S-a întâmplat în 1 decembrie 1866

0
43

S-a întâmplat în 1 decembrie 1866: A murit George Everest, militar şi geodez britanic; conducător al Serviciului geodezic al Indiei (din 1823); numele lui a fost dat celui mai înalt vârf de pe Pământ, din masivul Chomolungma/Munţii Himalaya. Sir George Everest (n. 4 iulie 1790,Crickhowell, Țara Galilor, Regatul Unit – d. Hyde Park Gardens, Anglia) a fost un militar și geodez britanic. A fost conducător din 1823 al Serviciului geodezic al Indiei.Cu un an înainte de moartea sa, numele său a fost dat de către Societatea Geografică Regală Vârfului XV, cel mai înalt vârf al lumii, deși Everest însuși era împotriva acestei practici, favorizând utilizarea denumirilor date de localnici.

     Everest s-a născut la 4 iulie 1790, dar datele despre locul său de naștere sunt incerte. El a fost botezat la Biserica St Alfege, Greenwich, Londra, la 27 ianuarie 1791. El s-a născut fie la Greenwich, fie la Gwernvale Manor, familia lui lângă Crickhowell, Brecknockshire, Țara Galilor. Everest a fost cel mai mare fiu și al treilea din cei șase copii născuți de Lucetta Mary (née Smith) și William Tristram Everest. Bunicul său, John Everest, fiul unui măcelar, a fost primul din familie care a intrat în profesia de avocat. Familia Everest din Greenwich poate fi urmărită cel puțin până la sfârșitul anilor 1600, când Tristram Everest – străbunicul lui John – era un măcelar pe strada Church.
      Everest s-a împotrivit propunerii lui Waugh de a atribui numele său celui mai înalt vârf muntos din lume. Tibetanii îi denumiseră deja Chomolungma (,,Zeiţa Mamă a Lumii”). Waught nu era conştient de numele utilizate de indigeni şi de faptul că echipei i-a fost interzis accesul peste graniţe.. ,,Am fost instruit de şeful şi predecesorul meu Sir George Everest să consider fiecare obiect geologic descoperit ca aparţinând locului şi ar trebui botezat cu nume native. Dar aici este vorba de un munte, cel mai probabil cel mai înalt din lume, fără niciun alt nume pe care l-am putea descoperi, al cărui denumire nativă, dacă are vreuna, nu va conta până când nu vom avea acces în Nepal,” scria Waught către Societatea Regală Geografică în 1856. În ciuda argumentelor conform cărora localnicilor le va fi greu să pronunţe numele de Everest, în 1865 cel mai înalt munte din lume a fost denumit Everest. La un an după botezarea muntelui, George Everest a murit.Omul de știință a murit la 1 decembrie 1866 și a fost îngropat în Greenwich (Anglia).

Surse:

https://www.britannica.com/biography/George-Everest

http://www.famous-explorers.com/famous-english-explorers/george-everest/

http://www.surveyhistory.org/sir_george_everest1.htm

https://www.descopera.ro/mari-intrebari/16017355-cum-si-a-obtinut-muntele-everest-numele

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.