S-a întâmplat în 11 martie 1931

0
173

S-a întâmplat în 11 martie 1931 . S-a născut actorul Ion Besoiu. Ion Besoiu (n. Sibiu, – d. 18 ianuarie 2017, București) a fost un actor de film, radio, teatru și televiziune român. A absolvit Academia de Teatru și Muzică din Sibiu, a activat ca actor în multiple ocazii și a fost directorul teatrului Lucia Sturza Bulandra din București.

Ion Besoiu s-a născut la Sibiu, şi a absolvit Academia de Teatru și Muzică din Sibiu. A debutat în 1950, dar consacrarea a venit abia după turnarea filmului „Toate pânzele sus”, în regia lui Mircea Mureşan, în care i-a avut ca parteneri pe actorii ca Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin.

 Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului „Radu Stanca”, din Sibiu, după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra” şi a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru.

 Printre cele mai cunoscute roluri ale sale în teatru sunt: Cloşca, în „Procesul lui Horia” (1967), Serebreakov, în „Unchiul Vanea” (1983), Polonius, în „Hamlet” (1985), Oronte, în „Mizantropul” (1989), Corifeu, în „Antigona” (1993), Ferapont, în „Trei surori” (1995), Senecus, în „Caligula” (1996), şi Muhoianov Ivan Matveevici, în „Oblomov” (2003).

 Iubea publicul şi se simţea iubit în sala de teatru. „În teatru, simţi căldura aproape epidermică a publicului, este o recunoaştere imediată. În film, care rămâne şi după 30 de ani, dacă nu participi la premieră, nu-ţi dai seama care e reacţia publicului”, spunea într-un interviu acordat ziarului Adevărul.

 Ion Besoiu a avut o activitate cinematografică impresionantă, 80 de filme. Câteva dintre producţiile în care a jucat: „Furtuna”, „Neamul Şoimăreștilor”, „Haiducii”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Ciprian Porumbescu”, „Păcală”, „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Ultima noapte de dragoste”, „Lumini şi umbre”, dar şi „Bucureşti, non stop”.

 În 2002, a primit Premiul de excelenţă al Cinematografiei Române. În 2001, a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Sibiu, în care s-a născut. Ion Besoiu a fost preşedinte executiv al Fundaţiei „Sibiul Vechi. Sibiu – Hermannstadt”.

 La sfârşitul anului 2016, Ion Besoiu a putut fi văzut în spectacolul de teatru „Livada cu vişini”, de Alexandru Lustig, la Televiziunea Română. Ion Besoiu, pe care prietenii îl numeau Jimmy, vorbea în ultima vreme despre ce a primit mai de preţ de la viaţă. „Anii trec repede şi cine nu i-a trăit frumos regretă. Trebuie să faci efortul de a-i trăi frumos. Cine are prieteni e un om bogat. Iar eu sunt un om bogat”, declara actorul.

 În aprilie 2011, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a cerut Curții de Apel București să constate calitatea de colaborator al fostei Securități a lui Ion Besoiu. Conform Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) Ion Besoiu a colaborat cu Poliția Politică a regimului comunist (Securitatea) având numele conspirativ de „Bogdan”. Ion Besoiu i-a denunțat la Securitate pe Ion Caramitru, Liviu Ciulei, Dinu Săraru, Gina Patrichi și Răzvan Theodorescu în perioada în care îndeplinea funcția de director al Teatrului Bulandra din București.

Pentru informațiile pe care le dădea persoanei de legătură, Besoiu era recompensat cu câteva sute de lei. Contactat de presă, Ion Besoiu a declarat că vorbea cu un ofițer al Securității, dar că nu ar fi semnat niciodată vreun angajament cu acesta.

 În urma Deciziei 3043 pronunțată la data de 26. 06. 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis prin hotărâre definitivă și irevocabilă faptul că Ion Besoiu nu a fost colaborator al fostei Securități. Toate acuzațiile aduse în dosar de către CNSAS nu au putut fi probate cu acte doveditoare.

 A fost căsătorit de patru ori, prima dată la 23 de ani şi ultima oară la 61 de ani. Are o fiică, Ioana, din căsnicia cu actriţa Emilia Dobrin, care i-a dăruit doi nepoţi.

Surse:

https://www.cinemagia.ro/actori/ion-besoiu-2405/

http://www.bulandra.ro/ro/component/content/article/77-actori/203-ion-besoiu.html

https://evz.ro/ultimul-interviu-cu-ion-besoiu-spovedanie-cutremuratoare.html

https://www.ro.biography.name/actori/112-romania/533-ion-besoiu-1931

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.