S-a întâmplat în 11 martie 1988

0
90
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

S-a întâmplat în 11 martie 1988 . A murit Harry Brauner, etnomuzicolog şi compozitor. Harry Brauner (n. 24 februarie 1908, Piatra Neamţ — d. Bucureşti) a fost un folclorist român, fratele pictorului Victor Brauner. A fost căsătorit cu artista plastică şi folclorista Lena Constante. În romanul „Cel mai iubit dintre pământeni”, de Marin Preda, Harry Brauner apare ca personaj, despre care se spune că era un „evreu pasionat de folclorul românesc, un om de cultură rafinat, care se străduia aproape zilnic să ne convingă de marile valori ale cântecelor noastre populare. Ştia bocete de o frumuseţe care te înfiora, cântece tragice de despărţire, de dor, de nuntă, unele sublime, altele brutale şi groteşti, cum nu auzise nimeni niciodată”.

 S-a născut într-o familie cu mulți copii. Tatăl său era cherestegiu și practica spiritismul. A fost fratele celebrului pictor suprarealist Victor Brauner. Harry Brauner a fost de mic pasionat de cântecele populare. La Conservatorul bucureștean l-a avut profesor pe Constantin Brăiloiu. În 1927, Constantin Brăiloiu l-a numit pe Harry Brauner secretarul Arhivei de folclor de pe lângă Societatea Compozitorilor.

 Dimitrie Gusti, descoperindu-i pasiunea față de folclorul muzical, l-a inclus în 1929 pe Brauner în echipa de cercetare sociologică monografică în satul Drăguș, compusă din Mircea Vulcănescu, Paul Sterian, Petru Comarnescu, Margareta Sterian, Tudor Vianu, Traian Herseni, Emanoil Bucuța și Lena Constante, cu care avea să se căsătorească peste ani. În cadrul acestei echipe multidisciplinare, Harry Brauner și Brăiloiu se ocupau de muzică. Timp de zece ani Harry Brauner a reușit să înregistreze circa 5000 de melodii, cu un fonograf, pe cilindri de ceară.

 Din 1944 si până în 1949, Brauner a fost consilier muzical la Societatea Română de Radiodifuziune, unde s-a îngrijit de conservarea arhivei de folclor, al cărei director a devenit ulterior. În 1948 a înființat „Institutul de Folclor” și, prin intervenții la Lucrețiu Pătrășcanu, a obținut clădirea în care să poată funcționa institutul. În 1949, a fost numit șef al catedrei de folclor la Conservatorul din București. Harry Brauner a fost întemeietorul Orchestrei de muzică populară „Barbu Lăutaru” (1949).

 Din cauza prieteniei cu Lucrețiu Pătrășcanu, atât Harry Brauner cât și Lena Constante au fost arestați și implicați fără vină în procesul intentat ministrului de justiție comunist. Amândoi au fost eliberați din închisoare după doisprezece ani și au mai făcut doi de domiciliu obligatoriu.

 La 25 ianuarie 1962 este eliberat din închisoare și primește domiciliu obligatoriu la Viișoara, lângă Slobozia, unde putea lucra și discuta cu alți expulzați acolo și putea primi vizitele Lenei Constante, care fusese și ea eliberată din închisoare în 1962. În octombrie 1964 se căsătorește cu Lena Constante în comuna unde acesta avea domiciliu obligatoriu. În același an i se ridică domiciliul obligatoriu și revine la București. După un an cei doi divorțează, deoarece acesta vrea să plece în Israel. După ce renunță la plecare, cei doi se recăsătoresc. Între 1965-1968 este documentarist principal la Institutul de istoria artei al Academiei Române. În 1968, după rejudecarea procesului lui Părășcanu, au fost reabilitați atât Harry Brauner cât și Lena Constante și primește o pensie mizeră.

 În 1971 conduce primul laborator etnomuzicologic, înființat pe lângă Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București. A fost colaborator la revistele „Contemporanul”, „Flacăra”, „Magazin”, „Muzica”, „Orizont”, „Revue roumaine d’histoire de l’art”, „România liberă”, „La Roumanie d’ajourd’hui”, „Sociologie românească”.

Surse:

Datcu, Iordan: Dicționarul etnologilor români, București, Editura Saeculum I. O., 2006

Harry Brauner – un maestru neintrecut al culegerilor folclorice pe teren

Harry Brauner si „reteaua de spionaj“

http://www.romlit.ro/index.pl/din_viata_lui_harry_brauner

http://main.radioromaniacultural.ro/harry_brauner-10537

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here