S-a întâmplat în 1 mai 1826

0
64

S-a întâmplat în 1 mai 1826: Cărturarul iluminist Dinicu Golescu (1777-1830) a înfiinţat la moşia sa din Goleşti o şcoală atât pentru fiii boierilor, cât şi a celor din popor şi chiar a robilor de pe moşii. Şcoala era concepută ca un gimnaziu-internat, pe o durată de şase ani, funcţionând pe cheltuiala lui.

Memorialistul Dinicu Golescu (Constandin, la naştere), s-a născut la 7 februarie 1777, în localitatea Goleşti, judeţul Argeş, fiul lui Radu Golescu, mare ban al Țării Româneşti. Dinicu Golescu descinde dintr-o veche familie de boieri, ale cărei prime atestări documentare sunt din secolul al XVI-lea.

         A avut parte de o bună educaţie, studiind la Academia grecească din Bucureşti A primit rangul de mare logofăt (1812) şi l-a deţinut până la moarte. Fii săi, cei patru fraţi Goleşti (Ștefan, Nicolae, Alexandru, Radu), au avut un rol important în desfăşurarea revoluţiei de la 1848 şi a celorlalte mari evenimente politice din istoria românească a secolului al XlX-lea. El însuşi s-a aflat printre boierii care au sprijinit revoluţia lui Tudor Vladimirescu.
            Scrierile sale, dintre care cea mai cunoscută este „Însemnare a călătoriii mele, Constantin Radovici din Goleşti, făcută în anul 1824,1825,1826”, sunt rezultatul preocupărilor politice pe care le-a avut. În urma uciderii lui Tudor Vladimirescu, de teama eteriştilor şi deopotrivă a turcilor care au declanşat represalii în ţară, Dinicu Golescu, refugiat la Braşov, a refuzat să se întoarcă la Bucureşti după ce domnia fusese dată unui nou voievod, deşi acesta era pământean şi nu fanariot, prelungindu-şi mult şederea în străinătate.

          După un exil de aproape şase ani, în anul 1826, Dinicu Golescu a revenit în Țara Românească. În această perioadă a călătorit prin mai multe ţări din Europa. La întoarcere a fost unul dintre cei mai activi partizani ai înnoirilor şi s-a consacrat unui program de reforme culturale şi sociale. Avea să moară însă după numai patru ani, la 5 octombrie 1830, pe neaşteptate.

          Dinicu Golescu este considerat unul dintre întemeietorii învăţământului şi presei din România. A înfiinţat şcoli în limba română şi le-a alcătuit programul de funcţionare, a contribuit decisiv la apariţia primelor periodice româneşti şi a încurajat interesul pentru cultură al tinerilor.

         „Primul român modern’, cum l-a numit Pompiliu Eliade, Golescu este un fervent al ideii de luminare şi cartea sa (volumul de note de călătorie) rămâne mărturia, azi emoţionantă prin patetismul său auster, a unei deşteptări spirituale”, menţionează Dicţionarul Scriitorilor Români.

Surse:

Dicţionarul Scriitorilor Români”, 1998

http://www.autorii.com/scriitori/dinicu-golescu/index.php

http://mnlr.ro/dinicu-golescu/

https://momenteistorice.ro/dinicu-golescu/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here