S-a întâmplat în 11 martie 843

0
164

S-a întâmplat în 11 martie 843 . Instituirea Duminicii Ortodoxiei, ca sărbătoare ce subliniază biruinţa dreptei credinţe asupra iconoclasmului şi, în general, asupra tuturor ereziilor. La Sinodul convocat de patriarhul Metodie la 4 martie 843, la Constantinopol, în timpul împărătesei Teodora, la care au luat parte toţi episcopii, egumenii şi monahii care au suferit de-a lungul persecuţiilor iconoclaste, participanţii au declarat valabile toate hotărârile celor şapte Sinoade Ecumenice care avuseseră loc de-a lungul timpului, au restabilit cultul icoanelor şi au rostit anatema asupra tuturor iconoclaştilor (un text special de anatematizare a tuturor ereticilor în decursul istoriei, începând cu Simon Magul).

         Acest text, precum şi toate dogmele Bisericii au fost citite în toate lăcaşele de cult în prima duminică din postul Sfintelor Paşti, pe 11 martie 843, zi care se numeşte de atunci „Duminica Ortodoxiei”, ca amintire a biruinţei asupra tuturor ereziilor. Duminica aceasta este celebrată de atunci de Biserica Ortodoxă în fiecare an, în prima duminică din Postul Paştilor.

         Icoana are un rol foarte important atât în practica și viața liturgică de zi cu zi a Bisericii, cât și în stabilirea doctrinală a învățăturilor de credință. Cinstirea icoanelor nu este păcat, nu este idolatrie, ci este mijlocul prin care ne manifestăm adorația noastră la adresa lui Dumnezeu, Care din iubire pentru oameni a devenit El Însuși om.

          Venerarea icoanei nu se referă la materia din care este făcută, ci la chipul celui care este pictat pe ea. Atunci când stăm în fața unei icoane, simțim prezența celui reprezentat pe ea. Cinstirea icoanelor nu este una exagerată, ci, atunci când intrăm într-o biserică sau casă unde sunt icoane, dăm, și noi înșine, crezare cuvântului Sfântului Ioan Damaschin, care a spus: „Prin icoanele vizibile suntem conduși la contemplarea a ceea ce este divin și spiritual”.

Surse:

Duminica Ortodoxiei

https://www.crestinortodox.ro/sarbatori/duminica-ortodoxiei/duminica-ortodoxiei-69622.html

http://epr.ro/duminica-ortodoxiei-sau-despre-biruinta-prin-duh-asupra-sabiei

 

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here