S-a întâmplat în 11 iunie…

0
79

S-a întâmplat în 11 iunie…

– 1184 î.Hr.: Războiul troian – Potrivit calculelor lui Eratostene, Troia este arsă.Războiul troian a fost un conflict militar din Antichitate, între ahei şi oraşul Troia din Asia Minor (Turcia de astăzi). Conform mitologiei greceşti, acest război a izbucnit după ce Paris, prinţul Troiei a răpit-o pe Elena, soţia lui Menelaus, regele Spartei. Acest conflict este unul din cele mai importante evenimente din ciclul de mituri elene şi a fost narat în multe lucrări aparţinând literaturii greceşti, printre acestea numărându-se marile epopei antice, Iliada şi Odiseea, ambele scrise, conform tradiţiei, de Homer. Iliada relatează o parte din ultimul an al asediului Troiei, iar Odiseea descrie peregrinările pe drumul de întoarcere acasă al lui Ulise (Odiseu), regele Itaca şi unul din principalii lideri ai aheilor.

– 1572: S-a născut Ben Jonson, autor dramatic şi poet englez (m. 1637) – 440 de ani

– 1644: Torricelli inventează barometrul

– 1770: Exploratorul englez James Cook a descoperit Marea Barieră de Corali din largul coastei australiene.Marea Barieră de Corali este cel mai mare sistem de recif coraligen din lume cuprinzând aproximativ 3000 de recifuri şi 300 de insule ce se întind de-a lungul a 2600 kilometri şi acoperă o suprafaţă de 344,400 km². Reciful este situat în Marea Coralilor în apropiere de coasta Queensland-ului din nord-estul Australiei.
– 1776: S-a născut pictorul englez John Constable. John Constable (n. East Bergholt/Suffolk – d. 31 martie 1837, London-Hampstead) a fost un remarcabil pictor peisagist englez de factură romantică. Opera sa se caracterizează printr-o permanentă tensiune între observarea minuţioasă a naturii şi neglijarea desenului în favoarea culorii. Cunoscut şi apreciat în Franţa prin expoziţiile la Salonul din Paris, a exercitat o influenţă evidentă asupra pictorilor peisagişti francezi, în special asupra artiştilor grupaţi în Şcoala de la Barbizon şi – mai târziu – asupra impresioniştilor. În Catedrala din Salisbury, vedere dinspre grădina reşedinţei episcopale (1823), atenţia este concentrată asupra catedralei, pe care o înfăţişează fidel şi în cele mai mici detalii.Planul apropiat, cu arbori dispuşi în forma unui arc, încadrează perfect clădirea aflată în centru. Compoziţia acestui tablou a exercitat o puternică influenţă asupra pictorului francez Théodore Rousseau din Şcoala de la Barbizon în realizarea tabloului său Luminiş în pădurea Fontainebleau, amurg.În 1824, Constable trimite câteva lucrări la Salonul din Paris. Pentru tabloul intitulat Car de transportat fânul (Haywain) este distins – împreună cu Eugène Delacroix – cu medalia de aur, critica franceză şi pictorii parizieni primindu-l cu unanimă apreciere.

– 1847: A murit (a dispărut în timpul căutării Pasajului de Nord-Vest) Sir John Franklin, navigator britanic care a explorat coastele arctice ale Canadei (1819-1822; 1825-1827); a scris memorii despre aceste călătorii, care i-au sporit celebritatea (n. 1786).

– 1848, 11/23: Declanşarea Revoluţiei paşoptiste la Bucureşti; domnitorul Gheorghe Bibescu este silit să semneze Constituţia şi să recunoască noul guvern format din: Nicolae Bălcescu, Nicolae şi Ştefan Golescu, Gheorghe Magheru, Ion Heliade Rădulescu, Constantin Kretzulescu, C. A. Rosetti şi colonelul Ioan Odobescu

