S-a întâmplat în 11 decembrie 1972

0
39

S-a întâmplat în 11 decembrie 1972: Apollo 17 ajunge pe Lună.La data de 13 august 1971, la scurt timp după lansarea navei spaţiale Apollo 15, NASA face cunoscut în presă echipajul misiunii Apollo 17.Acest echipaj era format din comandantul navei Eugene Cernan, pilotul capsulei spaţiale Ron Evans şi în loc de Joe Engle a fost numit Harrison „Jack“ Schmitt ca pilot al vehicolului selenar, Challenger. Din echipajul de rezervă a făcut parte David Scott, Alfred Worden şi James Irwin iar ca oameni de ştiinţă au fost aleşi: Robert Parker, Gordon Fullerton şi Robert Overmyer.

      Nava spațială a fost planificată să fie lansată la data de 7 decembrie 1972, ora 5:33 UTC. Countdownul (numărătoarea inversă) a trebuit să fie întrerupt peste 2 ore și 30 minute din cauza unei pene de computer. Aceasta a fost singura întrerupere în cadrul programului spațial Apollo.

       Cernan şi Schmitt au aselenizat împreună cu vehiculul selenar „Challenger“, în apropiere de Montes Taurus în Marea Serenitatis. În apropiere de locul de aterizare ei au efectuat operaţiunile planificate ca măsurarea temperaturii, profile gravimetrice, numărare de meteoriţi, măsurători ale electricităţii solului, măsurători ale atmosferei, radiaţiilor cosmice, mişcărilor seismice şi au luat eşantioane din rocile selenare.

     După reîntoarcerea pe navă a lui Cernan şi Schmitt, a urmat o explozie provocată de cei doi cosmonauţi, explozie măsurată de seismografele instalate pe lună. Reîntoarcerea lui Apollo-17 a avut loc fără probleme deosebite, capsula navei spaţiale a ajuns în Pacific la data de 19 decembrie 1972 ora 19:24 UT, fiind găsită de portavionul american, USS Ticonderoga (CV-14).

Surse:

https://www.space.com/17287-apollo-17-last-moon-landing.html

https://www.nasa.gov/mission_pages/apollo/apollo-17

https://www.britannica.com/event/Apollo-17

https://www.lpi.usra.edu/lunar/missions/apollo/apollo_17/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here