S-a întâmplat în 10 februarie 1945

0
156

S-a întâmplat în 10 februarie 1945 . Armata 1 Română desfăşoară operaţia pentru zdrobirea bastionului inamic din Munţii Javorina (Cehoslovacia) (10 februarie – 18 martie). La 10 februarie 1945, sovieticii au decis reluarea ofensivei pe cursul superior al Hronului. Decizia a venit după lupte grele purtate pe teritoriul Ungariei și în Budapesta. Armata 4 română urma să arunce în luptă Corpul 2 Armată, pe flancul drept, în direcția Banská Bystrica. Și de asemenea, Corpul 6 Armată, pe flancul stâng, peste crestele Munților Metalici Slovaci, având drept țintă tot Banská Bystrica.

Aceasta, cu scopul de a cădea în spatele inamicului.

Armata 40 sovietică, având în componență două mari unități române (Diviziile 18 și 21 Infanterie) urma să pătrundă spre Zvolen. Pe valea râului Slatina. În tot acest timp, Armata 1 Română a participat la operațiile desfășurate împotriva trupelor germano-ungare din munții Javorina. Acesta era pilonul de rezistență al Armatei 8 Germane și dominați de înălțimi împădurite, cu puține posibilități de pătrundere. Armata 54 Sovietică urma să declanșeze o operație de învăluire. Armatei 1 Române îi revenea rolul de a ataca frontal.

Adică ce era mai greu… Generalul Nicolae Macici a decis să folosească trupele Corpului 7 Armată pentru lovitura principală.

Între 18 decembrie 1944 și 12 mai 1945, pe teritoriul Cehoslovaciei, 16 divizii române de infanterie, cavalerie, munte, artilerie antiaeriană. De asemenea, erau Corpul I aerian, Brigada căi ferate, Regimentul de care de luptă și alte unități. Erau și formațiuni cu un total de peste 248.000 de militari, care au participat la eliberarea Cehoslovaciei. În Cehoslovacia se aflau efectivele germane și ungurești. Trupele române au pătruns circa 400 de km. în dispozitivul inamic, pe un front situat între 50 și 130 km.

Au forțat 4 cursuri de apă, au străbătut prin luptă 10 masive muntoase mai importante.

Au cucerit singure sau în cooperare cu forțe sovietice peste 1700 de localități, între care 31 de orașe. În acest timp, ostașii români au provocat inamicului pierderi cifrate la circa 23.000 de militari (morți, prizonieri). Pierderile propii se ridicau la peste 66.000 de militari (morți, răniți,  dispăruți), adică aproximativ 30% din efectivele angajate în luptă.

Un rol deosebit l-au jucat și trupele tehnice (geniu, pontonieri, transmisiuni etc.) care de regulă au sprijinit trupele sovietice.

Corpul I aerian a executat 2578 de misiuni cu 4981 ieșiri-avion, însumând 6304 de ore de zbor. A lansat 947 de tone de bombe. Principalele misiuni îndeplinite au constat în asigurarea sprijinului aerian nemijlocit pentru trupele aflate în ofensivă, lupta împotriva armatelor inamice. De asemenea, au luptat pentru dezorganizarea transporturilor pe căile feroviare și rutiere, procurarea de informații, cercetarea câmpului tactic etc. În folosul ofensivei româno-sovietice din Cehoslovacia a acționat Regimentul 2 Care de luptă. În Regimentul 2 erau 79 de tancuri și peste 1.000 de militari. Au luptat în apropiere de Bratislava.

În unele zone, trupele române au colaborat cu partizanii slovaci și cehi.

Iar în aprilie 1945, au colaborat la flancul drept al Armatei 4, cu Corpul cehoslovac. Operațiile militare desfășurate de Armata română în Cehoslovacia au avut rezultate deosebite. Timp de 146 de zile, forțele militare române au acționat în spațiul muntos din estul și centrul Cehoslovaciei. Au participat la operațiile de reducere a ieșindului pronunțat pe care îl făcea frontul germano-maghiar. Acesta amenința pe flanc ofensiva grupărilor strategice sovietice pe direcția Varșovia-Berlin.

La fel de importantă a fost bătălia desfășurată de trupele române pentru lichidarea capului de pod inamic din spațiul Zvolen.

De aici se profila o amenințare puternică pe direcția loviturii principale a Frontului 2 ucrainean. Frontul ucrainean se afla în ofensivă spre Viena, Brno și asupra legăturii dintre această grupare strategică și Frontul 4 ucrainean. Importante rezultate strategice au avut și bătăliile din munții Fatra Mică și Carpații Albi, precum și din Moravia. Ultima a facilitat Frontului 4 ucrainean eliberarea orașului Omoluc. Totodată, a închis spre nord încercuirea Grupului german „Schorner”, ultimul care mai rezista în centrul Europei.

Ostașii români au manifestat un înalt spirit umanitar.

Au ajutat autoritățile locale în reluarea activității în teritoriile din care trupele germane și ungare fuseseră înfrânte. Populația locală nevoiașă a fost ajutată cu alimente și medicamente. Comportarea lor demnă și civilizată a fost apreciată de populația civilă și de autoritățile cehoslovace. Acestea din urmă care au ridicat în cinstea militarilor căzuți în lupte numeroase monumente și obeliscuri la Lucenec, Zvolen, Piestany. Dar au ridicat și la Banovce, Kromeriz, Humpolec, Havlickub Brod și în multe alte locuri. Pe plăcile comemorative ale acestor locuri au înscris alese cuvinte de elogiu și recunoștință.

Surse:

Bătălia de la Zvolen – Banska Bystrica (10 februarie – 25 martie 1945)

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/armata-romana-in-cehoslovacia

http://www.revista.forter.ro/17_bibvirt/pdf/001-165_de_ani_de_existenta_a_artileriei.pdf

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/foto-document-pentru-slovaci-romanii-sunt-eliberatorii

http://www.rador.ro/2015/04/08/opera%E1%B9%ADiunile-armatei-a-4-a-romana-pentru-cucerirea-mun%E1%B9%ADilor-tatra-mica-9-aprilie-5-mai-1945/

https://www.stindard.ro/historicum/partizani.pdf

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here