S-a întâmplat în 11 februarie 1847, 11/23

0
145

S-a întâmplat în 11 februarie 1847, 11/23 . Adunarea Obştească din Ţara Românească vota, la propunerea domnitorului Gheorghe Bibescu, legea prin care erau eliberaţi din robie toţi „ţiganii” Mitropoliei. Fără nicio despăgubire, țiganii episcopiilor, mănăstirilor şi metocurilor bisericilor şi ai oricărui alt aşezământ public erau eliberați.

La jumătatea secolului al XIX-lea se înregistrează dezbateri aprinse asupra problemei robiei ţiganilor.

Aceasta era considerată de numeroşi intelectuali ca o mare dezonoare pentru poporul român. În 1843, robii Statului fuseseră eliberaţi. Un număr mai mult sau mai puţin considerabil de robi aparţinând particularilor erau eliberaţi în fiecare an. Se realize prin răscumpărare de la stăpânii lor care-i vindeau Statului. Era o emancipare graduală, lentă şi care era departe de a-şi vedea sfârşitul.

Ţara Românească, rămasă cu trei ani în urma Moldovei la capitolul acestei reforme, a găsit voinţa politică necesară eliberării robilor Bisericii. Dar abia la începutul anului 1847, când domnitorul Gheorghe Bibescu a trimis Adunării un proiect de lege pentru emanciparea sclavilor. Era vorba despre sclavii aparţinând Mitropoliei, episcopiilor, mănăstirilor, metocurilor, bisericilor şi ai oricărui alt aşezământ public.

Propunea ca impozitul ce trebuia plătit Statului să fie folosit la răscumpărarea de robi vânduţi de particulari pe piaţa liberă.

Răscumpărările de robi ţigani anterior anului 1848 sunt nesemnificative, însumând aproximativ 1.030 de persoane. Revoluţia paşoptistă este probabil motivul pentru care în 1848 au fost eliberaţi, prin răscumpărare de la particulari, 2.219 persoane. Proprietarii, cel mai probabil, ajunseseră să fie despăgubiţi în urma acţiunii Comisiei pentru liberarea ţiganilor. Astfel că nu au mai solicitat, după înfrângerea revoluţiei, revenirea acestora în proprietatea lor. Efortul financiar al Vistieriei nu este de neglijat.

Dar el a fost însă compensat în timp prin creşterea numărului de contribuabili, în special după 1847.

Anterior acestui moment, unul din principalele argumente pentru eliberarea robilor Bisericii ţinea de insuficienţa fondului. Era insufficient fondul din care se realizau răscumpărările de robi de la particulari şi Biserică, începând cu 1843. De asemenea, solida economie a acesteia din urmă, ce permitea eliberarea robilor fără a exista pericolul falimentului niciuneia dintre mănăstiri. „Veţi obţine, votând această lege, unul din drepturile cele mai puternice la recunoştinţa umanităţii şi posterităţii”, spunea Bibescu către Adunare.

Aceasta, în încercarea de a-i motiva şi a obţine votarea legii.

Nemaiputând amâna momentul şi fiind pe deplin conştientă de importanţa reformei, Adunarea generală, în frunte cu mitropolitul ţării, a votat. În unanimitate, proiectul de lege la 11 februarie 1847 a fost votat. Sancţionarea legii emancipării rromilor de către domnitor vine ca o urmare firească a aspiraţiei generale către dezvoltarea societăţii româneşti. Aceasta avea loc în „spiritual epocii şi al progreselor civilizaţiei”. Tot el adăuga că „Şedinţa din 11 februarie 1847 va face epocă în analele istorice ale patriei noastre”. Numărul acestor mănăstiri era considerabil, ridicându-se la 103 stabilimente ce deţineau 11.445 de familii de robi rromi. Cele mai multe familii – 301, în număr de 2.088 robi, se aflau în proprietatea mănăstirii Cozia.  Dintre judeţe, Prahova avea 8.870 de robi rromi, fiind primul din Ţara Românească. Totalul sclavilor Bisericii din Ţara Românească era de 47.245302, ce trăiau în 11.446 de familii, o familie având în medie 4,12 persoane.

Surse:

http://cncr.gov.ro/wp-content/uploads/2015/08/Romii.-Sclavie-si-libertate.pdf

http://www.tiganii.ro/tag/robie/#.XFxg_jAzbGg

http://www.partidaromilor.ro/romii-de-la-robie-la-emancipare-in-europa-moderna/

https://www.scribd.com/document/75935872/Tigani-Sec-19

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here