S-a întâmplat în 10 februarie 1388

0
215

S-a întâmplat în 10 februarie 1388 .  A fost menţionat, pentru prima dată, oraşul–cetate Suceava, drept capitală a statului feudal Moldova. Orașul Suceava a fost timp de aproape două secole capitala de glorie a Principatului Moldovei. Referitor la etimologia numelui de Suceava există mai multe păreri. Prima ipoteză spune că denumirea vine de la râul Suceava. În limba slavă Suceava= râu sucit, cotit, cu multe meandre.

Alți istorici și filologi afirmă că numele derivă de la cojocarii unguri care ar fi întemeiat orașul, szocs= cojocar.

O ultimă opinie este cea că și orașul și numele râului provin de la numerosele tufe de soc. Acestea existau pe malurile sale, plus că în evul mediu pronunția era Soceava.

La sfârşitul secolului XIV, posibil în intervalul 1377–1378, Suceava a devenit principala reşedinţă a domnilor ţării. Petru I (1375-1391) fiind cel care, prin hotărârea luată, a transformat total destinul Sucevei. Stabilind principala reşedinţă voievodală la Suceava, Petru I a iniţiat o amplă activitate edilitară. În ultimele decenii ale secolului XIV au fost zidite într-o curte domnească situată în mijlocul aglomerării urbane, două cetăţi de piatră.

Una era pe latura de vest, deasupra satului Şcheia şi o a două în zona de est a oraşului.

A fost zidită și biserica Sfântul Gheorghe (Mirăuți). Din 10 februarie 1388 avem primul document care atestă noua reședință domnească.

Epoca de apogeu avea să fie în timpul lui domniei lui Ștefan cel Mare. În vara anului 1476, Mahomed al II-lea și-a încercat norocul sub zidurile cetății. Însă,  dârza rezistență a moldovenilor i-a frânt voința victoriei și l-a silit să se retragă în mod rușinos. Ștefan făcuse din Suceava punctul central al sistemului său de apărare.

În 1497, 21 de zile și nopți în șir, tunurile polonezilor au lovit în ziduri, dar acestea au rezistat.

Niciodată cetatea n-a fost cucerită prin forța armelor. În anul 1538, oastea otomană condusă de însuși Soliman Magnificul năvălește în Moldova cu gândul să o ocupe. Boierii trădători, în frunte cu hatmanul Mihu și cu logofătul Gavril Trotușan decid să predea cetatea Sucevei sultanului. La 14 septembrie 1538 sultanul intră în cetate cu mare alai și fără a întâmpina rezistență. Sultanul numește ca domn pe Ștefan Lăcustă (1538-1540), un nepot al lui Ștefan cel Mare. Timp de câteva zile, turcii și tătarii jefuiesc crunt Moldova.

Menționează cronicarul Macarie în letopisețul său: „Oastea barbarilor purta război crunt cu Moldovlahia, prădând casele și înveselindu-se cu prăzi.

Preafrumoasa cetate a Sucevei s-a supus turcilor și ca o mireasă împodobită, ca o roabă au rușinat-o… Turcii au pus mâna pe bogățiile domnilor și pe râuri de averi. De acolo s-a întors ca mare învingător, acel trufaș stăpânitor al turcilor și s-a dus la cetatea împărătească”. A lăsat „ca stăpân al domniei pe un oarecare Ștefan (Lăcustă)”. În 1540, boierii îl asasinează pe Ștefan Lăcustă într-un foișor din cetate, în timp ce acesta dormea. Domnitorul Despot Vodă (1561-1563) își stabilește și el reședința la Suceava. Cetatea este asediată din nou în anul 1563, timp de trei luni, de către hatmanul Ștefan Tomșa. Mercenarii unguri care o apărau predau cetatea oștii lui Tomșa. Asediul a provocat distrugeri grave cetății.

Surse:

https://www.rri.ro/ro_ro/prima_mentiune_a_capitalei_moldovei_suceava_10_februarie_1388_desfiintarea_robiei_in_mutenia_8_f-1485

ÎNTEMEIEREA MOLDOVEI – MIRACOL ISTORIC ŞI ANIVERSARE OCULTATĂ

https://www.agerpres.ro/flux-documentare/2014/10/13/destinatie-romania-judetul-suceava-municipiul-suceava-11-08-56

http://www.istorie-pe-scurt.ro/care-au-fost-capitalele-moldovei-2/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here