S-a întâmplat în 11 septembrie 1876

0
77

S-a întâmplat în 11 septembrie 1876: S-a născut, la Hermeziu-Trifeşti, jud. Iaşi, fiica scriitorului Leon Negruzzi (1840-1890), Ella Negruzzi (m.1948), avocat român. Ella L. Negruzzi a fost fiica scriitorului şi omului politic ieşean Leon C. Negruzzi (1840-1890) şi sora mai mică a generalului Mihai Negruzzi (1873-1958).

Personalitate deosebită, Elena Negruzzi s-a remarcat ca prima femeie avocat din România, dar şi din Estul Europei, suferind enorm din cauza discriminărilor din acest domeniu. A fost o figură proeminentă în mişcarea femeilor din România, în perioada interbelică, punând bazele Asociaţiei Emanciparea Femeii. Fiica lui Leon Negruzzi (1840-90), scriitor şi om politic ieşean, şi nepoata scriitorului Costache Negruzzi, educaţia ei a fost atent supravegheată de unchiul său Iacob Negruzzi, profesor de drept la Universitatea din Iaşi şi preşedinte al Academiei Române, membru fondator al Societăţii „Junimea”, convins că numai prin mijlocirea educaţiei, femeile pot spera la recunoaştere socială.
Absolventă a unui prestigios aşezământ de instrucţie din Iaşi, Externatul Secundar de Fete, a urmat cursurile Universităţii din Iaşi, specializare Drept, Filosofie şi Istorie. A fost prima femeie din România care a primit dreptul de a pleda (după un lung şir de procese, care au durat aproape 6 ani). A fost membră a Baroului din Galaţi şi Ilfov.
În timpul primului război mondial (1916-1918) a activat ca soră medicală, în spitalele din Iaşi şi pe linia frontului. De altfel, împreună cu alte militante a trimis în 1917 o scrisoare Parlamentului României în care cereau drepturi politice pentru femei. Iniţiativa nu rămâne singulară, mai ales că în Capitală exista un nucleu puternic al mişcării feministe, ceea ce face ca vocea publică a militantelor să prindă contur.
Ella Negruzzi era susţinătoarea ideii ca femeile să devină membre active ale partidelor politice şi din această poziţie să câştige locuri în administraţia locală şi centrală (ea însăşi a devenit membru al Partidului Naţional Ţărănesc, iar în urma alegerilor din 1929 a obţinut un mandat în Consiliul municipiului Iaşi). A fondat Societatea Emanciparea Femeii, prin intermediul căreia a cerut echitate în viaţa publică pentru femei. Vedea emanciparea acestora prin afirmarea lor în toate domeniile şi ocuparea de funcţii în raport cu pregătirea şi capacitatea fiecăreia.
Militând pentru reevaluarea statutului femeii în societatea românească, şi-a îndreptat eforturile şi către femeile din mediul rural, pentru familiarizarea acestora cu noile tendinţe în organizarea eficientă a muncii în gospodărie şi în educaţia copiilor. O condiţie sine qua non a proiectului său era acordarea dreptului de vot femeilor: „Pentru ce femeia cere dreptul de vot? Doamna avocat Ella N. a răspuns: Pentru că femeile muncesc, pentru că plătesc impozite, pentru că este nedrept ca într-o ţară democratică, unde toţi cetăţenii iau parte la alegerea guvernului, femeile să nu exercite acest drept”. În perioada interbelică s-a afirmat ca luptătoare împotriva pericolului fascist.
În cadrul Grupului Avocaţilor Democraţi, creat în 1935, s-a manifestat ca o reprezentantă a femeilor antifasciste, iar în 1936 a iniţiat Frontul Feminin, organizaţie destinată mobilizării femeilor şi implicării lor active la toate nivelurile vieţii sociale şi politice. Actele sale publice s-au înscris pe linia modernizării de ansamblu a societăţii româneşti.
A desfăşurat o activitate susţinută şi în publicistica vremii. Mai mult, după ce Constituţia din 1923 conferea femeilor din România dreptul de vot şi de a fi alese, Ella Negruzzi s-a înscris în Partidul Naţional Ţărănesc şi, în 1929, a fost aleasă consilier local în Bucureşti, alături de alte feministe precum Alexandrina Cantacuzino şi Calypso Botez.
Ella Negruzzi a militat toată viaţa pentru emanciparea femeii, pentru promovarea culturii, împotriva războiului. Jurist de seamă şi luptătoare pentru emanciparea femeii în România, Ella Negruzzi s-a stins din viaţă la Bucureşti, pe 19 decembrie 1948.
Surse:
Marcu, George (coord.), Dicţionarul personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2009
Cosma, Ghizela, Femeile şi politica în România: evoluţia dreptului de vot în perioada interbelică, Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2002

http://galeriaportretelor.ro/item/ella-negruzzi/

https://legalmagazin.ro/ella-negruzzi-prima-femeie-avocat-din-estul-europei/

http://www.istorie-pe-scurt.ro/ella-negruzzi-prima-femeie-avocat-din-estul-europei/

https://identitatea.ro/ella-negruzzi-prima-femeie-avocat/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here