– 1864: S-a născut Richard Strauss, compozitor şi dirijor german.Richard Strauss (n., München – d. 8 septembrie 1949, Garmisch-Partenkirchen) a fost un compozitor şi dirijor german.A realizat o sinteză modernă a unui romantism aflat în prelungirea idealului clasic.I-a urmat ca dirijor lui Hans von Büllow la conducerea orchestrei din Meiningen. A dirijat la operele din Berlin, München, Viena.
– 1910: S-a născut oceanologul francez Jacques-Yves Cousteau; a condus numeroase expediţii oceanografice la bordul navei „Calypso” (din 1952), realizând şi numeroase filmări subacvatice („Lumea tăcerii”, „Aventurile navei Calypso”); în 1943, împreună cu Émile Gagnan, a inventat scafandrul autonom; membru de onoare din străinătate al Academiei Române (1990) (m. 1997).
– 1919, 11-13: Delegaţiei române la Conferinţa de Pace de la Paris (condusă de premierul I. I. C. Brătianu) i se comunică hotărârea Consiliului Suprem Aliat privind frontierele dintre România şi Ungaria şi dintre România şi Iugoslavia, prin care se recunoaşte de drept unirea cu România a Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului şi Banatului.

– 1922: S-a născut regizorul grec de film Michael Cacoyannis (m. 2011).

– 1925: În şedinţa Academiei Române, scriitoarele Elena Văcărescu şi Anna de Noailles sunt alese membre de onoare ale acestui for; sunt primele două femei ajunse sub cupola Academiei Române

– 1925: S-a născut Jean Pierre Chabrol, scriitor şi actor francez (m. 2001)

– 1925: S-a născut scriitorul american William Styron, autorul romanului „Alegerea Sofiei” (m. 2006)

– 1926: S-a născut, la Zlatna, actorul Victor Moldovan (m. 2007)

– 1930: S-a născut biochimistul Mihail Şerban; a realizat studii de biochimie comparată şi enzimologie; a realizat sinteze de noi compuşi macromoleculari cu aplicaţie în biochimia analitică şi preparativă; membru corespondent al Academiei Române (m. 2004)

– 1932: A murit Nicolae Vermont, pictor şi grafician; membru fondator al societăţilor artistice „Ileana” şi „Tinerimea română”. Unele surse dau ca dată a morţii 14 iunie 1932.Nicolae Vermont (n. 10 octombrie 1866, Bacău) a fost un pictor şi gravor român, de origine evreu. Mai târziu în viaţă s-a convertit la religia creştină ortodoxă.A studiat la Şcoala de arte frumoase din Bucureşti, cu Theodor Aman, fiind primul student evreu al acestei instituţii, apoi la München şi la Paris. Ostil conformismului academic, Vermont s-a ataşat mişcării de înnoire a grupului pictorilor independenţi, numărându-se printre membrii fondatori ai societăţilor „Ileana” şi „Tinerimea artistică”, în cadrul cărora a expus cu regularitate.În pictura de peisaj, înrudit ca viziune cu Nicolae Grigorescu, Vermont a lăsat imagini din Câmpulung şi din Oltenia, de un lirism pur şi delicat, valorificând atât spontaneitatea şi acuitatea observaţiei, cât şi virtuozitatea desenului. Atras de compoziţie, a excelat în pictura de gen inspirată din viaţa oamenilor simpli, pe care a zugrăvit-o cu multă căldură emoţională („Emigranţii”, „Coşarul”, „Bragagiul”). A fost influenţat şi de stilul pictorului munchenez Fritz von Uhde.În creaţia sa din ultimii ani, a înclinat spre satisfacerea gustului unui public amator de pitoresc.Lucrările sale de gravură sunt executate cu o deosebită fineţe.

