S-a întâmplat în 10 martie 1920

0
69

S-a întâmplat în 10 martie 1920 . Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române hotărăşte ca în Ziua Înalţării Domnului să se oficieze slujba parastasului şi pomenirea eroilor în toată ţara. Pomenirea eroilor va fi interzisă din 1948.

          Această decizie din1920 a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată ca sărbătoare națională bisericească.

          Prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român. Astfel, după Sfânta Liturghie, sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troiţele şi monumentele acestora din ţară şi din străinătate. Totodată, clopotele bisericilor ortodoxe sunt trase, în această zi, în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

        La fiecare Sfântă Liturghie sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.

Surse:

Pomenirea eroilor neamului în ziua sărbătorii Înălţării Domnului

https://www.telegrafonline.ro/inaltarea-domnului-si-ziua-eroilor

http://www.ziuaveche.ro/cultura-religie/religie-cultura-religie/inaltarea-domnului-ziua-eroilor-neamului-romanesc-95931.html/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.