S-a întâmplat în 1 septembrie…

0
77

S-a întâmplat în 1 septembrie…

– „Ziua diplomaţiei române”;

-„Ziua informaticienilor militari”; la 1.IX.1963 a luat fiinţă prima unitate specializată a Armatei române cu atribuţii de concepţie, coordonare şi înzestrare în domeniul informaticii militare şi automatizării conducerii trupelor (Grupa de Automatizări din Direcţia Generală a Înzestrării).
– „Ziua nealinierii”; instituită la sesiunea solemnă a Conferinţei ministeriale a ţărilor nealiniate de la Delhi (februarie 1981); în perioada 1-6.IX.1961 a avut loc, la Belgrad, prima conferinţă a şefilor de stat şi de guvern din ţările nealiniate din Europa, Asia, Africa şi America Latină; cu prilejul reuniunii a fost consacrată „mişcarea ţărilor nealiniate” sau „nealinierea” ca noţiune politică; a fost semnată „Declaraţia de la Belgrad”, unul dintre principalele documente programatice ale nealinierii.
– „Ziua Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării”; stabilită prin Ordinul 539/9 mai 2008, emis de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, pentru a marca data la care a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern nr. 983 din 1990 prin care Delta Dunării şi unităţile geografice vecine au fost declarate rezervaţie a biosferei.
– 1600: Nobilimea transilvăneană refuză să participe la Dieta de la Sebeşul săsesc convocată de Mihai Viteazul, proclamă insurecţia şi alege conducător pe Ştefan Csáki; generalul austriac George Basta, comandantul trupelor imperiale, se alătură nobilimii.
– 1653: S-a născut Johann Pachelbel, compozitor, considerat drept unul dintre cei mai importanţi organişti de dinainte de J.S.Bach (d. 3.03.1706).
– 1678: A murit Jan Brueghel cel Tânăr, pictor flamand.Jan Brueghel cel Tânăr (n. 13 septembrie 1601, Antwerpen – d. Antwerpen) a fost un pictor flamand care a pictat în general peisaje si natură moartă.Jan a fost primul născut în familia lui Jan Brueghel cel Bătrân. La doi ani după nasterea lui în 1603 moare Isabella de Jode, mama pictorului. In 1605 tatăl lui se recăsătoreste cu Katharina van Marienburg, cu care va avea 8 copii. Jan are dificultăti cu mama sa vitregă, lucru pe care tatăl lui îl va povesti cardinalului Borromeo. Destinul primului născut este de la bun început hotărât de a continua pictura, traditia familiei. Tatăl lui era împreună cu Rubens unul din pictorii cei mai renumiti din secolul XVII. Pictura a început Jan să o învete în atelierul tatălui său de la vârsta de 10 ani.
– 1683: Constantin Brâncoveanu a inaugurat biserica Palatului de la Potlogi.
– 1715: A murit regele Ludovic al XIV-lea (1643-1715), supranumit „Regele-Soare”; în timpul domniei sale absolutismul monarhic a atins, în Franţa, apogeul (îi este atribuită celebra expresie „statul sunt eu”); a promovat o politică externă de anexiuni; războaiele şi luxul curţii regale au ruinat ţara; a încurajat artele, literatura şi ştiinţa. Ludovic al XIV-lea (n. 5 septembrie 1638, Saint-Germain-en-Laye – d. Versailles), rege al Frantei si al Navarei, a condus Franţa vreme de 72 de ani – cea mai lungă domnie din istoria europeană. Era doar un copil de aproape cinci ani în momentul în care s-a urcat pe tron în 1643, dar a condus personal guvernul din 1661 până la moartea sa.
