S-a întâmplat în 11 august 1934

0
145

S-a întâmplat în 11 august 1934: Primii prizonieri federali au fost închişi în Alcatraz, SUA. Insula Alcatraz este situată în centrul Golfului San Francisco, California din SUA. Iniţial a fost construită o fortăreaţă „Fort Alcatraz”, iar ulterior închisoarea vestită Alcatraz, închisă în 1963, azi atracţie turistică. Insula este alcătuită din gresie, având lungimea de 500 m, o înălţime de 41 m, cu o suprafaţă de 85.000 m.p. Pe această suprafaţă era clădită închisoarea şi cel mai vechi far de pe coasta de vest americană. La 12 octombrie 1933 au început lucrările de transformare a fortăreţei în închisoare, fiind dat în la 1 ianuarie 1934 în funcţiune ca închisoare federală a SUA.

        Din cauza apei reci şi curenţilor puternici din golf, devine „The Rock“ (Stânca) din punct de vedere a securităţii o închisoare ideală. Primii aduşi aici (1934) sunt 53 de deţinuţi din Atlanta. Alcatraz rămâne închisoare timp de 29 de ani cu 302 (în total 1.576) de deţinuţi, cu toate protestele şi demonstraţiile pentru drepturile omului, până la 21 martie 1963, când va fi definitiv închisă.
         Personalul închisorii număra în jur de 150 de oameni iniţial, care locuiau împreună cu familiile lor pe insulă. De regulă erau ţinuţi 250 de condamnaţi, fiecare având propria celulă. Cu toate că este cunoscută ca fiind „Insula Diavolului”, mulţi prizonieri îşi doreau să fie transferaţi acolo, condiţiile de trăi fiind mai mult decât decente. La Alcatraz, prizonierii aveau patru drepturi: mâncare, îmbrăcăminte, adăpost şi îngrijire medicală.
       Orice alt privilegiu trebuia câştigat: muncă fizică, corespondenţa cu familia, vizite ale rudelor, accesul la biblioteca penitenciarului, activităţi precum pictatul sau sculptura. În momentul când conducerea închisorii credea că un prizonier nu mai reprezintă o ameninţare, acesta era trimis în altă închisoare federală pentru a termina restul pedepsei. Aici au fost în detenţie gangsteri renumiţi ca: Al Capone (1934-39), Robert Franklin Stroud (1942-59), George „Machine Gun” Kelly (1934-51) şi Alvin „Creepy” Karpis (1936-62).
        Alcatraz a fost închisă în 1963 de către Robert F. Kennedy, din cauza costurilor ridicate pe care le presupunea transportul proviziilor pe insulă. În 1969, un grup de amerindieni au revendicat insula, până în 1971, când au fost evacuaţi de către autorităţi. În prezent, insula este deschisă vizitatorilor.

Surse:

https://www.nps.gov/alca/index.htm

https://momenteistorice.ro/alcatraz/

https://www.mediafax.ro/life-inedit/alcatraz-de-la-cel-mai-sigur-penitenciar-din-lume-la-muzeu-povestea-inchisorii-in-care-al-capone-a-fost-detinut-foto-12165308

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/alcatraz-cea-mai-de-temut-inchisoare

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.