S-a aprins o lumină în întuneric

0
170
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Construită în jurul anului 1832, Biserica Ortodoxă  Greacă Sfântul Nicolae, din New York  a fost distrusă în timpul  atentatelor de la 11 septembrie 2001, după ce Turnul de Sud s-a prăbușit.

boLa vremea aceea în biserică se aflau părți din moaștele Sfântului Nicolae , Sfintei Mucenițe Ecaterina  și  a Sfântului  Sava cel Sfințit, care au fost donate bisericii de ultimul împărat al Rusiei, dreptcredinciosul Nikolai Alexandrovici Romanov, conform  orthodoxwiki.org/.

Pentru reconstrucția bisericii s-au primit donații în valoare de aproape 2.000.000 $, precum și materiale de constrcții și alte garanții. Planurile pentru refacerea complexul World Trade Center au inclus reconstruirea bisericii, într-o locație nouă, nu departe de vechea așezare.  În 2008,  în urma unor discuții cu Autoritatea Portuară din New York și New Jersey, liderii bisericii au obținut un lot de 110 m2 pentru reconstrucția bisericii.

După 13 ani de negocieri cu Autoritatea portuară din regiune, în timp ce credincioșii  ortodocși pe rit vechi au sărbătorit Crăciunul, comunitatea greacă ortodoxă din centrul Manhattan-ului, are un motiv în plus de sărbătoare.  Reconstrucția bisericii Sfântul Nicolae, la Ground Zero, a început în cele din urmă luna trecută, după cum informează bbc.com/.

Într-un interviu acordat pentru BBC, arhitectul și inginerul care a proiectat biserica, Santiago Calatrava, spunea că studiat bisericia Sfânta Sofia din Haga, construită de împăratul Iustinian cel mare. Atenția i-a fost atrasă de un mosaic în care sunt reprezentați Iustinian, care ține în brațe o bisercică (modelul viitoarei Sfintei Sofia) și Sfânta Fecioară Maria cu pruncul în brațe. După o serie de analogii între cele două, arhitectul a realizat o serie de schițe în care a subliniat această „metamorfoză a icoanei Sfintei Fecioare  în forma noii biserici”.

Se așteaptă ca biserica să fie finalizată pâna la Sărbătorile Pascale din 2017.

„Va fi un loc al credinței, un loc al păcii  și un loc de consolare și speranță”,  a spus liderul Bisericii Ortodoxe Grecești din America, Prea Sfinţitul Arhiepiscop Demetrios într-o declarație, după sfințirea noii așezări a bisericii, conform washingtontimes.com/.

Noua biserica va fi, de asemenea, o clădire mică, realizată din pietre extrase din Vermont și acoperite de o cupolă care luminează din interior pe timp de noapte, „când se vor aprinde lunimile în interior, biserica va lumina în exterior, ca o lumina ca o candelă aprinsă”, a declarat arhitectul.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here