S-a întâmplat în 10 septembrie 1989: În urma coliziunii cu un convoi bulgăresc de barje, nava „Mogoşoaia” se scufundă în apropiere de Galaţi. Catastrofa s-a soldat cu 239 victime. Pe 10 septembrie 1989, în jurul orei 8:00, nava de pasageri „Mogoşoaia“, care făcea curse între Galaţi şi Cotu Pisicii, a fost acroşată, lovită şi scufundată de împingătorul bulgăresc „Petar Karamincev“, în apropierea satului tulcean Grindu.
În numai trei minute, nava s-a scufundat, ducând în adâncurile Dunării 216 victime.În acea zi, un convoi bulgăresc format din împingătorul „Petar Karanicev“ şi şase barje, cu o lungime totală de 191 de metri, naviga în amonte, spre Portul Ruse. Membrii echipajului – care, în noaptea de 9 spre 10 septembrie, sărbătoriseră până în zori, cu alcool, ziua naţională a Bulgariei – nu au respectat regulile de navigaţie.
Nava bulgărească nu circula cu luminile pentru ceaţă aprinse. Coliziunea a fost nimicitoare. „Mogoşoaia“ a fost lovită în bord de prima pereche de barje din convoi. Nava de pasageri s-a înclinat puternic, a revenit pe linia de plutire, după care s-a înclinat din nou şi s-a răsturnat, scufundându-se. Impactul a fost violent, iar contorsionarea infrastructurii metalice a produs un zgomot înfiorător. Nava s-a mai rostogolit de câteva ori pe fundul Dunării, asezându-se în cele din urmă pe chilă.La 10 septembrie 1989, nouă membri ai familiei Malihen, care mergeau acasă la Grindu cu nava „Mogoşoaia” au pierit în accidentul naval.
O parte dintre cei care au avut legătura cu catastrofa susţin ipoteza că pe vapor s-ar fi aflat atunci peste 300 de persoane. Unul dintre cei care vorbea într-o declaraţie de 300-400 de oameni care călătoreau pe Mogoşoaia este chiar un supravieţuitor al accidentului: Ion Cocu.
Unii dintre cei implicaţi în operaţiunile de scoatere şi identificare a cadavrelor susţin şi ei că numărul de morţi a fost mult mai mare. Există o ipoteză conform căreia autorităţile române au încercat să „piardă” cât mai multe cadavre, atunci când vaporul a fost scos la suprafaţă (cea mai mare parte dintre victime rămăseseră în epavă, blocate în cabina de clasa a II a în care erau strânse, din cauza frigului de pe Dunăre, din dimineaţa accidentului).
Surse:
http://revistaflacara.ro/cea-mai-mare-catastrofa-de-la-dunare-scufundarea-navei-mogosoaia/
https://jurnalul.antena3.ro/scinteia/special/mogosoaia-mogosoaia-nu-mai-vine-520417.html
Alte articole găsiţi aici.
Nicolae Uszkai