S-a întâmplat în 10 martie 1856

0
92

S-a întâmplat în 10 martie 1856 . S-a născut Petre Dulfu, poet, traducător şi dramaturg; pedagog de vocaţie şi om de cultură preocupat de luminarea ţărănimii. Petre Dulfu (n. Tohat, comitatul Sălaj – d. 31 octombrie 1953, București) a fost un autor de basme, poet, profesor, traducător și doctor în filosofie român. A fost membru al Societății Scriitorilor Români din 1911.

              După absolvirea claselor primare și a Gimnaziului din Baia Mare (Colegiul Gheorghe Șincai de astăzi), a urmat cursurile Facultății de Litere și Filosofie la Cluj, obținând, în 1881, diploma de doctor în filosofie cu o lucrare dedicată activității literare a lui Vasile Alecsandri (titlul original: „Mûködése a román irodalom terén”, „Activitatea lui Vasile Alecsandri pe tărâmul literaturii române”).Toate studiile, inclusiv lucrarea de doctorat, le-a facut in limba maghiară.

             După terminarea studiilor, a trecut Carpații și s-a stabilit în București, desfășurând o bogată activitate literară și didactică până la sfârșitul vieții. Aici, prin intermediul lui Ioan Slavici și apoi în casa cunoscutului pedagog Barbu Constantinescu, a avut ocazia să cunoască mari personalități culturale: Bogdan Petriceicu Hașdeu, Mihai Eminescu, Alexandru Vlahuță, Alexandru Odobescu, B. Șt. Delavrancea.

         A fost dascăl la școala normală de învățători și la școala normală de fete „Elena Doamna” din București. Primele poezii originale le-a citit în ședințele „Societății de bibliotecă” devenită „Societatea de lectură a elevilor români din Gimnasiul din Baia Mare”, al cărei membru și bibliotecar a devenit în 1871.

          În anul 1873 a debutat la Pesta în revista Familia, condusă de Iosif Vulcan.În anul 1894 a debutat editorial cu Isprăvile lui Păcală. Premiată de Academia Română, lucrarea a cunoscut zeci de ediții aducându-i o popularitate deosebită. Au urmat alte creații care, de asemenea, i-au adus recunoaștere unanimă: Snoave, Odinioară, Ion Săracul, Zâna florilor, Cei doi feți-logofeți cu părul de aur.

          Alături de Isprăvile lui Păcală alte două lucrări Gruia lui Novac și Povestea lui Făt-Frumos s-au impus ca opere de referință în literatura română. Activitatea didactică desfășurată de-a lungul a 40 de ani l-a impus drept pedagog desăvârșit și deschizător de drum prin caracterul modern și aplicativ al ideilor didactice susținute.

           A redactat numeroase manuale școlare din cele mai diverse domenii: abecedare, cărți de cetire la limba română, aritmetică, geografie. Cele mai cunoscute și apreciate au fost Etica sau morală filosofică și Noțiuni de estetică. S-a retras de la catredră în 1927 la vârsta de 71 de ani.

          A primit premii ale Academiei Române pentru Isprăvile lui Păcală și pentru traducerile din Euripide (Ifigenia în Aulida – Ifigenia în Taurida), considerate cele mai bune traduceri ale pieselor lui Euripide existente la vremea respectivă.

         În semn de recunoaștere pentru contribuția sa la dezvoltarea literaturii și învățământului românesc, Biblioteca Județeană Petre Dulfu din Baia Mare îi poartă numele.

Surse:

http://www.poezie.ro/index.php/author/0015126/Petre_Dulfu

http://www.e-communio.ro/stire8556-65-de-ani-de-la-moartea-lui-petre-dulfu-nepot-de-preot-greco-catolic

Scriitorul Petre Dulfu, genul de profesor pe care ți l-ai dori să-ți predea

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here