S-a întâmplat în 1 februarie 1901

0
96

0 1

S-a întâmplat în 1 februarie 1901: S-a născut actorul american de film Clark Gable. William Clark Gable (d. 16 noiembrie 1960) a fost unul din marii actori americani de film al primei jumătăţi de secol XX. A jucat cu mari artiste ale epocii ca: Joan Crawford (nouă filme), Myrna Loy (şapte filme), Jean Harlow (şase filme), Lana Turner (patru filme), Norma Sharer (trei filme) şi cu renumita Vivien Leigh.Este premiat cu Oscar pentru cel mai bun actor pentru rolul din producţia New York – Miami.
Este nominalizat pentru rolul Fletcher Christian din filmul Mutiny on the Bounty în 1935. Cel mai răsunător rol al său, Rhett Butler, a fost în filmul ”Gone with the Wind” (Pe aripile vântului), alături de actriţa Vivien Leigh, în anul 1939. Când a debutat ca actor de teatru, în 1924, la vârsta de 23 de ani William Clark Gable era un tânăr cu un trecut tumultuos, cu o mare experiență de viață.

Născut la Cadiz (Ohio, SUA),Clark se trage dintr-o familie de origine germană. Atât tatăl său, Wilhelm Goebel (devenit ulterior William Gable), cât și mama sa, Adeline Herschmann, erau emigranți debarcați în America din Germania după revoluția din 1848. William Clark are nefericirea să-și piardă mama la șapte luni de la venirea sa pe lume. Locul ei va fi luat de a doua soție a tatălui său, sub a cărei îngrijire își va petrece copilăria, primind o bună educație.Stabiliți în orășelul Hopedale, familia Gable se va retrage mai târziu la o fermă din apropiere de Akron, cumpărată de tatăl său, unde adolescentul Clark va duce o viață liberă, dar dură, muncind din greu la ferma părintească. La 17 ani decide să plece la Akron unde plănuia ca ziua să lucreze într-o fabrică de cauciuc, iar seara avea să urmeze cursuri de medicină la universitatea din oraș. Planurile aveau să se spulbere când, ajungând in Akron, avea să asiste, cu totul întâmplător, la o piesă de teatru (Pasărea paradisului). Incă de a doua zi reușește să obțină un rol de figurant. In ciuda pasiunii sale pentru teatru, nu poate duce pentru multă vreme dubla existență de lucrător ziua și actor seara, astfel încât se alatură din nou familiei, de data asta în Oklahoma, unde tatăl său descoperise un puț de petrol.A lucrat din greu pe terenul petrolifer, având apoi o mulțime de slujbe provizorii (supraveghetor de șantiere, hamal, telegrafist, vânzător de cravat etc), nerenunțând însă la teatru.

Primele noțiuni de actorie le primește de la Josephine Dillon, fostă actriță de teatru și profesoară de artă dramatică, care l-a luat sub îngrijirea ei, intuind cea dintâi posibilitățile lui Clark.Incurajat de Josephine Dillon (care îi va deveni soție), își va încerca norocul pe vestitul Broadway, unde în scurt timp își câștigă un renume, aducând un suflu nou, de viață adevărată, neavând nimic comun cu tipul de cabotin sau de gigolo care se purta în acea vreme. In ciuda chipului său deschis, senin, simpatic, la început va fi distribuit în roluri de “băiat rău” ca, de exemplu, în piesa Ultima milă unde joacă rolul unui ucigaș. Va interpreta însă cu egal succes, între anii 1925-1930, și roluri agreabile, ca, de pildă, soldatul bun de gură, vesel și viril, din Prețul gloriei, seducătorul din Dragoste, onoare și minciună, alternând, de regulă, eroii buni cu cei răi, în diverse piese, obținând de fiecare data critici elogioase.Primește un prim rol in filmul The Painted Desert (1931) alături de William Boyd, în care se descurcă atât de bine încât își eclipsează partenerul, unul din starurile casei de filme “Pathé”. Următorul film turnat va fi Pe marginea prăpastiei (Dance, Fools, Dance), film care va marca definitiva lui consacrare și în care va juca, pentru prima oară, alături de Joan Crawford, partenera lui ideală. Împreună vor realiza încă 7 filme, fiecare fiind un mare success: Laughing Sinners, Possessed, Dancing Lady, Chained, Forsaking All Others, Love on the Run, Strange Cargo.

In 1934 primește Oscarul pentru rolul interpretat în minunatul film al lui Frank Capra S-a întâmplat într-o noapte. Apoi, în 1939 – marea creație a carierei sale, rolul Rhett Butler din Pe aripile vântului, victorie durabilă și încă actuală.După o legătură discretă cu Loretta Young, cu care are o fiică nelegitimă (actrița Judy Lewis), în 1939 se căsătorește cu Carole Lombard, marea dragoste a vieții sale, alături de care trăiește fericit doar trei ani. La 16 ianuarie 1942, întorcându-se dintr-un tuneu de strângere de fonduri pentru sprijinirea aliaților, Carole Lombard moare într-un accident de avion în care își pierd viața toți pasagerii, inclusiv mama sa.Zdrobit de durere, Clark Gable se înrolează voluntar în armată, plecând pe front în Europa.Urmează o perioadă de câțiva aniîn care nu s-a știut nimic despre el, timp în care avea să fie menționat doar pentru o serie de acțiuni eroice în aviație.

Intors din război profund marcat de ororile acestuia, precum și de tragedia personală, își reîncepe totuși cariera în 1945, alături de Greer Garson, în filmul O aventură. Până în 1960, anul morții sale în urma unui atac de cord, realizează o serie de roluri în filme de răsunet precum Homecoming, Command Decision, To Please a Lady, Mogambo, Soldier of Fortune, Teacher’s Pet, Band of Angels, The Misfits. A fost supranumit “The King”.“El a fost regele unui imperiu numit Hollywood. Acest imperiu nu mai este ceea ce a fost cândva, dar regele n-a fost detronat nici măcar după moarte” (Joan Crawford). “Povestea asta cu regele e o prostie. Eu mănânc, beau și merg la closet ca orice om. Nu sunt decât un tip norocos din Ohio, care s-a întâmplat să se afle în locul potrivit la momentul potrivit” (Clark Gable).

Surse: http://www.biography.com/people/clark-gable-9304376

https://www1.agerpres.ro/flux-documentare/2015/11/16/documentar-55-de-ani-de-la-moartea-actorului-clark-gable-08-57-29

https://www.ziarulmetropolis.ro/10-lucruri-despre-clark-gable/

https://www.cinemagia.ro/actori/clark-gable-5673/

https://www.britannica.com/biography/Clark-Gable

https://www.u-s-history.com/pages/h3776.html

https://okmagazine.ro/carole-lombard-marea-iubire-a-lui-clark-gable/a18269009

http://vechi.radioiasi.ro/01-02-2013-fila-de-calendar-e2551.html

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.