Oamenii de știință de la Institutul Max Planck pentru Științe Cognitive și ale Creierului din Leipzig au demonstrat în premieră că zona circumvoluțiunii supramarginale a creierului trebuie să fie suficient de dezvoltată la copii pentru a fi capabili să depășească abordarea lor egocentrică asupra lumii, conform site-ului germaninnovation.org.
Când micul Philip se bucură că a câștigat premiul într-un joc, este aproape imposibil pentru el să înțeleagă că Tom, cel mai bun prieten al lui, care tocmai a pierdut, nu jubilează. La fel și în cazul în care cei doi copii schimbă rolurile de câștigător și de învins. „Copiii sunt pur și simplu mai egocentrici”, susține Nikolaus Steinbeis, cercetator la institutul din Leipzig.
Egocentrismul se referă la incapacitatea de a diferenția între punctele de vedere proprii și cele ale altor oameni. Oamenii egocentrici se consideră a fi, din această perspectivă, centrul tuturor activităților și tuturor evenimentelor.
În scopul de a compara stările emoționale ale diferitelor grupe de vârstă, Steinbeis a folosit un joc inovator implicând recompense monetare și pedepse. „Studii anterioare au arătat că stări emoționale la fel de puternice pot fi declanșate atât în cazul copiilor cât și al adulților care primesc premii și pedepse. Copiii se delectează la fel de mult ca și adulții când primesc recompense monetare și sunt la fel de frustrați de pierderi „, spune cercetătorul citat de germaninnovation.org.
Cercetătorii au fost interesați, în principal, de cât de puternic rezultatele proprii ale jucătorilor au influențat evaluările lor asupra stării emoționale a adversarilor. De exemplu, în cazul în care, din cauza statutului său de învingător, un participant l-a evaluat pe oponentul său ca fiind fericit, în ciuda faptului că tocmai a pierdut jocul, aceasta a indicat că învingătorul și-a proiectat în mod egocentric statutul său asupra adversarului.
Rezultatele studiului arată că adulții au considerat că este ușor să depășească aceasta tendință, în timp ce copiii cu vârste cuprinse între 6 și 13 au avut tendința de a fi ghidați de propriile emoții atunci când le-au evaluat pe ale celorlalți. Capacitatea de a evalua emoțiile celorlalți competitori, independent de propria noastră stare emoțională, se îmbunătățește odată cu vârsta. „În general, cu cât un copil este mai mare, cu atât va fi mai capabil să se transpună în poziția emoțională a altei persoane”, spune Steinbeis, explicând concluziile studiului.
În plus, oamenii de știință au măsurat, prin rezonanță magnetică, activitatea în diferite regiuni ale creierului și au descoperit zona care joacă un rol important în capacitatea noastră de a ne depăși propriile sentimente. Circumvoluțiunea supramarginală este o zonă la intersecția tempoparietală, care este responsabilă, în general, pentru depășirea punctelor de vedere ale cuiva. Aceasta este strâns legată de alte regiuni ale creierului, cum ar fi cortexul insular, care are responsabilitatea exclusivă de a identifica emoțiile altcuiva.
„Acest lucru înseamnă că în circumvoluțiunea supramarginală am localizat o regiune ale cărei funcții principale ne permit să depășim propriile sentimente”, a spus Steinbeis. În plus, oamenii de știință au stabilit că, odată cu creșterea vârstei, scade densitatea corticală a fibrelor nervoase din această zonă. Acest lucru sugerează că fibrele nervoase sunt mai active pe măsură ce îmbătrânim.
Egocentrismul emoțional joacă un rol important în multe conflicte, iar incapacitatea de a depăși gândirea egocentrică duce la un comportament social neadecvat. Oamenii sunt afectați de experiența respingerii, care s-a dovedit că are un impact negativ asupra sănătății și dezvoltării. Prin urmare, oamenii de știință ar dori să înțeleagă motivele comportamentului social negativ și să dezvolte opțiuni pentru intervenții specifice, mai notează germaninnovation.org.
Sursa: agerpres.ro
Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]