S-a întâmplat în 1 mai 1843, 1/13

0
73

S-a întâmplat în 1 mai 1843, 1/13:  A decedat, la Iaşi, Christian Flechtenmacher (n.1785), jurist român. Christian Flechtenmacher (n. 24 septembrie 1785, Brașov) a fost un jurist sas stabilit în Principatul Moldovei. A fost tatăl muzicianului Alexandru Flechtenmacher, celebrul compozitor al Horei Unirii. Este unul dintre cei mai de seamă juriști din viitoarea Românie din prima jumătate a secolului al XIX-lea, cu studiile de drept și filosofie absolvite la Viena.

      Studii la liceul săsesc din Braşov (1806) şi cursuri de ştiinţe juridice şi filosofice la Universitatea din Viena (1811). Doctor în drept şi filozofie (1813). Numit de domnitorul Scarlat Calimach (1812-1819) în funcţia de pravilist (nomofilax) al Moldovei (1 813). Jurisconsult oficial al statului (1819-1841). Căminar al Moldovei (1835).

        Profesor de ştiinţa legilor la Gimnaziul Vasilian şi, ulterior, la Academia Mihăileană (1830-1837). A avut un rol important în toate marile acţiuni în vederea modernizării legislaţiei şi ştiinţei dreptului din Moldova. A fost unul dintre principalii autori ai Codului Calimach (1817), a tradus în româneşte din legislaţia romano-bizantină, a elaborat mai multe proiecte de legi şi a oferit consultaţii juridice autorităţilor sau persoanelor fizice.

        Împreună cu pravilistul Anania Cuzanos, a tipărit primul dicţionar juridic românesc ce cuprinde 120 de cuvinte din materia dreptului civil, având la sfârşit echivalentul lor în greceşte şi latineşte: Scară a cuvintelor celor streine şi celor făcute din firea limbii, care cuvinte au cerut neaparat trebuinţa a se metahirisi în alcătuirea pravilelor (1815).

       Iniţiator al unor proiecte semnificative pentru realizarea culturii juridice moderne: un dicţionar de drept civil (Lexicon juris civilis), un aşezământ de aprofundare a ştiinţei juridice (Institut privat pentru învăţătura Dreptului roman), un periodic juridic lunar (Jurnal juridic sau a legilor pentru luminarea tuturor dregătorilor în ramul judecătoresc şi a persoanelor doritoare a avea despre legiuire o practică ştiinţă), o lucrare juridică în mai multe tomuri (Condica ţivilă a românilor, tradusă în limba naţională). Autorul primelor lecţii de drept tipărite în limba naţională: Istoria dreptului românesc sau a pravilelor româneşti (1830), Cuvânt către cinstiţii ascultători de legi (1836).

Surse:

„Cărturari brașoveni. Ghid biobibliographic”, Brașov, 1972,

https://cultural.bzi.ro/tag/christian+flechtenmacher

https://legeaz.net/personalitati-juridice/christian-flechtenmacher

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.