S-a întâmplat în 1 februarie 1895

0
51

1 4

S-a întâmplat în 1 februarie 1895: S-a născut regizorul american John Ford (m.1973), unul dintre maeştrii westernului. Opera sa, care cuprinde peste o sută de filme, se caracterizează prin permanenţa aceluiaşi subiect: prietenia dintre bărbaţi sub semnul unui ideal comun. Dintre filmele realizate s-au remarcat: Diligenţa (1939), Fructele mâniei (1940), Omul liniştit (1952), Toamna cheyenilor (1964). Cele 4 premii Oscar pentru cel mai bun regizor (1935, 1940, 1941, 1952) reprezintă un record, și unul dintre aceste filme, Ce verde era valea mea (How Green Was My Valley), a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun film. A făcut filme mute și sonore, scurte și documentare. John Wayne este actorul pe care Ford l-a transformat, dintr-un cowboy de westernuri categoria B, într-un simbol naţional. Prietenia şi relaţia lor profesională s-au întins de-a lungul a 50 de ani. Ford era un regizor de succes de mai bine de 10 ani când l-a întâlnit pe Marion Morrison, pe atunci student cu o slujbă prost plătită la un studio. “Puştiul” l-a impresionat, aşa că l-a pus să apară, ca figurant, în cîteva filme ale sale. După doi ani, Morrison îşi schimbase numele în John Wayne, însă retrogradase la western-uri de categorie C şi lupta din greu cu sărăcia. Ford, pe de altă parte, devenise unul dintre cele mai buni regizori de la Hollywood.

Relaţia lor s-a cimentat în timpul croazierelor în Pacific pe iahtul lui Ford, alături de Henry Fonda şi alţi actori. Pentru invitaţi, excursiile erau pretextul unor beţii de po­mină. Pentru Ford, erau ocazia per­fectă pentru a spiona şi foto­grafia ţărmuri şi rute de navigaţie pentru armata americană, în pregătirea unui război pe care mulţi îl credeau inevitabil.În 1938, după una dintre aceste călătorii, Ford l-a rugat pe Wayne să citească scenariul viitorului său film. Era vorba de “Diligenţa”, pelicula care l-a făcut star peste noapte pe Wayne. Wayne nu avea să uite niciodată cui îi datora succesul şi nici Ford nu l-a lăsat vreodată să uite. e platou, regi­zorul i se adresa adesea cu “idiot mare” şi era “singurul om care l-ar fi putut face pe John Wayne să plângă”.Războiul s-a dovedit cea mai mare aventură din viaţa lui Ford, care a îmbrăcat uniforma din primul moment, dar şi motivul conflictului dintre acesta şi Wayne. John Wayne avea, la acea vreme, 31 de ani, era căsătorit cu trei copii şi o carieră în ascensiune.Refuzul acestuia de a se înrola şi, mai mult, faptul că se îmbogăţea din filme în timp ce alţii mureau l-au dezgustat pe belicosul regizor.

La sfârşitul anilor ’50, John Wayne era starul absolut al genului western, în timp ce Ford, ce se apropia de 60 de ani, nu mai avea succesul de altă­dată şi se baza pe Wayne să obţină contracte. Momentul de­cisiv în dinamica relaţiei lor avea să fie “Alamo”, primul film regizat de Wayne. Acesta abia filmase o treime din peliculă când Ford a apărut pentru “a-i da o mână de ajutor”. Pentru că nu şi-a putut refuza mentorul, Wayne a finanţat cu propriii bani o a doua echipă de filmare, condusă de Ford. Foarte puţine scene trase de Ford au fost folo­site în varianta finală, iar zvonurile conform cărora Ford a trebuit să-l “salveze” pe Wayne au fost umili­toare pentru actor, în condiţiile în care filmul a primit o statuetă aurită şi alte şase nomina­lizări la Oscar. Cu toate acestea, Wayne avea să-i fie fidel lui Ford “până când moartea îi va despărţi”- jucând sub regia lui chiar şi atunci când rolurile nu-i conveneau.

Surse: http://www.newworldencyclopedia.org/entry/John_Ford

https://www.biography.com/people/john-ford-9298806

https://www.britannica.com/biography/John-Ford-American-director

https://www.cinemagia.ro/actori/john-ford-4931/

https://www.apropotv.ro/top-story/perechi-si-parteneri-john-wayne-si-john-ford-2352499-articol

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here