S-a deschis a doua bancă de alimente din România

0
87
Banca de alimente
Banca de alimente

Banca de alimente

A doua bancă de alimente din România a fost lansată la Cluj-Napoca. Este prima bancă de acest tip din vestul ţării.

Banca funcţionează după principiile Federaţiei Europeane a Băncilor de Alimente, având ca model organizaţiile de profil din Uniunea Europeană.

Organizaţia colectează şi livrează gratuit alimente şi produse igienico-sanitare pentru uz personal pentru copii şi adulţi, organizaţiilor guvernamentale care acordă servicii de asistenţă socială unor categorii diverse de grupuri vulnerabile.

Banca de alimente

Banca de Alimente din Cluj este cel de-al doilea asemenea proiect din România, după Banca pentru Colectarea şi Distribuţia Alimentelor din Bucureşti, inaugurată în 2016.

Organizaţia colectează şi livrează gratuit alimente şi produse igienico-sanitare pentru uz personal pentru copii şi adulţi, organizaţiilor guvernamentale care acordă servicii de asistenţă socială unor categorii diverse de grupuri vulnerabile: copiilor cu dizabilităţi sau cu risc de abandon şcolar, tinerilor cu dizabilităţi, bătrânilor nevoiaşi, fetelor mamă, femeilor maltratate, familiilor monoparentale sau numeroase, familiilor defavorizate, imigranţilor, sinistraţilor etc.

Pot dona produse alimentare şi non-alimentare toţi producătorii agroalimentari, distribuitorii din lanţul logistic, hipermarketurile şi supermarketurile, magazinele alimentare, cantinele, restaurantele şi hotelurile care au surplusuri alimentare.

O treime din produsele din România, ajung la gunoi

„Banca pentru Colectarea şi Distribuţia Alimentelor din Bucureşti este un proiect pilot, ce funcţionează ca şi Băncile din alte state europene şi care se doreşte a fi multiplicat în mai multe localităţi din ţară. (…) În activitatea noastră suntem parteneri ai Institulului pentru Cercetări în Economie Circulară şi Mediu din Cluj”, a spus Gabriel Sescu, fondatorul Băncii de Alimente Bucureşti.

Potrivit datelor FoodWaste România, o treime din toate produsele din România, aproximativ 2,55 milioane de tone de produse alimentare, ajung la coşul de gunoi sau sunt irosite inutil, anual. Asta în timp ce cinci milioane de români se află în pragul sărăciei, iar 66% din familiile din mediul rural nu îşi pot asigura hrana zilnică.

Citește și:

Grăsimile din biscuiţi şi alimentele procesate ar putea afecta memoria
Alimentele care ne stimulează creierul
Cinci alimente sănătoase pe timp de toamnă
Zece alimente care nu se strică. Termenul de garanție e doar o recomandare

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.