S-a întâmplat în 10 decembrie 1898

0
103

S-a întâmplat în 10 decembrie 1898: A fost semnat, la Paris, Tratatul de pace hispano-american (erau pierdute ultimele colonii spaniole din America şi Asia – insulele Porto Rico, Guam şi Filipine reveneau SUA, iar Cuba era declarată, formal, independentă).Războiul hispano-american (21 aprilie – 13 august 1898) a eprezentat un punct de cotitura in istoria Statelor Unite, marcand transformarea acestei ţări intr-o putere mondială.

   Războiul hispano-american a fost un conflict militar între Spania şi Statele Unite ale Americii declanşat în aprilie 1898. Ostilităţile propriu-zise au încetat în luna august a aceluiaşi an, iar tratatul de pace a fost semnat la Paris pe data de 10 decembrie 1898.Războiul a început după ce Statele Unite au intervenit diplomatic pe lângă Spania în favoarea cubanezilor, cerând acesteia rezolvarea paşnică a problemei independenţei Cubei faţă de fosta mare putere colonială a ambelor Americi.

      Declanşarea conflictului militar s-a produs odată cu refuzul net al Spaniei, la care s-a adăugat sentimentul expansionist, încă puternic, al Uniunii de a trece în posesia federaţiei teritoriile spaniole din America şi Oceanul Pacific, insulele Cuba, Puerto Rico, Filipine, Guam şi Caroline. Răscoalele din Havana ale aşa-numiţilor Voluntarios prospanioli au dat Statelor Unite motiv de a trimite nava de război USS Maine. Tensiunile în rândul opiniei publice americane au fost exacerbate din cauza exploziei de pe USS Maine şi a ziarelor de scandal care acuzau Spania de atrocităţi, agitând spiritele în SUA.

      Războiul s-a terminat după victoriile navale decisive ale Statelor Unite în Filipine şi în Cuba.La doar 109 zile de la izbucnirea războiului, Tratatul de la Paris, care a pus capăt conflictului, a dat Statelor Unite fostele colonii spaniole Puerto Rico, Filipine şi Guam. Sub jurisdicţia Guvernului Militar al Statelor Unite, SUA a ocupat Cuba până în 1902.

Surse:

https://www.britannica.com/event/Spanish-American-War

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/cum-a-inceput-razboiul-din-1898-dintre-spania-si-statele-unite

https://artsandculture.google.com/entity/războiul-hispano-american/m0700q?hl=ro

https://www.scribd.com/doc/47196956/razboiul-hispano-american

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here