– 1933: Prima transmisie, la Radiodifuziunea Română, a unui meci de fotbal (România-Iugoslavia)

– 1939: S-a născut Jackie Stewart, fost pilot de Formula 1 scoţian; triplu campion mondial (1969, 1971, 1973) şi vicecampion mondial (1968, 1972); de-a lungul carierei a câştigat 27 de Mari Premii

– 1941: Al Doilea Război Mondial: Acordurile româno-germane de la München şi Berchtesgaden. România se angajează să participe la războiul antibolşevic, alături de Germania

– 1942: S-a născut soprana Marina Krilovici

– 1943: S-a născut Grigore Arbore (pseudonimul lui Grigore Popescu), poet, eseist şi critic şi istoric de artă; stabilit din anii ’70 în Italia

– 1946: A murit Sofia Nădejde, romancieră, autoare dramatică, traducătoare şi publicistă; soţia publicistului şi omului politic Ioan Nădejde, sora pictorului Octav Băncilă (n. 1856)

– 1947: S-a născut chitarist britanic Richard (Jeffrey Charles) Palmer-James

– 1948: A fost adoptată Legea cu privire la naţionalizarea principalelor întreprinderi industriale, miniere, bancare, de transport şi asigurări, lege prin care, practic, se lichida proprietatea privată în România; „naţionalizarea” a fost, de fapt, o confiscare directă ordonată de puterea comunistă, fără nici o despăgubire.
– 1955: S-a născut caricaturistul Ştefan Popa – Popa’s.A început Liceul de Arte Plastice şi s-a transferat la Şcoala Specială de Matematică, obţinând locul întîi la Balcaniada de Matematică.A practicat handbalul si atletismul de performanţă. A început să deseneze la 5 ani, iar la 7 i-a fost publicată prima caricatură într-un ziar local. La 14 ani a publicat în singura revistă umoristică a vremii. La 19 ani a fost descoperit de Henri Coursaget, primul preşedinte UNESCO. A absolvit Politehnica din Timişoara şi Academia de Arte Vizuale din Poitiers, Franţa. La Festivalul Internaţional de Caricatură de la Saint-Estève (Franţa) a stabilit recordul mondial de rezistenţă (1.527 de portrete color în zece zile şi zece nopţi). În 1995 îşi doboară propriul record şi realizează 2.772 de caricaturi color în zece zile şi zece nopţi. Peste 200 de şefi de state şi guverne au portrete semnate Popas.În prezent este cetăţean de onoare în 26 de oraşe din ţară, unde a obţinut 100 de premii.Pe plan internaţional a fost medaliat de 58 de ori. Este membru al Fundaţiei pentru Ştiinţă şi Arte a Academiei Cita din Roma şi membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici (UNESCO).A creat Academia Popa’s, şcoala românească de caricatură.A publicat caricaturi în principalele ziare şi reviste din toată lumea.Realizările sale de excepţie în domeniul graficii l-au impus drept una dintre cele mai prestigioase personalităţi ale artei plastice contemporane.

– 1957: S-a născut Liviu Papadima, prozator şi critic literar; fiul istoricului literar Ovidiu Papadima.

– 1959: S-a născut Hugh Laurie, actor de film, scriitor şi cântăreţ britanic.

– 1978: Virginia Ruzici, jucătoare de tenis de câmp, cucereşte titlul de campioană la Roland Garros, fiind prima româncă laureată atât la simplu, cât şi la dublu, alături de jucătoarea iugoslavă Mima Iausovec.

– 1979: A murit actorul american de film John Wayne (n. 1907).În 1969 a câştigat Oscarul pentru rolul său din filmul True Grit. În patru decenii de actorie Wayne a apărut în 250 de filme. Dintre acestea, majoritatea au fost regizate de John Ford, iar cele mai importante filme ale sale au fost She Wore a Yellow Ribbon (1949) şi The Quiet Man (1952).

– 1992: A murit istoricul David Prodan; cercetări fundamentale privind Transilvania medievală; membru titular al Academiei Române din 1995 (n. 1902) – 20 de ani.

– 1992, 11-14: Prima ediţie a Târgului internaţional de carte Bucureşti (Bookarest, devenit BookFest din 2006).

– 1995: A murit George Uscătescu, filosof, estetician şi sociolog român stabilit în Spania (din 1944); membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1991.

– 1998: A murit poetul şi ziaristul angolez David Mestre (n. 1949).

– 2005: A murit soprana bulgară Ghena Dimitrova (n. 1941).

– 2005: A murit Juan José Saer, unul dintre cei mai importanţi scriitori argentinieni ai celei de-a doua jumătăţi a secolului XX (n. 1937).

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here