– 1838: A murit William Clark, explorator american. William Clark (n. 1 august 1770, Comitatul Carolina, Virginia – d. Saint Louis, Missouri), a fost un ofiţer al Armatei SUA, călător si explorator american, iar ulterior guvernator al Teritoriului Missouri, ce a condus, împreună cu Meriwether Lewis, între 1804 si 1806, expeditia numită Expeditia Lewis si Clark, initiată de presedintele Statelor Unite Thomas Jefferson si finantată de Congresul SUA pentru a obtine informatii amănunţite despre imensul teritoriu Louisiana, care fusese cumpărat de la Imperiul Francez al lui Napoleon conform tratatului numit Louisiana Purchase în anul 1803.Expeditia avea ca sarcină exploararea noilor regiuni din nord – vestul Statelor Unite (bazinul râului Missouri), stabilirea legăturii geografice a acestora cu Oceanul Pacific si strângerea de date etnografice asupra triburilor indiene. Această primă expeditie natională americană (1803-1806), a descoperit izvoarele râului Missouri (râurile Marias, Jefferson şi Madison) si a traversat Muntii Stâncoşi, reusind să ajungă la gurile fluviului Columbia (Oceanul Pacific). Se realizează astfel cea de a treia traversare a continentului nord-american din decursul istoriei. Pe drumul de întoarcere, cei doi călători reuşesc să traverseze din nou continentul.Bazându-se pe realizările acestei expediţii, guvernul SUA declară ca posesiune întreaga zonă situată la sud de Canada britanică şi la nord de Mexicul spaniol (pe atunci), de la un ocean la celălalt.
– 1847: S-a născut Simeon Florea Marian, folclorist şi etnograf; a pus bazele cercetării ştiinţifice a folclorului românesc; lucrarea „Chromatica poporului român” (1882) reprezintă prima cercetare românească asupra unei probleme de industrie populară (m. 1907).
– 1854: S-a născut compozitorul german Engelbert Humperdinck (m. 1921)Engelbert Humperdinck (de fapt Arnold George Dorsey; n. 2 mai 1936, Madras (azi Chennai), India) este un cântăreţ britanic. Numele de scenă sub care a devenit foarte cunoscut este numele unui compozitor german care a trăit în secolul al XIX-lea, cunoscut mai ales pentru capodopera sa lirică pentru copii Hänsel und Gretel. Engelbert Humperdinck nu este doar un solist apreciat, ci şi un compozitor de muzică de film, apărând adeseori însă şi ca actor în filme (alături de longevivul Christopher Lee) sau seriale de televiziune. A participat la Eurovision 2012cu piesa Love Will Set You Free.
– 1855: S-a născut Innokenti Annenski, poet rus (d. 1909).
– 1858: S-a născut Carl Auer baron de Welsbach, chimist şi inventator german; a descoperit sita incandescentă pentru lampa de gaz, cunoscută sub denumirea de „becul lui Auer”; în anul 1898 a realizat lampa electrică cu incandescenţă, cu filament metalic de osmiu (d.04.08.1929).
– 1862: S-a născut chimistul Lazăr Edeleanu, unul dintre promotorii petrochimiei moderne în România; cercetări în domeniul chimiei şi tehnologiei petrolului (autorul procedeului, ce-i poartă numele, de rafinare selectivă a fracţiunilor de petrol, bazat pe solubilitatea specifică a diferitelor clase de hidrocarburi în bioxidul de sulf lichid; procedeul a fost folosit pentru prima dată în lume la rafinăria „Vega” din Ploieşti, fiind adoptat, ulterior, şi de alte ţări) (m. 1941).
– 1865: A început construcția liniei de cale ferată Bucureşti-Giurgiu, dată în exploatare la 19/31.10.1869, în acelasi timp cu Gara Filaret, prima gară a Bucureştiului, în ordine cronologică.
– 1870: A avut loc bătălia de la Sedan (localitate în nordul Franţei), desfăşurată în cadrul războiului franco-prusac (iulie 1870-mai 1871), în urma căreia trupele franceze au fost încercuite şi înfrânte de cele prusace, provocând căderea celui de-al doilea imperiu al lui Napoleon al III-lea şi proclamarea republicii şi a Comunei din Paris.
– 1872, 1/13: Inaugurarea oficială a Gării de Nord din Bucureşti (numită, până în 1888, „Gara Târgoviştii”), odată cu deschiderea oficială şi darea în exploatare a căii ferate Roman – Galaţi – Bucureşti – Piteşti.
– 1875: S-a născut romancierul Edgar Rice Burroughs, renumit pentru cărţile din seria „Tarzan”. Edgar Rice Burroughs (d. 19 martie 1950) a fost un scriitor american. Este creatorul lui Tarzan, erou căruia i-a dedicat peste 20 de volume, traduse în mai mult de 50 de limbi, dar şi pentru scrierile SF (d.1950).
– 1877: S-a născut Francis William Aston, chimist si fizician englez, detinător al Premiului Nobel pentru Chimie pe anul1922 (d. 1945).
