S-a întâmplat în 1 septembrie 1915

0
98

S-a întâmplat în 1 septembrie 1915: S-a născut Ken Aston, arbitru de fotbal, inventatorul cartonaşelor galbene şi roşii (2001) Kenneth George Aston (Colchester, Marea Britanie, n. Ilford, o suburbie a Londrei Marea Britanie, d.23 octombrie 2001) a fost arbitru de fotbal englez. Lui i se datorează multe îmbunătăţiri în arbitrajul fotbalului.

În viaţa de toate zilele a fost învăţător şi militar în armata britanică. În 1946 a fost primul arbitru federal care a îmbrăcat ţinuta „negru-alb”, care a devenit repede ţinuta standard a arbitrilor. La mondialele engleze din 1966, la partida dintre Anglia – Argentina, s-a produs un fapt curios: un jucător s-a prefăcut că nu înţelege sau chiar n-a înţeles că este eliminat din teren şi a continuat să joace.

Acest fapt a trezit în Aston dorinţa de a găsi o modalitate de exprimare de aşa manieră încât astfel de episoade să nu se mai repete. Aston povestea mai târziu că „flash”-ul i-a venit la un semafor: nevoit fiind să aştepte schimbarea culorii i-a venit ideea de a confecţiona cartonaşul galben pentru avertisment şi cartonaşul roşu pentru eliminare. În 1966 Aston a introdus şi practica de a desemna un arbitru substitut care să poată lua locul arbitrului oficial în cazul unei absenţe neprevăzut (pe motive bine întemeiate) a oficialului (practică materializată în asa-zisul „Al patrulea om”).

A propus și să se indice precis în „Regulamentul de fotbal” presiunea internă pe care trebuie să o aibă mingea. În 1974 a introdus tabele de schimbare a jucătorilor care să permită atât jucătorilor cât si arbitrului să înteleagă mai repede cine sunt jucătorii în cauză. Aston a devenit apoi membru al Football Association si maestrul director al „American Youth Soccer Organisation”. În 1997 a fost numit Membru al Ordinului Imperiului Britanic pentru serviciile sale aduse fotbalului în Statele Unite.

Surse:

https://myfootball.ro/news.php?id=2776

https://www.fifa.com/about-fifa/who-we-are/news/ken-aston-the-inventor-yellow-and-red-cards-80623

http://iasi.inoras.ro/articol/98-de-ani-de-la-nasterea-lui-ken-aston-inventatorul-cartonasului-galben-respectiv-rosu-3207/1/

http://www.kenaston.org/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.