S-a întâmplat în 11 noiembrie 1885

0
80
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

S-a întâmplat în 11 noiembrie 1885: S-a născut George Patton, general american renumit pentru luptele din cel de-al doilea război mondial, în campaniile din Africa de Nord si Sicilia. George Smith Patton (d. 21 decembrie 1945) a fost un general al armatei S.U.A. în timpul celui de-al doilea război mondial, luând parte la campaniile militare din Africa de Nord, Sicilia, Franţa şi Germania între anii 1943 şi 1945.

    A participat şi la primul război mondial, comandând tancurile nou introduse în armata SUA.El este autorul faimosului citat din timpul eliberării Parisului, în care se referă voalat la ambiţia francezilor de a participa, măcar printr-o divizie blindată, la Eliberare: „I would rather have a German division in front of me than a French division behind me.”( „Prefer să am în faţă o divizie germană decât o divizie franceză în spate”).

       În ziua de 9 decembrie 1945, în apropiere de Mannheim, cu puţin timp înainte de programata reîntoarcere în SUA, maşina generalului a fost puternic lovită de un camion militar american.Generalul a fost grav accidentat, având şi o fractură de coloana vertebrală cervicala. Internat la spitalul militar din Heidelberg, pe 21 dec.1945, decedează în urma unei embolii pulmonare. Fiind considerat eliberatorul Luxemburgului, a fost înmormântat în orăşelul Haam (din Luxemburg).În onoarea eliberatorului, orăşelul Ettelbrück din nordul Luxemburgului se mai numeşte „Patton-Stadt”.

Surse:

https://liberationroute.com/great-britain/biographies/g/general-george-patton

https://www.britannica.com/biography/George-Smith-Patton

https://www.biography.com/military-figure/george-patton

https://www.generalpatton.com/biography/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here