– 1878: S-a născut Prinţesa Alexandra de Edinburgh şi Saxa-Coburg si Gotha, sora reginei Maria a României. Prinţesa Alexandra de Saxa-Coburg şi Gotha (Alexandra Louise Olga Victoria; d.16 aprilie 1942) a fost membră a familiei regale britanice.Alexandra s-a născut la Castelul Rosenau din Coburg. Tatăl prinţesei Alexandra a fost Alfred, Duce de Saxa-Coburg şi Gotha, al doilea fiu al reginei Victoria şi a Prinţului Albert de Saxa-Coburg şi Gotha. Mama sa a fost Marea Ducesă Maria Alexandrovna a Rusiei, fiică a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei şi a Mariei de Hesse.
– 1891: S-a născut Teodor Naum, filolog şi traducător (valoroase traduceri din patrimoniul clasicismului antic); a făcut parte din gruparea filologilor de la „Muzeul Limbii Române”, unde Sextil Puşcariu l-a asociat la elaborarea „Dicţionarului Academiei Române”, precum şi a altor lucrări de interes naţional (m. 1980).
– 1896: S-a născut Alexandru Teodorescu, violonist şi profesor (m. 1988).
– 1900: Coca Cola a fost exportată în Europa, mai precisîn Marea Britanei, devenind băutură …internaţională…
– 1901:S-a născut Marin Iorda, prozator (a scris literatură pentru copii), dramaturg, ilustrator (desenator al personajelor comice Haplea şi Guguţă), gazetar, mai târziu scenograf şi regizor, director al unor teatre de copii din Bucureşti şi Braşov; Marin Iorda este şi autor (1927) al unuia dintre primele desene animate româneşti (avându-l ca personaj pe Haplea) (m. 1972). NOTĂ: Unele surse dau ca dată a naşterii 8 septembrie 1901.
– 1910, 1/14: S-a născut (la Sankt-Petersburg, Rusia) Olga Necrasov, zoolog şi antropolog român de origine rusă; contribuţii în domenii ca: serologie antropologică, anatomie umană şi comparată, biometrie, biostatică, craniologie şi bioantropologie; membru al Academiei Române (m. 2000).
– 1910: S-a născut Jack Hawkins, actor britanic (d. 1973).
– 1912: Premiera, la Bucureşti (în sala „Eforie”), a filmului „Independenţa României”, în regia lui Grigore Brezeanu şi Aristide Demetriade; filmul, realizat între anii 1911 şi 1912, are o distribuţie de excepţie: Aristide Demetriade, Constantin Nottara, Aurel Athanasescu, Ion Niculescu, Ion Brezeanu, Constantin Demetriade, Aristizza Romanescu.
– 1914: Oraşului rusesc St. Petersburg i-a fost schimbat numele în Petrograd.
-1915: S-a născut Ken Aston, arbitru de fotbal, inventatorul cartonaşelor galbene şi roşii (d.2001).
– 1922: S-a născut Vittorio Gassmann, actor si regizor italian („Parfum de femeie”, „Orez amar”, „ Audienţa”) (d. 29.06.2000) .
– 1922: Inaugurarea la Rio de Janeiro (Brazilia) a primei expoziţii de produse româneşti în America de Sud.
– 1923: Un cutremur a devastat Tokio si Yokohama, omorând aproape 100 000 de oameni.
– 1923: S-a născut Rocky Marciano (Rocco Francis Marchegiano), boxer american, campionul lumii in categoria grea in 1952-5.
– 1925: S-a născut Roy Jay Glauber, fizician american.Roy Jay Glauber (n. New York, SUA) este un fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2005 pentru contributia sa la teoria cuantică a coerentei optice. Glauber a primit jumătate din premiu, cealaltă fiind acordată lui John Hall si Theodor Hänsch.
 – 1929: La Radiodifuziunea Română are loc prima transmisie de teatru pentru copii, cu piesa „Pufuşor şi Mustăcioară” de Victor Ion Popa.
– 1930: A murit actorul Aristide Demetriade; în afara scenei, este consemnată şi activitatea sa legată de primele încercări cinematografice de la noi, atât ca actor, cât şi ca regizor, alături de Grigore Brezeanu (n. 1872).
