S-a întâmplat în 10 decembrie 1804

0
27

S-a întâmplat în 10 decembrie 1804: S-a născut Carl Gustav Jacob Jacobi, matematician. Carl Gustav Jacob Jacobi (n. Potsdam; d. 18 februarie 1851 în Berlin) a fost un matematician german. Jacobi s-a născut într-o familie de origine evreiască. În perioada 1816 – 1821 urmează Victoria-Gymnasium. În 1825 încheie studiile la Universitatea de la Berlin cu titlul de Doctor în filozofie. În perioada 1829 – 1842 este profesor la Universitatea de la Königsberg.

      Jacobi se implică politic în Revoluția de la 1848 și candidează pentru parlament din partea grupării liberale. Ca prețuire a activității sale, în 1836 este ales ca membru străin al Academiei Regale de Științe din Suedia. A fost fratele lui Hermann Jacobi.În 1828, concomitent cu Abel, a creat teoria funcţiilor eliptice.

       În 1839 utilizează cu succes coordonatele eliptice la rezolvarea unor ecuaţii diferenţiale.Jacobi a introdus funcţiile theta pe care le-a reprezentat sub formă de serii trigonometrice, funcţii care ulterior aveau să joace un rol important în studiul funcţiilor eliptice. Mai târziu, după modelul acestor funcţii, Henri Poincaré a creat funcţiile fuchsiene.Funcţiile eliptice l-au condus pe Jacobi la diverse teoreme despre reprezentarea numerelor sub formă de sume de pătrate.Jacobi a studiat o anumită clasă de integrale pe care, în cinstea lui Abel, le-a denumit integrale abeliene.

      A studiat şi determinanţii stabilind diverse proprietăţi ale acestora. A introdus o clasă de determinanţi funcţionali, care ulterior vor fi denumiţi determinanţi jacobieni (de ordinul n, asociat unui ansamblu de n funcţii cu n argumente). Jacobi s-a ocupat şi cu teoria calculului variaţional, domeniu unde a adus contribuţii importante.

Scrieri:

1829 — Fundamenta nova theoriae Functionum elipticorum

1839 — Canon mathematicus

1843 — Vorlesungen űber Dynamik.

Surse:

https://www2.stetson.edu/~efriedma/periodictable/html/I.html

https://www.thefamouspeople.com/profiles/carl-gustav-jacob-jacobi-6029.php

https://www.encyclopedia.com/people/science-and-technology/mathematics-biographies/carl-gustav-jacob-jacobi

https://www-history.mcs.st-andrews.ac.uk/Biographies/Jacobi.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here