S-a întâmplat în 11 noiembrie 1918

0
200

S-a întâmplat în 11 noiembrie 1918: Terminarea primului război mondial prin semnarea armistiţiului. Armistițiul, intrat în vigoare în 1918, pe data de 11, a lunii a unsprezecea, la ora 11:00, punea capăt primului război mondial pe frontul din Vest. Tratatul a fost semnat într-un vagon de tren, în pădurea Compiègne (a intrat în vigoare la ora 11:00). Principalii semnatari au fost mareșalul Ferdinand Foch, comandantul forțelor Antantei, și Matthias Erzberger din partea Germaniei.

Pe 7 noiembrie 1918 o delegație formată din șase parlamentari germani a plecat spre Franța pentru a discuta și semna armistițiul ce urma a fi încheiat cu țările aliate, reprezentate de mareșalul Ferdinand Foch.O zi mai târziu, pe 8 noiembrie parlamentarii germani au fost primiți de mareșalul Foch în vagonul său personal dintr-un tren staționat în apropiere de localitatea Compiègne. După o perioadă de discuții, timp în care guvernul german își dă acordul asupra condițiilor de încetare a ostilităților, mareșalul Ferdinand Foch, comandant al forțelor aliate și cei șase reprezentanți ai Imperiului German au semnat acordul de armistițiu, pe 11 noiembrie, în jur de ora 05:00 dimineața, urmând ca actul să intre în vigoare la ora 11:00.
      Actul a rămas cunoscut în istorie și ca Armistițiul de la Compiègne și inițial a avut o valabilitate de 30 de zile, fiind reînnoit periodic până la semnarea Tratatului de Pace de la Versailles din 1919.Documentul prevedea, printre altele, ca Germania să evacueze toate teritoriile ocupate de pe frontul de Vest în două săptămâni, anula tratatele deja încheiate cu Rusia și cu România și supunea armata germană predării unei părți semnificative din resursele militare.
     Mareșalul Foch adresa următoarele cuvinte armatelor aliate: Ofițeri, subofițeri și soldați ai armatelor aliate, după ce inamicul a fost oprit definitiv, ați câștigat cea mai mare bătălie din istorie, ați salvat cauza cea mai sfântă: libertatea lumii. Fiți mândri, posteritatea vă va păstra recunoștință.
        Numeroase unități de artilerie au continuat să tragă asupra țintelor germane pentru a evita tractarea înapoi a munițiilor rămase. Aliații, de asemenea, au vrut să se asigure că, în caz de repornire a luptelor, să fie în poziția cea mai favorabilă. În consecință, au fost 10,944 de victime, din care 2,738 de oameni au murit în ultima zi a războiului.Un exemplu de determinare a Aliaților pentru menținerea presiunii până în ultimul minut, dar și de respectare strictă a termenilor armistițiului, a fost Bateria a 4-a de rază lungă cu tunurile de 14 inch a Marinei SUA, care a tras ultima salvă la 10:57 în zona Verdun-ului, traiectoria proiectilelor fiind calculată să ajungă în spatele liniei frontului german, chiar înaintea armistițiului programat.
      Augustin Trébuchon a fost ultimul francez care a murit atunci, fiind împușcat în drumul său spre camarazi, încercând să le spună că supa este fierbinte și va fi servită după încetarea focului. A fost ucis la 10:45. Ultimul soldat din Marea Britanie care a murit, George Edwin Ellison, a fost ucis mai devreme în acea dimineață în jurul orei 09:30, în timp ce cerceta poziția trupelor germane la marginea Mons-ului (Belgia). Ultimul canadian ucis a fost George Lawrence Pret, fiind împușcat și ucis de un lunetist cu doar două minute înainte de armistițiu, la nord de Mons, la 10:58, fiind recunoscut ca unul dintre ultimii uciși, ulterior fiind ridicat un monument în memoria lui. Și, în sfârșit, americanul Henry Gunther este în general recunoscut ca fiind ultimul soldat ucis în acțiunile primului război mondial, după ce a fost împușcat în timp ce-și reîncărca arma, cu doar 60 de secunde înaintea armistițiului, de către trupele germane uimite, care considerau că armistițiul deja intrase în vigoare.
     Armistițiul de la Compiègne din data de 11 noiembrie 1918 marchează sfârșitul simbolic al primului război mondial, soldat cu peste 20 de milioane de morți (atât civili, cât și militari), 20 de milioane de răniți și peste 10 milioane de persoane dispărute.
      Posteritatea le-a păstrat francezilor și o ironie, pusă în scenă 22 de ani mai târziu de către Adolf Hitler.După semnarea armistițiului prin care Germania se preda, vagonul de tren în care se întâmplase evenimentul a fost expus într-un muzeu din Paris, iar ulterior a fost dus în localitatea Compiègne și găzduit de un muzeu special construit pentru a aminti de evenimentul din noiembrie 1918.
       În iunie 1940, după înfrângerea Franței de către Germania din cel de-al doilea război mondial, Hitler a ordonat ca vagonul istoric să fie mutat exact în locul unde Germania semnase capitularea în 1918. Nu este prea greu de ghicit de ce… Dictatorul i-a chemat pe francezi să-și semneze predarea pe 22 iunie 1940 exact în același loc unde germanii își recunoscuseră înfrângerea. S-a născut astfel Al Doilea Armistițiu de la Compiègne.

Surse:

http://www.ziare.com/international/stiri-externe/11-noiembrie-sfarsitul-simbolic-al-primului-razboi-mondial-946775

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/un-preludiu-al-pacii-armistitiul-din-11-noiembrie-1918

https://www.rfi.ro/politica-91039-accent-pe-istorie-armistitiu-primul-razboi-mondial

https://a1.ro/premium/armistitiul-din-11-noiembrie-1918-ce-sa-intamplat-in-urma-cu-100-de-ani-la-compiegne-id817834.html

https://www.dw.com/ro/r%C4%83zboiul-suferin%C5%A3a-m%C3%A2nia/a-45483275

https://radioromaniacultural.ro/marele-razboi-s-a-sfarsit-intr-un-vagon/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here