– 1935: S-a născut dirijorul japonez Seiji Ozawa; cunoscut în special pentru interpretările lucrărilor romantismului târziu. A ajuns celebru în urma ocupării posturilor de director muzical al Orchestrei Simfonice din Boston (Boston Symphony Orchestra) şi de prim-dirijor şi director muzical al Operei de Stat din Viena.
– 1937: S-a născut Allen Jones, artist englez, exponent al miscării artistice Pop art.
– 1939: Declanşarea celui de-al doilea război mondial, prin atacul Germaniei asupra Poloniei (sfârşitul războiului – 2.IX.1945, când s-a semnat actul capitulării necondiţionate a Japoniei).
– 1940: S-a născut Alexandru Grigore, poet şi traducător (a tradus din Evgheni Evtuşenko, Vladimir Maiakovski, Alexandr Blok) (m. 1981).
-1941: S-a născut soprana de origine română Iulia Varady, stabilită în Germania.
-1944: A murit Liviu Rebreanu, scriitor român, membru al Academiei Române, considerat creatorul romanului românesc modern; a fost director al unor reviste literare, a condus Teatrul Național din București între anii 1928-1930, 1940-1944, a scris cronici dramatice şi proză memorialistică (romanele: „Răscoala”, „Pădurea spânzuraţilor”, „ Ion”) (n. 27.11.1885) (n. 1885).
– 1946: S-a născut Barry Gibb, cântăreţ englez (Bee Gees).
– 1946: A fost fondată Agenţia Austriacă de Presă – APA (Austria Presse Agentur, cu sediul la Viena).
– 1947: S-a născut poetul şi scriitorul Ion Mircea.
– 1948: A luat naştere Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC), cea mai longevivă instituţie bancară din România, prin fuziunea Casei de Depuneri şi Consemnaţiuni (1864) cu Casa Naţională de Economii şi Cecuri Poştale (1880).
– 1949: S-a născut Luminiţa Gheorghiu, actriţă româncă.Luminiţa Gheorghiu (n.Bucureşti) a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Capitală în 1972, la clasa profesorului Ion Cojar. A debutat în teatru cu rolul Mărioara, într-o piesă montată de Alexandru Tocilescu pe scena Teatrului Cassandra. După absolvire a fost repartizată la Teatrul Mihai Eminescu din Botoşani unde cunoaşte un real succes. În anul 1975 s-a mutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, iar între anii 1976 şi 2003 a fost actriţă a Teatrului Bulandra din Bucureşti. Cariera în film şi-a început-o cu rolul Catrina din seria Moromeţii. Devine cunoscută, apreciată şi premiată o data cu pelicula Moartea domnului Lăzărescu, filmul în regia lui Cristi Puiu, în care are rolul asistentei care îl plimbă pe pacientul Lăzărescu de la un spital la celălalt.
– 1951: S-a născut Nicu Ceauşescu, fiul lui Nicolae Ceauşescu. Nicu Ceauşescu (n. Bucureşti — d. 25 septembrie 1996, Viena), comunist şi politician român, a fost al treilea fiu al cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu. În timpul vieţii, a fost considerat „prinţul moştenitor” al familiei.
– 1951: S-a încheiat, la San Francisco, la iniţiativa SUA, pactul ANZUS (Australia, Noua Zeelandă şi SUA), sistem defensiv de alianţe pentru apărarea intereselor din zona Pacificului ale statelor semnatare (intrat în vigoare la 28.IV.1952).
– 1955: A fost înfiinţată Filarmonica de Stat din Cluj (concertul inaugural a avut loc la 4.XII.1955).
– 1955 – A fost înfiintat Teatrul Dramatic româncă „Fani Tardini” din Galați.
– 1957: S-a născut Gloria Estefan, cântăreaţă şi compozitoare (de muzică latino şi pop-dance) americană de origine cubaneză.
– 1959: Au fost stabilite relaţiile diplomatice dintre România şi Japonia .
– 1962: S-a născut fostul fotbalist olandez Ruud Gullit (Ruud Dil), actualmente antrenor de fotbal; a fost căpitanul echipei naţionale a Olandei, care a câştigat Campionatul European de fotbal din anul 1988.
– 1963: A luat fiinţă prima unitate specializată în domeniul informaticii şi automatizării a armatei române.
– 1966: Legaţia României din Olanda a fost ridicată la rang de ambasadă.
