S-a întâmplat în 10 decembrie 1919

0
81

S-a întâmplat în 10 decembrie 1919: S-a născut Sile Dinicu, dirijor şi compozitor de muzică uşoară (fost dirijor al Orchestrei de estradă a Radioteleviziunii Române). Sile (Vasile) Dinicu (n. Bacău, — d. 7 ianuarie 1993) a fost un compozitor, dirijor, pianist şi orchestrator român. A fost fiul nelegitim al lui Vasile Dinicu, unul dintre frații lui Grigoraș Dinicu. Acesta l-a și adoptat, pentru că tatăl său natural nu avea posibilitatea să mai crească și alți copii.

     A urmat Şcoala de muzică din Galați, la secţia pian, iar 1933 a început să profeseze în Bucureşti. În 1941 a fost angajat de către Constantin Tănase în orchestra teatrului „Savoy” din capitală. Între 1943 şi 1947 a dirijat orchestra Teatrului „Gioconda”, unde l-a secondat pe Ion Vasilescu, iar în paralel a participat în programul localurilor bucureştene „Zissu” şi „Cina”, celebre la acea vreme.
     În 1947 şi-a început lunga colaborare cu Societatea Română de Radiodifuziune, cântând la pian împreună cu Teodor Sibiceanu. Din 1951 a devenit dirijorul orchestrei de muzică uşoară a Radiodifuziunii Române (ulterior a Radioteleviziunii Române), timp de peste 30 de ani. În această calitate, a contribuit la realizarea a numeroase programe muzicale şi de divertisment difuzate în România, şi a dirijat festivalurile de muzică uşoară „Mamaia” şi „Cerbul de Aur”. A realizat imprimări la Radio şi în studioul casei de discuri „Electrecord”.Pe plan internaţional, a efectuat numeroase turnee în Republica Federală Germania, Israel, Franţa şi ţările din blocul socialist şi a fost solicitat să participe în jurii muzicale.
       Sile Dinicu s-a remarcat şi prin compoziţiile sale de muzică uşoară, având peste 100 de creaţii, între care: „Bucureşti, Bucureşti”, „Ca o primăvară ai venit”, „Cine ţi-a spus”, „Crede-mă”, „Eşti singura mea dragoste”, „Focuri de artificii”, „Întotdeauna marea”, „Mica piesă de concert”, „Mii de stele”, „Noapte bună, Bucureşti”, „Nopţi cu lună-n Bucureşti”, „Nopţi la malul mării”, „Nu mă certa”, „Porţi de aur, porţi de vis”, „Să dansăm”, „Seri la malul mării”, „Sus paharul, la mulţi ani!”, „Toate ritmurile toate”, „Tu m-ai fermecat”, „Urcă inimă vitează”, „Vals de toamnă”.
      Prin Decretul nr. 514 din 18 august 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române, dirijorului Sile Dinicu i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Române „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei”, iar de-a lungul anilor i-au fost decernate numeroase premii.A fost distins cu Ordinul Muncii, clasa III (1956), cu premii de interpretare (1964, 1965) și mențiune de creație (1965) la Festivalurile de muzică ușoară de la Mamaia, cu Ordinele „Meritul cultural” clasa V (1968) și clasa II (1974) și cu Premiul Uniunii Compozitorilor.
Surse:

Caraman-Fotea, Daniela, Meridianele cântecului, Editura Muzicală, Bucureşti, 1989.

http://www.rador.ro/2017/12/10/portret-sile-dinicu-un-magician-al-baghetei/

https://www.facebook.com/Rador77/posts/763931193986797/

https://radioromaniacultural.ro/greii-muzicii-usoare-romanesti-sile-dinicu/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here