S-a întâmplat în 12 februarie 1809

0
141

S-a întâmplat în 12 februarie 1809 . S-a născut Abraham Lincoln, om politic american, luptător pentru abolirea sclaviei negrilor. A fost unul dintre fondatorii Partidului Republican (1856). Alegerea sa ca preşedinte al S.U.A. (1861-1865) a provocat secesiunea statelor sclavagiste din Sud şi declararea Războiului civil din S.U.A. (1861-1865). Abraham Lincoln s-a născut în apropiere de Hodgenville, statul Kentucky. În decembrie 1816, familia a traversat râul Ohio, spre sud-vestul statului Indiana. În copilărie şi adolescenţă a muncit din greu alături de tatăl său, de aceea, educaţia primită în această perioadă a fost cu totul sporadică.

Şi-a completat cunoştinţele prin studiu individual intens, fiind un autodidact complet, impresionând prin dorinţa avidă de cunoaştere.

În martie 1830, familia s-a mutat din nou, de data asta în statul Illinois. S-a despărţit de familia sa, locuind între 1831 şi 1837, în orăşelul New Salem. Aici şi-a câştigat existenţa ca tăietor de lemne, barcagiu, vânzător. A ocupat postul de diriginte de poştă, dar a continuat să muncească la o moară şi ca zilier. În aprilie 1832 s-a înrolat ca voluntar, apoi ca soldat în Războiul Black Hawk. În acest război, un grup de indieni au făcut o încercare de a revendica pământul pe care li-l luase guvernul.

Lincoln a fost ales căpitan al voluntarilor din regiune.

Atras de viaţa politică a devenit membru al Partidului Whig, care milita pentru desfiinţarea sclaviei. A fost ales, în 1834, în Adunarea Generală a statului Illinois. A fost reales în 1836, 1838 şi 1840. În 1836, a militat pentru dreptul de vot al femeilor. A făcut opinie separată pe marginea unei rezoluţii a Adunării în care era condamnată mişcarea aboliţionistă. A fost prima luare de atitudine a lui Lincoln în problema sclaviei. În acelaşi timp, studia cu intensitate pentru a deveni avocat. A fost admis în barou şi şi-a deschis un birou în asociaţie. Şi-a creat o reputaţie de bun avocat, o fundaţie suficientă pentru o viitoare ascensiune politică.

În 1842, s-a căsătorit cu Mary Todd alături de care a avut patru băieţi.

Dintre aceștia, doar primul născut, Robert Todd Lincoln, a ajuns la maturitate. Abraham Lincoln a fost ales în 1846, în Camera Reprezentanţilor. Între 1849 şi 1854 s-a retras temporar din viaţa politică, consacrându-se din nou avocaturii. A revenit pe scena politică, în condiţiile declanşării unor aprinse dezbateri pe tema Legii Kansas-Nebraska. Această lege care permitea extinderea nelimitată a sclaviei. Lincoln a susţinut o serie de discursuri, în care protesta la adresa legii respective.

În 1856, Lincoln a contribuit la organizarea filialei din Illinois a noului Partid Republican.

Acesta era un partid politic format din oameni care doreau să oprească expansiunea sclaviei. În 1858, a câştigat nominalizarea în funcţia de senator al statului Illinois în Congresul Statelor Unite. Adresându-se convenţiei de stat din Springfield, a ţinut primul dintre discursurile sale memorabile. Afirma că ‘O casă dezbinată în sine nu poate dăinui. Eu cred că guvernul nu poate rezista, permanent, jumătate sclavagist, jumătate liber. Nu aştept ca Uniunea să se dizolve – nu aştept ca această casă să se prăbuşească”. Afirma: „aştept în schimb să înceteze să mai fie dezbinată. Va deveni fie cu totul una, fie cu totul cealaltă.”

A pierdut alegerile în faţa adversarului său, democratul Stephen Douglas.

