S-a întâmplat în 10 februarie 1755

0
53

S-a întâmplat în 10 februarie 1755 .  A murit Charles Montesquieu (Charles-Louis de Secondat, baron de la Brède şi de Montesquieu), scriitor şi filosof iluminist francez. Numele său complet era Charles-Louis de Secondat, Baron de La Brède et de Montesquieu (n. 18 ianuarie 1689). S-a născut în castelul din la Brède, lângă Bordeaux de regulă menţionat doar ca Montesquieu. S-a născut într-o familie de magistraţi aparţinând micii nobilimi.

A fost una din cele mai complexe şi importante figuri ale iluminismului francez.

A activat în calitate de consilier (1714) în parlamentul de la Bordeaux. A devenit preşedintele acestuia (1716 – 1728) după moartea unuia din unchii săi, căruia i-a moştenit titlul şi funcţia. În 1728, a devenit membru al Academiei Franceze.

Opera sa majoră o reprezintă Scrisori persane (1721). Este o „profundă alegorie a dragostei, moralei, politicii şi religiei“. S-a bucurat de un succes imens şi imediat. Cartea este concepută sub forma unei colecţii de scrisori. Se presupune că au fost scrise de călători în Persia şi de prietenii acestora din Europa.

Aici, autorul a satirizat şi a criticat instituţiile franceze.

În calitate de teoretician, a scris în 1734 o disertaţie istorică ştiinţifică asupra înfloririi şi decăderii Romei. Intitulată Considérations sur les causes de la grandeur des Romains et de leur decadence. În traducere, însemna Consideraţii asupra cauzelor măreţiei şi decadenţei romanilor. Principala idee din această disertație  este citată în continuare.

 „Roma a oferit spectacolul unei fascinante pervertiri a firii umane, al unei patologii la care republicile sunt extrem de vulnerabile“.

Spiritul legilor (1748), debutează cu o scurtă discuţie despre legi în general. În cartea I, Capitolul III, susţine că „legea în general este raţiunea omenească”. Aceasta, „în măsura în care ea guvernează toate popoarele de pe pământ”. „Legile politice şi civile ale fiecărui popor” trebuie să fie doar „cazuri particulare la care se aplică această raţiune omenească“.

Scopul deliberat a lui Montesquieu în această carte este să explice legile umane şi legile sociale.

Conform lui, tot ceea ce există are legile sale, „Divinitatea“ are legile sale.

„Lumea materială“ şi „substanţele superioare omului“ au, la rândul lor, legi proprii. Cartea este un studiu comparativ, concentrat asupra a trei tipuri de guvernare (republică, monarhie şi despotism). A fost realizată sub influenţa ideilor lui John Locke. Una din teoriile majore prezentate în lucrare este cea a separării puterilor în stat.

Conform acestora,  puterile guvernului trebuie separate şi echilibrate pentru a garanta libertatea individului.

Cartea îşi păstrează şi în prezent importanţa istorică, fiind una dintre operele care au influenţat decisiv elaborarea Constituţiei Statelor Unite. America, la rândul său, a influenţat esenţial scrierea a numeroase constituţii din multe state ale lumii.

Surse:

https://www.notablebiographies.com/Mo-Ni/Montesquieu.html

https://www.britannica.com/biography/Montesquieu

https://www.thoughtco.com/charles-de-montesquieu-biography-4015131

http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Charles_de_Secondat,_baron_de_Montesquieu

https://www.biography.com/people/charles-louis-de-secondat-21292453

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here