Rugăciunea luminează mintea

0
204

56În Vieţile Sfinţilor deseori întâlnim pilde în care  Sfinţii,  datorită rugăciunilor, pe băncile şcolii, aveau reuşite deosebite la învăţătură.

De exemplu, Sf. Serghie de Radonej în primii ani de şcoală nu prea avea spor la învăţătură. Fiind întristat de aceasta, într-o zi, copilul, întâlnind  un pustnic în pădurea din apropiere şi-a luat binecuvântare. După întâlnirea minunată el începu să înveţe foarte bine, ajungând printre cei mai buni elevi din clasă. Acest lucru se datorează şi faptului că Cuv. Serghie (pe atunci purta numele Bartolomeu) a urmat sfatul pustnicului şi înainte de a învăţa citea puţin din Psaltire. Astfel Psaltirea a fost primul Abecedar al viitorului luminător al Rusiei.

Şi Sf. Ioan de Kronsdadt, când învăţa la seminar, era slab la învăţătură, dar, după ce s-a rugat cu credinţă şi multă stăruinţă Bunului Dumnezeu, a ajuns să fie cel mai deştept din clasă.

Iar Sf. Grigorie Palama obişnuia ca înainte şi după învăţarea lecţiilor să se roage Maicii Domnului, astfel reuşind să reţină mai uşor toate datele. Se spune că odată a uitat de rugăciune, şi a observat că nu a reuşit să memoreze atât de bine lecţiile ca atunci când îşi începea pregătirea lecţiilor cu rugăciunea.

De aceea, copii, nu vă leneviţi să spuneţi rugăciunile începătoare înainte de a învăţa, să faceţi chiar şi câteva metanii la Preasfânta Treime, la Maica Domnului şi la alţi Sfinţi, cum sunt de exemplu Sfinţii Trei Ierarhi sau Sf. Ierarh Nicolae, sau Sf. Muceniţă Ecaterina – dătătoarea de înţelepciune ş.a.

Dacă cei mai mari sfinţi ai Bisericii nu începeau nici un lucru fără de rugăciune, iar în anii de studii cereau ajutor de la Dumnezeu, de ce noi să nu facem la fel? Urmându-le exemplul, vom vedea cât de uşor ne va fi să învăţăm şi cu câtă uşurinţă vom susţine toate examenele. Cu rugăciunea vom susţine chiar şi examenele acestei vieţi date nouă spre  agonisirea faptelor bune şi spre dobândirea vieţii veşnice.

Sursa: scara.md

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.