S-a întâmplat în 1 februarie 1851

0
36

12661952 1079245792106964 6446900064729330105 n

S-a întâmplat în 1 februarie 1851: A murit scriitoarea britanică Mary Shelley. Mary Shelley (Mary Wollstonecraft Godwin, (n. 30 august 1797 ) a fost o scriitoare britanică, dramaturg, eseist, biograf şi editor al operelor soţului ei, poetul romantic şi filozoful Percy Bysshe Shelley.Mary Shelley este cel mai bine cunoscută pentru romanul Frankenstein (1818), fiind considerată drept precursoarea scrierilor ştiintifico-fantastice moderne.

Mary Shelley s-a născut în Somers Town, Londra.Ea a fost cel de-al doilea copil al scriitoarei, filozoafei și feministei Mary Wollstonecraft și primul copil al filosofului, scriitorului şi jurnalistului William Godwin. Wollstonecraft a murit la zece zile după ce s-a născut Mary, în urma unei febre puerperale; Godwin a lăsat-o pe Mary să crească împreună cu sora ei vitregă mai mare, Fanny Imlay, copilul lui Wollstonecraft și al americanului Gilbert Imlay. Mary Shelley este cel mai bine cunoscută pentru romanul Frankenstein (1818), fiind considerată drept precursoarea scrierilor știintifico-fantastice moderne. In anul 1814, Mary Shelly, l-a intalnit pe poetul Percy Bysshe Shelley,un admirator al tatalui sau. El i-a propus sa fuga impreuna in Europa. Cei doi, împreună cu sora vitregă a lui Mary, Jane Claire Clairmont, au plecat pe continent. Au vizitat Franţa, Elveţia şi Germania. Au vizitat si ruinele castelului Frankenstein, construit in 1250 şi au ascultat poveştile despre cavalerul Georg von Frankenstein, care ucisese un dragon ce teroriza locuitorii din împrejurimi, şi cele despre alchimistul Konrad Dippel, care încercase să afle secretul fabricării aurului dar se consacrase şi studiului organismului animal. Aceste lucruri au stat la baza scrierii romanului care a făcut-o celebră pe Mary Shelly, „Frankenstein”.

În anul 1816, Mary, Claire si Shelley au plecat în Elveţia. Aici şi-au petrecut timpul împreună cu lordul Byron la vila Diodati, nu departe de Geneva. Într-una din seri lordul Byron a propus ca fiecare dintre ei să scrie o povestire cu fantome. Doar creaaţia lui Mary Shelly a fost publicată în anul 1818 de Lackington, Allen & Co. În 1818 Mary si Shelley s-au stabilit în Italia. În 1822 Percy Shelley a murit înecat după ce barca în care se afla s-a răsturnat în timpul unei furtuni. Împreună cu singurul său copil, Percy Florence, Mary Shelley s-a întors în Anglia. Aici s-a ocupat de creşterea copilului şi, în paralel, de promovarea operei soţului sau, Percy Shelley. A mai scris şi alte romane: Perkin Warbeck (1830), Lodore (1835) şi Falkner (1837). Odată cu trecerea timpului, scriitoarea a început să sufere de depresii şi crize de anxietate dar şi de dureri de cap ca urmare a unei tumori pe creier.

A murit la 1 februarie 1851, la Chester Square. A fost înmormantată la St. Peter’s Church, Bournemouth, în apropierea casei fiului său Percy Florence. Referitor la „Frankenstein„,e demn de menţionat că prima ediţie a fost anonimă, publicată la Londra în 1818. Numele autoarei apare de-abia pe cea de-a doua ediţie, publicată în Franţa în 1823. Dacă din punct de vedere stilistic, în istoria literaturii, Mary Shelley este depăşită de multe alte autoare, se poate spune că ea este scriitoarea care a creat personajul cel mai cunoscut şi chiar cel mai reuşit personaj masculin imaginat de o autoare (dacă considerăm Creatura, totuşi, ca fiind un bărbat…). Numeroasele ecranizări cinematografice şi adaptări ale „mitului” Frankenstein – deşi, multe dintre ele, de mare valoare – au îndepărtat, într-un fel, publicul de sensurile iniţiale ale cărţii lui Shelley, punând accentul pe dimensiunile de horror şi de science-fiction ale acesteia (Brian Aldiss demonstra că „Frankenstein” ar trebui să fie considerat prima carte SF adevărată, tot el scriind şi ficţiunea conexă „Frankenstein Unbound”, ecranizată de Roger Corman în 1990). Raportându-ne la epocă, se poate vorbi despre elemente de romantism şi de roman gotic în carte.„Frankenstein” este însă, în primul rând, un roman filosofic despre limitele cunoaşterii şi ale ştiinţei moderne, aflată în plină expansiune la acea vreme, precum şi despre riscurile omului care îşi asumă şi arogă calitatea de Demiurg. Subtitlul cărţii – „Prometeul modern” – indică cu claritate acest lucru şi intenţia cu care Shelley şi-a scris opera.
Surse: https://www.poetryfoundation.org/poets/mary-wollstonecraft-shelley

https://www.britannica.com/biography/Mary-Wollstonecraft-Shelley

https://adevarul.ro/cultura/carti/capodopera-mary-shelley-1_50ad691e7c42d5a66394a129/index.html

http://scriitoricelebri.blogspot.com/2009/12/mary-shelley-1797-1851.html

https://www.descopera.ro/cultura/17140060-geniul3-mary-shelley-creatoarea-monstrului-lui-frankenstein-este-protagonista-sezonului-trei

https://www.biography.com/people/mary-shelley-9481497

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.