S-a întâmplat în 1 iulie 1923

0
115

S-a întâmplat în 1 iulie 1923: A fost înfiinţată Divizia 2 Munte, ale cărei tradiţii sunt continuate de Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” din Braşov. Anul 1923 a constituit un moment crucial şi de cotitură în istoria vânătorilor de munte din România. Potrivit Înaltului Decret nr. 1674, din 1 iulie 1923, Comandamentul Trupelor de Munte a primit denumirea de Corpul Vânătorilor de Munte, la a cărui comandă onorifică a fost numit Prinţul Moştenitor Carol. Tot pe baza aceluiaşi decret Divizia 2 Vânători din Oradea a primit denumirea de Divizia 2 Munte, iar comandamentul acesteia a fost redislocat în oraşul Bistriţa Năsăud. Cu acest prilej s-au constituit două comandamente de brigadă, ambele dislocate tot în oraşul Bistriţa (Brigada 2 Vânători de Munte şi Brigada 2 Artilerie Munte).

       Potrivit Ordinului nr.294 din 3 noiembrie 1916 al Marelui Cartier General, Şcoala de Schiori din Bucureşti a fost transformată în Corpul Vânătorilor de Munte, sub comanda căpitanului Virgil Bădulescu. Corpul Vânătorilor de Munte a fost transformat în Batalionul de V. M. (27 dec. 1916), batalion care a participat la bătălia de la Oituz şi la luptele de la Coşna şi Cireşoaia. Pentru refacere şi completare, în 1917, B V.M. a fost dislocat în Târgu Neamţ şi a fost transformat în regiment cu numele „Principele Carol”. În iulie 1917 intra în lupta pentru făurirea şi apărarea statului naţional unitar, săvârşind sub deviza „Pe aici nu se trece” măreţe fapte de arme la Coşna şi Cireşoaia şi în campaniile anilor 1918-1919.
        În anul 1923, la 1 iulie, au fost înfiinţate D. 1 Munte la Braşov şi D. 2 Munte la Bistriţa. Noua organizare a vânătorilor de munte s-a dovedit mai completă şi mai viabilă, acoperindu-se cu aceste trupe aproape întregul arc al Carpaţilor, realizându-se „ centrul orografic al apărării naţionale” – spaţiul intracarpatic.Între anii 1924 – 1937 D. 2 M. a executat pregătirea de luptă potrivit directivelor M.St.Mj. şi ordinelor de instrucţie primite de la C.V.M. În anul 1928 B. 9 V.M. a fost redislocat din garnizoana Satu Mare în garnizoana Sighet.
        Potrivit unui ordin al M.St.Mj. şi al C.V.M. la 20.10.1928  Gp. 3 V.M. cu B. 5 şi 6 V.M., precum  şi Dn. 1 T.M. au trecut în subordinea D. 1 M.; cu aceeaşi dată D. 2 M. a primit în organică Gp. 1 V.M. cu B. 2 – 3 V.M. din Braşov şi Caransebeş şi Dn. 3 T.M. din  Râşnov. D. 2 M. a executat instruirea efectivelor în raionul de concentrare de la Crasna, Pecej, Csizer, Crasna – Horvat, din nord – vestul României.În ziua de 10.05.1929 B. 2, 3, 7, 8, 9, 10 V.M., Dn. 3 – 4 T.M., R.2 Ob.M. şi B.1 Pi.M. au primit drapelele de luptă în garnizoanele de reşedinţă de la reprezentanţii Marelui Stat Major şi ai Ministerului de Război.
         Începând cu anul 1931 în cadrul D. 2 M., accentul s-a pus mai mult pe instrucţia specifică de iarnă a vânătorilor de munte, în care scop s-a organizat un  centru de schi la Dorna Candrenilor, pe muntele Ouşorul, la altitudinea de 1.639,0 m, care a funcţionat în perioada 10.01. – 18.02.1931 şi la care au participat militari din Gp.3, 4 şi 5 V.M., precum şi din unităţile C. 6 şi 7 A. Comandant al centrului de schi a fost numit maiorul Leonard Mociulschi din B. 8 V.M., ajutat de trei căpitani şi trei ofiţeri subalterni din Gp.3, 4 şi 5 V.M. La pregătire au participat 188 cursanţi din toate grupurile D. 2 M. şi C. 6 şi 7 A.
       În şirul de măsuri luate pentru reorganizarea armatei s-au înscris şi prevederile Înaltului Decret nr.1688 din 1 aprilie 1937, prin care Corpul Vânătorilor de Munte s-a transformat în Comandamentul Trupelor de Munte iar Diviziile 1 – 2 Munte s-au transformat în Brigăzile 1, 2 şi 3 Mixte Munte. Cu acest prilej a fost eliminat elementul intermediar (divizia), dar această cosmetizare nu a lămurit suficient organizarea cea mai corespunzătoare a unităţilor şi marilor unităţi de munte. Abia în anul 1942 s-a remediat situaţia, prin schimbarea, din nou, a denumirii acestor mari unităţi în divizii. Atunci în 1937  trebuia să dispară eşalonul brigadă, care era echivalentul regimentului (grupului de vânători de munte) şi să rămână divizia. Celor trei mari unităţi de munte li s-a mai adăugat şi noţiunea de „mixtă” datorită faptului că în compunerea acestora intrau atât grupuri de vânători de munte cât şi un grup de artilerie de munte.