Însă dezbaterile au crescut interesul opiniei publice faţă de Lincoln, clădindu-i o reputaţie naţională. În mai 1860, Convenţia Naţională republican l-a nominalizat pe Lincoln drept candidat pentru alegerile prezidenţiale. La 6 noiembrie 1860, Abraham Lincoln a fost ales al 16-lea preşedinte al SUA. Urmare a acestui fapt, statele sudice au considerat că un preşedinte republican nu le va respecta drepturile sau proprietatea. Ca urmare, au declanşat secesiunea.

Procesul a început la 20 decembrie 1860, când Carolina de Sud s-a desprins de restul Statelor Unite.

A fost urmată în ianuarie-februarie 1861 de Mississippi, Florida, Alabama, Georgia, Louisiana, Texas. Acestea şi-au format propriul guvern, intitulându-se Statele Confederate ale Americii. La 4 martie 1861, şi-a preluat efectiv mandatul de preşedinte al Statelor Unite. În discursul inaugural, Lincoln a asigurat Sudul că îi va respecta drepturile, că nu este necesar un război. După nici şase săptămâni, la 12 aprilie 1861, a început războiul civil. Forţele confederate au deschis focul asupra trupelor Statelor Unite la Fort Sumter. Preşedintelui i-a revenit uriaşa sarcină de a menţine Uniunea. La 22 septembrie 1862, Lincoln a pus în circulaţie proclamaţia preliminară. Aceasta promitea libertatea sclavilor din orice stat confederat, care nu se întorcea în Uniune în anul respectiv.

Când Sudul l-a ignorat, a emis la 1 ianuarie 1863, Proclamaţia definitivă de desfiinţare a sclaviei.

În 1864, republicanii l-au nominalizat pe Abraham Lincoln pentru realegerea sa. Era extenuat de povara războiului, dar şi de durerea provocată de moartea fiului său Willie, la Casa Albă. Lincoln a pregătit un memorandum prevăzând înfrângerea în alegeri. În noiembrie 1864, poporul l-a reales pentru un nou mandat de şef al statului. La 1 februarie 1865, Congresul a aprobat amendamentul la Constituţie. Amendamentul prevedea că sclavia sau servitutea involuntară nu pot exista în Statele Unite. La 9 aprilie 1865, după patru ani de război civil îndreptat împotriva sclavagismului, la Appomattox, generalul Robert E. Lee a predat armata confederată generalului Ulysses S. Grant. Câteva zile mai târziu, drapelul statelor Unite flutura din nou peste Fort Sumter, locul unde începuse războiul.

Câteva zile mai târziu, pentru a sărbători încheierea războiului, preşedintele Abraham Lincoln i-a dus, în seara zilei de 14 aprilie, pe soţia sa Mary şi pe cei doi oaspeţi la Teatrul Ford.

În timpul celui de-al treilea act al piesei „Vărul nostru din America”, tânărul actor adept al sclavagismului şi simpatizant al Confederaţiei, John Wilkes Booth, s-a strecurat în loja prezidenţială şi l-a împuşcat pe Lincoln în cap. Asasinul a reuşit să scape, însă, la 26 aprilie, a fost împuşcat într-un hambar din Virginia. Preşedintele a murit, fără să-şi mai capete cunoştinţa, la ora 7.22, în dimineaţa zilei de 15 aprilie 1865. Corpul neînsufleţit al preşedintelui a fost transportat cu un tren funerar înapoi spre Springfield, Illinois. Aici a fost îngropat în cimitirul Oak Ridge. În 1922, i-a fost dedicat Memorialul Lincoln din Washington.

Surse:

https://www.whitehouse.gov/about-the-white-house/presidents/abraham-lincoln/

https://www.britannica.com/biography/Abraham-Lincoln

https://www.history.com/topics/us-presidents/abraham-lincoln

https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/lincoln-presedintele-care-a-schimbat-fata-americii

https://www.battlefields.org/learn/biographies/abraham-lincoln

https://www.ro.biography.name/conducatori/96-sua/299-abraham-lincoln-1809-1865

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here