S-a întâmplat în 11 februarie 2013

0
59

S-a întâmplat în 11 februarie 2013 .  A murit filosoful Mihail-Radu Solcan. Mihail-Radu Solcan s-a născut la 19 noiembrie 1953. A fost un filosof român, profesor de filosofie la Facultatea de Filosofie la Universitatea din București. Mihail-Radu Solcan s-a născut în 1953, la Suceava. A absolvit Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti în 1976, devenind doctor al acesteia în 1993. De-a lungul activităţii sale, a fost profesor de liceu, redactor şi editor al editurii Humanitas. Din 1993 a predat la Facultatea de Filosofie, parcurgând toate treptele carierei universitare până la poziţia de profesor universitar şi conducător de doctorat. După 1989, Mihail-Radu Solcan a contribuit în mod determinant la constituirea filosofiei politice şi morale. De asemenea, a contribuit la constituirea filosofiei minţii şi filosofiei tehnologiei ca domenii academice şi de cercetare în cultura noastră.

Contribuțiile sale în filosofia ştiinţei, îndeosebi în filosofia ştiinţelor umaniste şi sociale, rămân repere pentru toți cei interesați.

A fost un spirit umanist, poliglot, cunoscător fin şi apropiat al celor mai diverse domenii ale culturii. Mihail – Radu Solcan a fost, în acelaşi timp, un promotor al ştiinţei şi tehnologiei informatice. A contribuit cu modestie şi generozitate la dezvoltarea mediului educațional online şi a accesului liber la cunoaştere. Profesorul Solcan a fost iubit şi apreciat de studenţii săi, cărora li s-a dedicat cu abnegaţie. Opera sa filosofică este constituită din lucrări representative. Astfel, a scris Logica modernă aplicată în filosofie şi ştiințele sociale (1987). A mai scris Arta răului cel mai mic (1998). De asemenea, o operă este Introducere în filosofia minţii din perspectiva ştiinţei cogniţiei (2000), Freedom, Minds, and Institutions (2003).  A mai scris Instituţii politice şi economice (2003), Eseul filosofic (2004) şi Filosofia ştiințelor umane: o introducere (2012).

A publicat numeroase articole în reviste româneşti şi străine, a tradus şi editat opere fundamentale ale filosofiei, antologii.

A coordonat proiecte de cercetare, a fost profesor invitat în Statele Unite şi Marea Britanie. Din 1993 a predat la Facultatea de Filosofie din București. Fiind o fire profund analitică, angajările sau opţiunile sale intelectuale erau dublate de un fin spirit critic. Totodată, erau dublate de o sensibilitate şi un discernământ deosebit pentru analiza presupoziţiilor tacite specifice diverselor contexte cultural. Aceasta, ca urmare, totodată, a pasiunii sale pentru istorie, cultură şi limbi. Ca atare, l-au preocupat probleme precum legătura dintre liberalismul economic şi cel politic, transbordabilitatea liberalismului în diverse contexte cultural.În special l-a preocupat în context cultural românesc, compatibilitatea sau incompatibilitatea liberalismului economic cu gândirea de tip conservator. Despre aceste chestiuni profesorul Solcan a scris.

Surse:

http://filosofie.unibuc.ro/2015/10/13/aparitia-volumului-filosofia-stiintelor-umane-in-memoriam-mihail-radu-solcan/

A merge linistit catre propria moarte: In Memoriam Mihail-Radu Solcan

http://blogs.ub-filosofie.ro/filosofie/2013/02/12/mihail-radu-solcan-19-11-1953-11-02-2013/

http://www.ub-filosofie.ro/~solcan/

https://mises.ro/1024/in-memoriam-mihail-radu-solcan

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here