S-a întâmplat în 10 februarie 1933

0
144

S-a întâmplat în 10 februarie 1933 . S-a născut actorul Victor Rebengiuc. Victor Rebengiuc (născut la Bucureşti), este un actor român cu o contribuţie importantă la dezvoltarea teatrului şi cinematografiei româneşti. A absolvit UNATC „I. L. Caragiale” Bucureşti în 1956, clasa prof. Aura Buzescu şi Beate Fredanov. Este membru al trupei Teatrului Bulandra Bucureşti din 1957. Joacă însă şi în spectacolele altor teatre cum ar fi: Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Mic, Teatrul Naţional din Cluj Napoca sau Teatrul Arca. A fost rector al UNATC „I. L. Caragiale” Bucureşti în perioada 1990-1996.

A fost director al Teatrului Bulandra între anii 1996-1998. Performanţele sale artistice sunt legate şi de importante roluri în teatrul de televiziune şi în Teatrul Radiofonic Naţional.

În anul 2004 a avut loc cea de a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Aici, a primit Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră. În acelaşi an a fost declarat de către criticii de film din România (Retrospectiva Filmelor Anului) cel mai bun actor din 2004. Distincția a fost primită pentru rolul din filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, de Lucian Pintilie. În 2008, când a împlinit 75 de ani, editura Humanitas a lansat cartea „Victor Rebengiuc – Omul şi actorul”, semnată de criticul Mihaela Michailov şi jurnalista Simona Chiţan. Cartea cuprinde interviuri cu actorul, cu soţia sa, Mariana Mihuţ, şi fiul, Tudor Rebengiuc.

Este căsătorit, din 1965, cu actrița Mariana Mihuț și au împreună un fiu, Tudor.

Este dotat cu intuiţie, forţă şi sensibilitate. Cunoaşte o evoluţie spectaculoasă de la statutul de actor de prim plan la cel de vedetă. În același timp, capacitatea sa de compoziţie depășește cu mult propunerea partiturii scenaristice. A primit numeroase premii, pe care le enumerăm în continuare. Premiul de interpretare UNITER pentru rolurile Smirnov şi Svetlovidov din piesele „Ursul“ şi „Cântecul lebedei“ de A.P. Cehov. În regia lui Mihai Măniuţiu (1992). De asemenea, a primit Premiul UNITER pentru rolul Dodge din spectacolul „Copilul îngropat“ în regia Cătălinei Buzoianu (1995).

A fost distins cu Premiul „Aristizza Romanescu“ pentru teatru şi film, decernat de Academia Română (2002).

Și cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2003). În plus, a primit Premiul UNITER pentru cel mai bun actor în rol principal pentru rolul Preobrajenski. Acest rol l-a jucat în spectacolul „Inimă de câine“, în regia lui Yuri Kordonsky (2006).

 În 2014 a primit Premiul de Excelenţă din partea UNITER, iar în 2008 titlul de Doctor Honoris Causa al UNATC.

În octombrie 2016 are loc o întâlnire cu publicul, pe tema „Actorul faţă cu societatea”. Victor Rebengiuc îşi exprima bucuria că a avut norocul de a fi contemporan cu mari regizori ai teatrului românesc.

Aceștia au fost Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Radu Penciulescu sau Vladu Mugur. Despre ei afirmă că erau „nişte oameni extraordinari, mari artişti, care au sfârşit prin a fugi din ţară”. Acesta povestea de asemenea, că nu se consideră un mare actor. Și nici nu îi place să audă astfel de lucruri pentru că nu îi place zgomotul.

Surse:

Victor Rebengiuc. Omul și actorul, Simona Chitan, Mihaela Michailov, Editura Humanitas, 2008

http://www.tnb.ro/ro/victor-rebengiuc

https://www.descopera.ro/cultura/16156956-victor-rebengiuc-implineste-astazi-84-de-ani-portretul-in-10-ipostaze-ale-actorului-video

http://www.teatral.ro/artist/victor-rebengiuc

https://www.cinemagia.ro/actori/victor-rebengiuc-1978/

http://aarc.ro/cineasti/trivia/victor-rebengiuc

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here