Rugăciunea – Pildă

0
347

rugăciuneaRugăciunea – Pildă despre cum să ne rugăm, ce să cerem – Pildă despre iertare – Poartă în tine trăiri care îți fac cinste – Nu există dușmani, ci doar oameni care nu-și (mai) vorbesc

Rugăciunea – Pildă despre iertare și despre cum să ne rugăm

„Un oarecare creștin îl cinstea mult pe Arhanghelul Mihail și era fericit că sfântul arhanghel îi împlinea toate cererile.
Odată, omul nostru s-a certat cu vecinul său și a început să-l roage pe arhanghel să îl lovească pe vecin cu sabia sa, dar ruga lui a rămas fără de răspuns. Mâniat, a încetat să-l mai prăznuiască pe mai-marele oștilor îngerești.

Într-o noapte i s-a arătat arhanghelul și i-a zis:
– Te-am ajutat atunci când mi-ai cerut lucruri bune pentru tine și pentru apropiații tăi, dar tu ai îndrăznit să-mi ceri să fiu călăul celui care te-a supărat. Vino-ți în fire, nenorocitule! Vrei cumva să mă fac părtaș la faptele tale rele?
În acea clipă, omul a înțeles că atunci când ne rugăm pentru ceva trebuie s-o facem cu dreaptă socotință și cu multă frică de Dumnezeu.”
„Apa vieții – 300 de istorioare cu tâlc duhovnicesc”, editura Sophia, 2016

Poartă în tine trăiri ce îți fac cinste!

Când suntem mânioși și furioși pe cineva care ne-a supărat nu mai vedem limpede. În astfel de momente, să gândim sau să-i dorim răul este greșit, energia noastră negativă nu trebuie să-l vizeze pe cel de lângă noi, oricât de mare este tendința să-l acuzăm. Este bine să stăm, să ne clarificăm sentimentele și să ne înfrânăm pornirile. Rugăciunea noastră să fie pentru binecuvântare, îndreptarea celui rău, fericirea și bunăstarea lui. Trebuie să căutăm să înțelegem de ce semenul nostru s-a purtat astfel. Este nedemn să porți sentimente urâte în tine, este o povară. Răul din interior se răsfrânge pe chipul tău, îți chinuie viața, îți pune piedică în evoluție. Poartă cu tine numai trăiri ce îți fac cinste și te ajută să gândești frumos!

Oricum, este bine de știut că Dumnezeu nu pleacă urechea la tot veninul oamenilor și nu face voia oricărui răuvoitor, așa că nu te teme de Dumnezeu. El este bunătate. El este iubire. Iar cel ce te iubește nu te rănește și nu este crud cu tine. Trebuie să știi că în van se roagă un dușman să-ți fie rău, dacă tu ești un om cu suflet mare și bun, dacă ești sub protecția divină, nimic nu te va atinge, iar Dumnezeu îți va sta alături și te va păzi, după cum o spune și pilda.

Nu există dușmani, ci doar oameni care nu-și (mai) vorbesc

Roagă-te pentru luminarea celui rău, pentru ca el să vadă calea dreaptă, pentru ca schimbarea potrivită să survină. Ajută-l să ajungă la decizii bune, fii tu ochiul prin care vede corect. „Oamenii se urăsc pentru că se tem, se tem pentru că nu se cunosc și nu se cunosc pentru că nu comunică” (M. L. King). Apropie-te de celălalt, stai cu el, află-i sufletul și spune-i ce te apasă! Numai astfel se va stinge focul urii, această „nebunie a inimii” (George Byron). Eu cred că nu există dușmani, ci doar oameni care nu-și (mai) vorbesc. Prieteni care au uitat să comunice, prieteni care au luat distanță. Câte nu pot rezolva acest „împreună”! Gândește-te la asta!

Doamne ajută!

Te invit să citești mai multe pilde accesând acest link.
Te-ar putea inspira și această pildă – Oamenii simt emoția. Emoțiile ne apropie de ceilalți.

Mihaela Mușetescu