S-a întâmplat în 11 decembrie 1810

0
48

S-a întâmplat în 11 decembrie 1810: S-a născut Alfred de Musset, poet, dramaturg şi prozator francez (m. 1857). Avea 19 ani când a publicat prima sa colecţie de poezii, Povestiri din Spania si Italia (1830). Nu împlinise incă 20 de ani când era invitat la cenacluri romantice, precum cel al lui Charles Nodier, unde citea din poeziile sale. De asemenea, frecventa cenaclurile lui Alfred de Vigny, Sainte-Beuve şi Victor Hugo, dar si tinerii burghezi înstăriţi pentru care viaţa nu era decât o succesiune de plăceri.

   Între 1833 şi 1834, a fost iubitul pasional al lui George Sand. Impreună cu ea a plecat in Italia, aceasta inspirându-i piesa Lorenzaccio, drama romantică pe care o va scrie in 1834. A publicat Povestiri din Spania şi Italia, apoi revine la Paris unde i se pun în scena comediile: Sfeşnicul, Cu dragostea nu-i de glumit (On ne badine pas avec l’amour), Să nu spui vorbe mari (Il ne faut jurer de rien) care au ramas in repertoriul Teatrului Francez. A scris şi romanul Confesiunea unui copil al secolului, singurul roman dedicat lui George Sand.
      Pe 24 aprilie 1845, a primit Legiunea de Onoare, în acelaşi timp cu Balzac şi a fost ales membru al Academiei Franceze in 1852.Scrierile sale au ca temă predilectă meditaţia asupra condiţiei creaţiei artistice şi aversiunea faţă de mediocritatea burgheziei, al carei materialism il denunta. În special în poezie, a ilustrat predispoziţii sufleteşti contradictorii, capriciile sentimentului erotic în aspiraţia spre fericire, înclinaţia romantică spre temele caracteristice acelui „rău al veacului”; sau „maladia secolului” (mal du siècle); plictiseala, deziluzia şi melancolia experimentate în primul rând de tinerii europeni de la inceputul secolului al XIX-lea şi dialogul dintre poet şi muze.
     În timp ce Chateaubriand a fost primul care a „diagnosticat” aceasta „maladie”, Alfred de Musset a popularizat în continuare noţiunea de „mal du siècle” în lucrarea sa Confesiunea unui copil al secolului. Musset atribuia această maladie în special pierderii lui Napoleon I, părintele modern al naţiunii franceze

Surse:

https://biography.yourdictionary.com/louis-charles-alfred-de-musset

https://www.britannica.com/biography/Alfred-de-Musset

https://bel-esprit.ro/alfred-de-musset-numai-suferinta-innobileaza-2/

https://www.babelio.com/auteur/Alfred-de-Musset/11676

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here