         În 1939, vânătorii de munte dispuneau de 4 brigăzi mixte munte care totalizau 16 B.V.M., 3 Dn obuziere de munte şi 6 Dn. tunuri de munte. Începând cu 3 iulie1941, Corpul de Munte a participat la eliberarea Bucovinei şi nordului Basarabiei, ajungând, priin lupte, până în munţii Caucaz şi cei ai Crimeii. În campania din Vest, Vânătorii de Munte au luptat pentru eliberarea Transilvaniei, în Ungaria în munţii Bukk şi în Slovacia în Munţii Metaliferi, Munţii Tatra, Carpaţii Albi şi în final, în podişul Boemiei. În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, Vânătorii de Munte au acţionat într-un spaţiu geografic care de la Nalcik (Caucaz), la Jihlava (Cehia) însumează 2160 km. De la 22 iunie 1941 şi până la 12 mai 1945, pierderile V.M. s-au ridicat la 2378 ofiţeri, 1830 subofiţeri 70 000 gradaţi şi soldaţi, un total de 74 208 militari.
          După încheierea războiului, trupele de V.M. au trecut prin reorganizări, redislocări şi s-a ajuns la desfiinţarea Vânătorilor de Munte in 1961 şi reînfiinţarea lor în 1964 prin Bg.2 VM. Ulterior s-au înfiinţat Bg 4 V.M. în 1969 la Curtea de Argeş, Bg 1 V.M la Bistriţa, Bg 5 V.M în 1983 la Alba-Iulia Bg 7 V.M în 1990 la Petroşani şi Bg  61 V.M în 1991  la Miercurea-Ciuc. În prezent, trupele de vânători de munte se prezintă astfel: Bg 2 V.M „Sarmizegetusa”, cu comandamentul la Braşov, în subordinea Diviziei 2 Infanterie „Getica” şi şi Bg  61 V.M „General Virgil Bădulescu”, cu comandamentul la Miercurea Ciuc, în subordinea Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.
        Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” este o mare unitate tactică destinată N.A.T.O., specializată în lupta în teren muntos – împădurit, având în structură unităţi şi subunităţi luptătoare, de sprijin (de luptă şi logistic), operaţionalizate, cu grad ridicat de mobilitate, destinată să execute acţiuni militare şi non-militare, cu toate forţele sau cu parte din forţe, pe teritoriul naţional sau în afara acestuia, în cadrul unor structuri operaţionale NATO, UE sau iniţiativelor regionale.
          În afara transformărilor structurale care au caracterizat ultimii ani, Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” a participat la activităţi de instruire în comun, în ţară şi străinătate, cu militari din S.U.A., Marea Britanie, Grecia, Olanda, Turcia, Italia şi multe alte ţări precum şi la numeroase exerciţii multinaţionale. De asemenea, a primit numeroase vizite din partea unor delegaţii oficiale străine, militare şi civile, care au apreciat profesionalismul şi dăruirea militarilor brigăzii. Între anii 2005 – 2007, unităţile brigăzii au trecut prin procesul de certificare naţională şi afirmare NATO, brigada fiind nominalizată a fi dislocată într-un teatru de operaţii în afara teritoriului statului român în cadrul forţelor dislocabile cu nivel scăzut de operativitate. Ulterior, aceste unităţi au avut ca misiune principală menţinerea şi îmbunătăţirea nivelului de operaţionalizare atins şi au fost evaluate operaţional, din trei în trei ani, conform prevederilor NATO privind evaluarea forţelor.
        Astăzi, Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” are în compunere Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi”, Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, Batalionul 33 Vânători de Munte „Posada”, Batalionul 206 Artilerie „General Mihail Lăcătușu”, Batalionul 228 Apărare Antiaeriană „Piatra Craiului”, Batalionul 229 Sprijin Logistic „Cumidava” și subunitățile de brigadă.
        Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” a fost prima mare unitate care și-a rotit toate batalioanele de manevră în teatrul de operații din Afganistan, și a participat la misiuni internaționale în Kosovo, Irak, Afganistan și Polonia. Începând cu anul 2015 Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” a fost afiliată la Comandamentul Corpului NATO din Grecia (NRDC-GR), participând la exercițiile multinaționale „Gordian Knot” și la exercițiul de certificare NATO a Corpului,  „Trident Jaguar 18”.
Surse:
Informaţii din Registrul istoric al Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”
Arhivele M.Ap.N şi S.M.G., Fondurile Marelui Cartier General şi ale Armatei a 2-a
Epopeea Vânătorilor de Munte, Colonel V.Procob, Gh. Suman şi M. Zaharia, Editura Militară, 1992
Istoria Vânătorilor de Munte din Armata României, Gh. Suman şi V. Pricob, Editura Militară 1998;
Istoria Războiului Pentru Întregirea Neamului, Constantin Kiriţescu, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1989

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here