiu. Mai târziu, în 1876, liberalii au format un cabinet nou. Membrii guvernului conservator, inclusiv Tell, au fost trimiși în judecată pentru acțiunile lor din timpul când au fost la putere.

Politicianul a fost achitat și, de asemenea, exonerat de toate acuzațiile aduse din cauza trecutului său revoluționar.

Domnitorul însuși a intervenit pentru el. Christian Tell a fost implicat în viața politică de după 1866, bucurându-se de o mare popularitate. A avut și aprecierea sinceră a lui Carol I. În domeniul realizărilor concrete, contribuția sa politică a fost poate modestă, însă semnificativă la nivelul relațiilor umane. A avut semnificație și pentru promovarea principiilor etice în viața politică. În amintirea lui, numele său a fost acordat străzii Luminii, pe care se afla locuința generalului. Pe planul Bucureștilor de la 1911 se poate vedea localizarea acestei case.

Din păcate, locuința cu pricina a fost dărâmată în vremea comunismului, iar pe locul ei s-a înălțat un bloc.

Din activitatea sa de ministru al Cultelor şi Instrucţiunii Publice ne-a rămas îndeosebi legea pentru alegerea mitropoliţilor şi episcopilor. Aceeași lege, pentru constituirea Sfântului Sinod a fost elaborată după modelul rusesc. Christian Tell a fost încă un general făcut într-un timp revoluţionar şi rămas fără armată. De fapt, nici n-a mai perseverat în cariera militară. Trecând cu nonşalanţă de la liberalii moderaţi la conservatori, s-a mulţumit să poarte titlul onorific de general. Această aură i-a hrănit orgoliul şi cu care a trecut fălos prin Guvernele României. Christian Tell a murit la 12 februarie 1884, în Bucureşti.

Surse:

https://bibliotell.ro/christian-tell-biografie.html

https://www.ohio.edu/chastain/rz/tell.htm

https://www.mlnar.ro/masoni-celebri/christian-tell

Christian Tell a fost unul dintre fondatorii Masoneriei din România şi a luptat pentru înfiinţarea Statului Unitar Român

https://jurnalul.antena3.ro/special-jurnalul/ctitori-ai-rom-acirc-niei-150-de-ani-de-la-unirea-principatelor-romane-142668.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here