– 1970: A murit François Charles Mauriac, scriitor francez. François Mauriac (n.11 octombrie 1885) a fost un romancier, poet, dramaturg, eseist, polemist şi gazetar francez, Preşedintele Asociaţiei oamenilor de litere francezi, din 1933, membru al Academiei Franceze, din acelaşi an; laureat al Marelui Premiu al Romanului acordat de Academia Franceză în 1925 pentru romanul „Viaţa şi moartea unui poet”; laureat al Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1952.
– 1977: A murit Ştefan Tita, poet, prozator, dramaturg şi publicist (n. 1905).
-1981: În Arabia Saudita a fost data in exploatare prima reţea de telefonie mobilă din lume.
– 1982: A murit Sir Alain Clifford Curzon, pianist englez (n. 1907).
– 1983: Un avion militar al URSS a doborât un aparat al companiei de transport Korean Air Lines imediat după pătrunderea lui în spațiul aerian sovietic. Cei 269 de pasageri aflați în avion şi-au pierdut viața.
– 1984: A murit pianistul şi dirijorul italian Carlo Zecchi (n. 1903).
– 1985: Epava Titanicului a fost localizată, dupa 73 de ani de la scufundarea vasului, de o expediție franco-americană în nordul Atlanticului, în apropiere de Newfoundland.
– 1988: A murit Luis Walter Alvarez, fizician. Luis Walter Alvarez (n. 13 iunie 1911, San Francisco, California; d.Berkeley, California) a fost un fizician american. Alvarez a primit în anul 1968 Premiul Nobel pentru Fizică pentru contribuţia sa în domeniul fizicii particulelor. Alvarez a dovedit în anul 1937 captura electronilor, prezisă de Hideki Yukava în anul 1935. În 1939 a găsit împreună cu Felix Bloch momentul magnetic al neutronului. Pe timpul celui de-al doilea război mondial a lucrat la dezvoltarea bombei nucleare şi a radarului. Din 1945 a fost profesor la Universitatea din Berkeley, California. În anul 1961 a descoperit mezonii omega.
– 1995: A murit (la München, Germania) Adrian Dohotaru, poet, dramaturg şi ziarist; după 1990 a deţinut o serie de funcţii publice (n. 1939).
– 2004: Un comando terorist cu 32 de membri a luat ostatici peste 1.300 de copii şi părinţi în Şcoala nr. 1 din oraşul Beslan din republica Osetia de Nord. Ei cereau retragerea ruşilor din Cecenia. După două zile de pseudo-negocieri, schimburile de focuri între teroriştii pro-ceceni şi forţele speciale ruse s-au încheiat cu moartea teroriştilor (mai puţin unul), cu moartea a 344 de civili (din care 176 erau copii) şi rănirea altor 700 de persoane. Masacrul a fost revendicat de liderul radical separatist cecen Şamil Basaev.
– 2008: A murit actorul Sorin Gheorghiu (n. 1939).
– 2008: A murit dirijorul Ion Iancu (n. 1931).
– 2008: A murit Ruxandra Sireteanu-Constantinescu, biofiziciană germană de origine română, şefa grupului de Psihofizică de la Institutul „Max Planck” pentru Cercetarea Creierului şi titulara catedrei de Psihologie Fiziologică / Biopsihologie de la Universitatea „Johann Wolfgang Goethe” din Frankfurt am Main; s-a ocupat cu studiul sistemului vizual uman, aducând contribuţii fundamentale privitor la plasticitatea neurală şi ambliopie (n. 1945).
– 2010: Se încheie războiul din Irak (declanşat la 20.III.2003). La 20.III.2003 aviaţia americană a lansat primele raiduri asupra Bagdadului, la scurt timp după expirarea ultimatumului formulat de preşedintele SUA, George Bush, la adresa lui Saddam Hussein; purtătorul de cuvânt al Casei Albe a anunţat (la ora 4:50) declanşarea războiului.
– 2011: A murit medicul chirurg pediatru Alexandru Pesamosca; unul din marile nume din istoria chirurgiei româneşti, care a rezolvat un număr foarte mare de cazuri (aproape 50.000), inclusiv în chirurgia plastică pediatrică (fără să fie chirurg plastic) şi în domeniul malformaţiilor congenitale ale copilului, indiferent de tipul malformaţiei; unele dintre operaţiile efectuate au constituit premiere mondiale (n. 1930).

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here