S-a întâmplat în 1 februarie1838

0
23

3 1

S-a întâmplat în 1 februarie1838: S-a născut Nicolae Gane, scriitor şi politician român, membru (1908) al Academiei Române (d. 1916) Nicolae Gane s-a născut în oraşul Fălticeni, fiind descendent al unei vechi familii boiereşti, fiind fiul postelnicului Matei Gane şi al Ruxandrei Văsescu. A urmat şcoala primară la Fălticeni cu părintele Neofit Scriban, apoi se înscrie la pensionul francez al lui Louis Jordan din Iaşi, după care urmează ştiinţele juridice la Paris. După revenirea în țară, Nicolae Gane a fost angajat secretar-translator al directorului general al închisorilor din Moldova (1857). În același an este numit ca judecător la Tribunalul Suceava, de unde este destituit din cauza manifestărilor prounioniste.

2 1

După Unirea Principatelor Române din anul 1859, revine în magistratură unde îndeplinește mai multe funcții: președinte al Tribunalului Suceava, membru al Curții de Întărituri Iași (1861), prefect al județului Suceava (1863) și ulterior al Dorohoiului, trece în anul 1864 ca judecător la Curtea de Apel din Focșani, de unde se transferă, în anul 1865, la instituția similară din Iași. Nicolae Gane devine membru al societății „Junimea” din Iași, publicând nuvele și poezii lirice în revista „Convorbiri literare”.

În anul 1867, Nicolae Gane este numit președinte de secție la Curtea de Apel Focșani, dar demisionează și se stabilește la Iași, unde încearcă să practice avocatura pentru care nu avea însă vocație. În anul 1868, este numit pentru o scurtă perioadă în funcția de procuror general pe lângă Curtea de Apel din Iași.Intră în activitatea politică, fiind ales în anul 1870 ca deputat din partea grupării „junimiste” și prefect al județului Iași. Este ales de cinci ori primar al orașului Iași.Nicolae Gane a scris proză cu tonalităţi romantice care evocă trecutul, viaţa patriarhală şi aventurile cinegetice.

1 1

Printre lucrările publicate de Nicolae Gane, menţionăm următoarele: Domniţa Ruxandra, Fluierul lui Ştefan, Piatra lui Osman, Comoara de pe Rarău, Privighetoarea Socolei, Vânătoarea, Aliuţă, Hatmanul Baltag, Şanta, Astronomul şi doftorul, Duduca Bălaşa, Petru Rareş, Andrei Florea, Curcanul, Cânele bălan. În vacanţe, Sfântul Andrei, Stejarul din Borzeşti, Ion Urdilă, Petrea dascălul, Agatocle Leuştean, Două zile la Slănic, Catrinţaş, Ciubucul logofătului Manole Buhuş

Surse:

Ion Mamina, Ion Bulei – Guverne și guvernanți (1866-1916) (Ed. Silex, București, 1994)

Nicolae Gane

Unsprezece fragmente din viața lui Nicolae Gane (povestite de Iulian Ciocan)

Nicolae Gane, primarul vizionar

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.