S-a întâmplat în 10 mai 1981

0
174

S-a întâmplat în 10 mai 1981: A murit arhitectul şi profesorul Octav Doicescu, realizator al unor ansambluri arhitectonice de mare amploare (Casa Română de la Expoziţia Internaţională de la New York, Complexul de pe malul lacului Snagov, Opera Română, Institutul Politehnic din Bucureşti ş.a.); membru titular al Academiei Române din 1974.

     Octav Doicescu (n.ianuarie 1902, Brăila – 10 mai 1981,Bucureşti) a fost academician, arhitect, membru titular (1974) al Academiei Române şi Cetăţean de onoare al oraşului New York (1939, titlu dat lui Doicescu de celebrul primar La Guardia). Nu a fost membru al unui partid politic, nici înainte şi nici după 1944.Numele său a fost dat unei străzi din cartierul Progresul, din oraşul său natal, Brăila. O altă stradă Octav Doicescu se află la Timişoara, dar nici una la Bucureşti, oraşul pe care a încercat să-l modernizeze scoţându-l din amprenta stilului greoi – cel Brâncovenesc.
        La sfârşitul anilor ’30, scrie împreună cu Marcel Iancu şi Horia Creangă, broşura „Către o arhitectură a Bucureştilor”, o încercare de a prefigura un Bucureşti modern care păstrează valorile trecutului. Concomitent, apare revista „Simetria”, redactată de George Matei Cantacuzino, Matila Ghyka, Tudor Vianu, Titu Evolceanu, Ştefan (Fanică) Constantinescu, Mac Constantinescu şi Octav Doicescu.Ultimul număr apare în anul 1945. Revista este singura publicaţie a epocii care pune problema Orient-Occident în estetica vremii sau problema Mitocanului Român, articol scris în anul 1939. Concepe schiţe pentu proiectul monumentului din Indore (India), monument ce trebuia sa adăpostească o pasare măiastră a lui Brancuşi. (New-York Times,1974). Începutul războiului a pus capăt construcţiei din India.

       În 1939, arhitectul crea planurile pentru „Casa Română”, construcţia ce a reprezentat ţara noastră la Târgul Internaţional de la New York. Tot atunci, Doicescu a fost declarat cetăţean de onoare al acestui oraş.După cel de-al Doilea Război Mondial, Doicescu a predat cursuri la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti şi a fost numit membru al Academiei Române. Opera din Bucureşti (1953) şi Institutul de Politehnică (1968) sunt printre ultimele clădiri proiectate de arhitect.

        Devine doctor în arhitectură în anul 1971 cu teza: „Studiu pentru definirea conceptului arhitectural al Institutului Politehnic Bucureşti” şi membru titular al Academiei Române din anul 1974. Va fi distins în anul 1953 cu Premiul de Stat iar în 1972 cu premiul Uniunii Arhitecţilor din România precum şi cu Doctor Honoris Causa al Institutului de Arhitectură din Bucureşti.

          Dintre proiectele importante pot fi amintite (selectiv): Restaurantul Românesc de la Băneasa, în prezent Restaurantul Casa Albă (1930), Casa de odihnă a Societăţii Gaz Electra de la Snagov (1932), Yacht Club Snagov (1933), Fântâna Zodiac din Parcul Carol (1935), Restaurantul din Grădina Botanică (1936), planurile Halelor Obor, (după un conflict cu Primăria se retrage şi Arh. Horia Creangă construieşte Oborul), Uzinele IAR.Ministerul Informaţiilor de pe Str. Oneşti (1937), Poşta de pe str. Banu Manta (1938), Parcul Herăstrău ce include cartierul Jianu din faţa parcului Bordei, cartierul de vile din parcul Jianu (astăzi Primăverii), amenajarea Parcului Herăstrău şi Bordei împreună cu inginerul Nicolae Caranfil, Blocul din Calea Victoriei colţ cu Calea Griviţei (1946), cartierul de locuinţe din Băneasa pentru personalul Aeroportului, Opera Română (1953).

       În anii 1965 – 68 i s-a oferit postul de reprezentant al României la UNESCO cu obligatia de a se înscrie în PCR. Octav Doicescu a refuzat înscrierea în partid. În locul lui a fost trimis la UNESCO Arh. Pompiliu Macovei.

Surse:

http://octavdoicescu.blogspot.com/

http://www.memoria.ro/patrimoniu_arhitectural/patrimoniu_urban/arhitect_octav_doicescu/67170/

https://artavizuala21.wordpress.com/2011/02/25/octav-doicescu-parintele-cartierului-primaverii/

http://brailapebune.net/octav-doicescu-academician-roman-arhitect-profesor-universitar/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.