S-a întâmplat în 11 martie 2004

0
92

S-a întâmplat în 11 martie 2004 . Explozii simultane la oră de vârf în patru trenuri madrilene omoară 200 de oameni, printre care şi 16 cetăţeni români. Pistele conduc spre un atentat terorist al Al-Qaida.

 Atentatele din 11 martie 2004 de la Madrid au avut loc în dimineața zilei, când zece rucsacuri încărcate cu TNT au explodat în patru trenuri din Madrid (Spania) în timp ce intrau și ieșeau pasageri din patru stații diferite.

 Exploziile au avut loc simultan, între 7:39 și 7:42 dimineața în stațiile Atocha (3 bombe), El Pozo del Tío Raimundo (2 bombe) și Santa Eugenia (1 bombă) și o a patra în calea Téllez spre Atocha (4 bombe). Forțele de securitate au găsit și alte trenuri încărcate cu explozibil, după cele declarate de ministrul de interne spaniol Ángel Acebes, ce aveau să fie detonate la ajungerea ambulanțelor.

 Pe 3 aprilie 2004, a fost descoperită întreaga celula teroristă responsabilă de atentat, ascunsă în Leganés, un orășel din suburbiile Madridului. În cele din urmă, încolțiți de forțele de securitate, aceștia s-au sinucis, aruncând în aer edificiul în care se refugiaseră.

 În afară de dimensiunea tragică a acestui atentat, care a lăsat în urmă peste 2000 de victime, morți și răniți, ar trebuie amintită și evaluată importanța politică și istorică a acestor evenimente. Atentatul a avut loc cu numai 10 zile înainte de alegerile parlamentare din 14 martie. Partidul Popular, al premierului în exercițiu Jose Maria Aznar, în plină campanie electorală, conducea cu 10 puncte în toate sondajele de opinie care îl dădeau câștigător pe candidatul popular Mariano Rajoy.

 Proasta gestiune a acestor evenimente, ascunzând adevărul și învinuind gruparea teroristă ETA ca fiind autoarea atentatului, a determinat un schimb radical în opțiunea electoratului, care a votat în cele din urmă cu socialiștii viitorului premier José Luis Rodríguez Zapatero.

 Concluzia finală, unanim acceptată în acest moment, este că atentatul a fost plănuit încă din 2001, în Pakistan, ca un act de răzbunare față de autoritățile spaniole, care reușiseră să dezmembreze o importantă celulă teroristă în anul 1995.

 Dar dincolo de toate acestea, rămân sutele de victime care încă se zbat în a depăși sechelele fizice și psihice cu care i-a marcat acest sângeros măcel.

 La trei ani de la atentate, în 2007, Spania a deschis un memorial al victimelor atentatelor din 11 martie – un turn de sticlă construit chiar deasupra gării Atocha, vizată de atacuri.

Surse:

https://www.britannica.com/event/Madrid-train-bombings-of-2004

https://www.rfi.ro/social-62497-se-implinesc-10-ani-de-la-atacul-terorist-de-la-madrid

http://www.securityoutlines.cz/the-strategic-surprise-of-the-2004-madrid-bombings/

https://evz.ro/atentatele-din-spania-din-11-martie-2004-marturia-controversata-a-romancei-care-a-condam-956711.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.