S-a întâmplat în 10 aprilie 1912

0
267

S-a întâmplat în 10 aprilie 1912: Vasul Titanic a plecat în primul şi singurul voiaj dintre Southampton, Anglia şi New York, SUA. RMS Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume când a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia cu destinația New York, pe 10 aprilie 1912. La patru zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg și s-a scufundat la ora 2:20 în dimineața următoare. În urma naufragiului și-au pierdut viața 1514 persoane din 2228 într- unul din cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie.

 

          Pachebotul RMS Titanic, din clasa Olympic, a fost deținut de compania White Star Line și a fost construit la șantierele Harland and Wolff din Belfast. Titanic a surclasat toate rivalele în lux și opulență. Pasagerii de la clasa întâi aveau la dispoziție un bazin de înot, o sală de sport, un teren de squash, băi turcești, baie electrică și o cafenea cu verandă. Camerele de zi de la clasa întâi erau placate cu lemn scump, mobilă și alte decorațiuni.

          De asemenea, cafeneaua pariziană oferea mâncăruri pentru pasagerii de la clasa întâi. Împreună cu o verandă luminată natural și prevăzută cu gratii. Existau biblioteci și frizerii atât la clasa întâi cât și la clasa a doua. Camerele de la clasa a treia erau placate cu lambriuri din lemn de pin și mobilă solidă din lemn de tec. Nava mai era prevazută cu trei lifturi electrice la clasa întâi și două la clasa a doua.

         De asemenea, mai era prevazută cu un subsistem electric. Subsistemul avea generatoare propulsate cu abur și două radiouri Marconi, folosite pentru a transmite mesajele pasagerilor. Pasagerii de la clasa întâi plăteau scump pentru acest lux. Cel mai scump bilet pentru o singură călătorie trans-atlantică la clasa întâi costa 875 de lire sterline. Aceasta însemna 64.204 la nivelul anului 2011 sau 4.375 de dolari (99.237 la nivelul anului 2011).

            A plecat spre New York cu 2228 de oameni la bord. Numărul mare de victime a fost cauzat, în mare parte, de faptul că deși îndeplinea normele vremii, nava avea bărci de salvare suficiente doar pentru 1178 de persoane. Un număr mare de bărbați au murit din cauza protocolului „femeile și copiii întâi”.

          Titanic a fost proiectat de unii din cei mai experimentați ingineri. Și a folosit unele dintre cele mai avansate tehnologii ale vremii. A fost un mare șoc pentru lumea întreagă faptul că, în ciuda măsurilor de siguranță superioare, Titanicul s-a scufundat. Și faptul că s-a scufundat în timpul călătoriei inaugurale, au oferit o notă ironică asupra tragediei. Nebunia din media legată de faimoasele victime ale Titanicului, legendele despre scufundare, schimbările efectuate în legislația maritimă și descoperirea epavei au contribuit la interesul publicului larg.
Surse:

https://www.britannica.com/topic/Titanic

https://www.history.com/topics/early-20th-century-us/titanic

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/scufundarea-titanicului-de-la-drama-la-melodrama

https://www.descopera.ro/istorie/14119246-titanic-dincolo-de-mit-10-lucruri-nestiute-despre-cea-mai-cunoscuta-tragedie-maritima-din-istorie

 

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here