S-a descoperit “Sfântul Graal” al geneticii. Ar putea vindeca bolile incurabile

“Genele stricate” din creier ar putea fi “reparate”, iar bolile bolile incurabile şi prelungirea speraţei de viaţă ar deveni o realitate palpabilă, asta deoarece oamenii de ştiinţă au descoperit o nouă cale de a edita ADN-ul, informează The Independent.

Numită „Sfântul Graal“ al geneticii, descoperirea a fost folosită pentru a reda parţial vederea unor şobolani orbiţi de o boală care îi afectează şi pe oamenii.

Cercetările anterioare nu au putut duce la modificări ale ADN-ului în ochi, creier, inimă şi în ţesutul hepatic.  În schimb acestă nouă tehnică le-a permis pentru prima dată să opereze aceste modificări şi ar putea duce la noi tratamente pentru o serie de boli asociate cu procesul de îmbătrânire.

“Suntem foarte încântaţi de tehnologia pe care o descoperim pentru că e ceva ce nu putea fi făcut înainte”, a declarat profesorul Juan Carlos Izpisua Belmonte.

“Aplicaţile posibile ale acestei descoperiri sunt vaste. (…) Pentru prima dată avem tehnologia ce ne permite să modificam ADN-ul celulelor ce nu se divid, să reparăm gene stricate din creier, inimă şi ficat”, a adăugat expertul.

“Ne permitem pentru prima dată să visăm la vindecarea unor boli de care nu ne puteam atinge înainte, lucru care e emoţionant”, a explicat Juan Carlos Izpisua Belmonte.

Ana Grama