S-a întâmplat în 10 decembrie 1856

0
37

S-a întâmplat în 10 decembrie 1856: S-a născut Constantin Hârjeu, general, inginer; lucrări de istorie şi teorie militară; ministru de război (1912-1913); membru corespondent al Academiei Române din 1909. Constantin Hârjeu (n. Bucureşti — d. 24 mai 1928, Bucureşti) a fost un politician şi general român, membru corespondent (din 1909) al Academiei Române.Împreună cu generalul Constantin Brătianu şi locotenent-colonelul G. Aronovici întocmeşte un studiu monografie asupra Armatei României, publicat în limba franceză. Cea mai importantă lucrare a lui Hârjeu este Istoria armei geniu, apărută în 1902.

   General inginer de arma geniu, Constantin Hârjeu a fost membru al Academiei Române şi ministru de război între anii 1912-1913.Descendent al unei familii cu tradiţie în capitala ţării, Hârjeu s-a înscris, după terminarea studiilor secundare, la Şcoala de ofiţeri din Bucureşti, pe care a absolvit-o în iulie 1876 ca şef de promoţie, fiind totodată, avansat la gradul de sublocotenent.
       A participat la campania din 1877-1878, fiind apoi avansat succesiv la gradele de locotenent în 1879, căpitan în 1883 şi maior în 1888. Încă din anul 1884, având în vedere felul cum s-a distins profesional, a fost numit profesor la Şcoala specială de artilerie, iar în 1890, odată cu numirea la comanda Regimentului I de Geniu, a fost promovat şi profesor la Şcoala Superioară de Război, unde i s-a încredinţat cursul de telegrafie.
        Dovedind remarcabile calităţi de comandant şi profesor, Hârjeu a fost avansat la gradele de locotenent colonel în 1891, colonel în 1895 şi general de brigadă în 1904. Pentru modul cum s-a achitat de misiunile primite ca ofiţer şi profesor, Constantin Hârjeu a fost distins cu numeroase ordine şi medalii, printre care: „Virtutea Militară”, „Steaua României”, „Coroana României”, „Crucea trecerii Dunării”.
       Constantin Hârjeu a fost un eminent şi prolific profesor, a scris lucrări de istorie şi teorie militară și a colaborat cu publicaţii de specialitate. A pregătit cu deosebită atenţie prezenţa României la Expoziţia Militară Universală de la Paris în 1900 şi a susţinut multe conferinţe publice.
        La 27 mai 1909, generalul Hârjeu a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Principala lucrare a profesorului Hârjeu, tratatul său referitor la arma geniului, a fost deosebit de apreciată de Academia Română, care a distins-o cu Premiul „Năsturel-Herescu”. De asemenea, această lucrare a stârnit interes, nu numai în armata română, dar şi în cea franceză, unde a fost recenzată astfel: „Cartea colonelului Hârjeu este un adevărat monument ridicat în onoarea armei geniului românesc. Amploarea şi varietatea documentării, metoda urmată în redactare, grija care s-a manifestat în redactarea ei materială, fac din aceasta, pe lângă o lucrare frumoasă, un tratat pe cât de interesant, pe atât de trebuincios din punct de vedere tehnic şi al istoriei militare”.
Surse:

https://www.mapn.ro/fotodb/ministrii/36_G

http://complexity.ro/personalitati/constantin-n-harjeu-inginer-militar-si-general-de-brigada

https://www.bzi.ro/povestea-generalului-roman-constantin-harjeu-768166

https://www.independentaromana.ro/comemorarea-generalului-constantin-n-harjeu/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here