S-a întâmplat în 12 decembrie 1821

0
44

S-a întâmplat în 12 decembrie 1821: S-a născut scriitorul Gustave Flaubert. Gustave Flaubert (n. Rouen, Franţa – d. 8 mai 1880, Croisset) a fost un scriitor francez.Este unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori occidentali. Cea mai importantă operă a sa este Madame Bovary (1857).

      Marele romancier francez Gustave Flaubert s-a născut la 12 decembrie 1821, în Rouen, Franța.A studiat la liceul din localitate, apoi s-a înscris la Facultatea de Drept din Paris. Și-a început activitatea literară la vârsta de 9 ani, publicând  în revista liceului traduceri din Shakespeare. La 14 ani se îndrăgostea de Elisa Schlésinger, căsătorită și mult mai în vârstă decât el, care îi va inspira primele scrieri, iar la 16 ani deja își publică povestirile romantice.
      În 1837 ies de sub tipar povestirile fantastice Vis de infern și Quidquid volueris, precum și romanul Pasiune și virtute. Dreptul nu l-a atras prea mult și, renunțând la studii, în 1851 pleacă într-o călătorie în Africa şi Orientul Îndepărtat. Începe lucrul asupra romanului Doamna Bovary, care apare în 1857, ajuns să fie recunoscut de contemporani ca operă capitală pentru literatura secolului XIX. Romanul a stârnit imediat un imens scandal în urma căruia Flaubert a fost judecat și achitat cu  acuzația de „ultragiu la adresa moralei publice și a religiei”. Gustave Flaubert devine cunoscut la curtea împăratului Napoleon al III-lea fiind mult apreciat pentru realismul scrierilor sale.
       În 1862 publică cel de-al doilea roman, Salammbo, opera ce evoca un episod din istoria Cartaginei. A urmat Educația sentimentală în 1870 și Ispitirea sfântului Anton în 1874. Tot atunci apar cele Trei povestiri, inspirate din viețile unor sfinți. Despre una dintre ele, O inima simplă, Ezra Pound a spus că „înglobează tot ceea ce se știe despre scris”, fiind considerată ca un model de tehnică de proză scurtă.
Ultima sa carte, Bouvard și Pecuchet, a rămas neterminată și a fost publicată postum în 1881. Gustave Flaubert s-a stins din viață pe 8 mai 1880, în Rouen.
Surse:

https://biblacad.ro/UPC-Flaubert.html

https://www.britannica.com/biography/Gustave-Flaubert

https://www.ro.biography.name/scriitori/114-franta/1-gustave-flaubert-1821-1880

https://www.famousauthors.org/gustave-flaubert

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here